3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Miközben holnap mennek tárgyalni az ellenzéki pártok Pintér Sándor belügyminiszterhez a státusztörvény miatt, addig a Civil Közoktatási Platform kicsit pontosította azokat a számokat, amelyek az ELTE tanárszakjaira jelentkezők számáról szóltak a sajtóban a napokban. 

A Facebookon kezdett el terjedni, aztán a sajtó is átvette azokat az adatokat, melyeket a felvi.hu alapján írtak arról, hogy az ELTE tanárszakjaira hányan jelentkeztek.

A felháborodás a helyzet miatt teljesen jogos, ám a számok nem teljesen pontosak – hívja fel a figyelmet a CKP

Ugyanis a felvi.hu arról közöl adatokat, hogy melyik szakpárra hányan jelentkeztek. Az ELTÉ-n 33+1 tanárszak van. A 33 közül bármelyik bármelyikkel párosítható, ami 33x32/2=528 szakpárt jelent. (A +1 az integrált természettudományos oktatásra felkészítő természettudomány-környezettan képzés, ami önmagában szakpárnak számít). 

Ugyanakkor egyetértenek abban, hogy felháborodni a helyzet nyomorult voltán igenis lehet, de leginkább amiatt érdemes, hogy kémia tanárszakra (bármivel párosítva, összesen) hatan jelentkeztek első helyen.

Ezt persze egy nem erre a célra készült, nyers adathalmazból ki kell számolni, összegezni – mutat rá a Civil Közoktatási Platform, akik szerint az ELTE összes tanárszakjára az elsőhelyes jelentkezések száma idén a következőképpen alakult:

Angol 152 (fő), történelem 115, magyar 97, matematika 74, biológia és testnevelés 33, német és földrajz 28, vizuális kultúra 25, informatika 24, ének-zene 16, francia 15, média 13, könyvtáros, fizika és természettudomány-környezettan 10-10-10, spanyol 9, nemzetiségi német 7, kémia és orosz 6-6, kínai és latin 5-5, olasz 4, holland 3, japán és szlovák 2-2, portugál és bolgár 1-1, horvát, lengyel, román, szerb, szlovén és ukrán 0.

A CKP szerint ezek sem érdektelen számok, de az még inkább, hogy van-e valamilyen változás, és ha van, van-e benne tendencia. Ezért ők megtették ezt a hiánytpótló összegzést, amely a következőképpen néz ki:

Tanárszakok alakulása 2019-2023. Forrás: Civil Közoktatási Platform
Tanárszakok alakulása 2019-2023. Forrás: Civil Közoktatási Platform

A táblázat egyes kockáiban az illető évben, az illető tanárszakra beadott összes (államilag finanszírozott + önköltséges) elsőhelyes jelentkezések száma olvasható az ELTÉn, illetve országos összesítésben. Forrásként ők is a felvi.hu adattárára támaszkodtak, de - mint írják -, "abból összesített idősorokat kinyerni meglehetősen fáradságos művelet, s annál biztosan sokkal több energiát igényel, mint megosztani egy jó ütős, de nem igazán értelmezhető számokból álló adatsort. Szerencsére azért a leginkább válság sújtotta övezetnek tekinthető természettudományos tanárképzésben tudunk mutatni ilyen idősort is".

A táblázatból pedig igen jól látható - érdemes a számokat végigböngészni, - hogy milyen elkeserítő mértékű a visszaesés. Kérdés, hogy lesz-e idő és lehetőség a holnapi kormány-ellenzéki pártok közötti státusztörvény-tárgyaláson érinteni az elkeserítő tendenciát. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!