5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kétséges, hogy januártól tovább tud-e működni az Budapesti Piarista Gimnáziumban működő, ukrán menekült diákoknak és édesanyáknak létrehozott tanoda. A tanodában főként magyarul tanítják a gyerekeket, iskolai felzárkóztatás zajlik, sport, továbbá traumafeldolgozó csoportot szerveznek szülőknek. Komoly anyagi gondjaik miatt azonban a Piarista Gimnáziumban működő ukrán program közösségi adománygyűjtésbe kezdett.

Yulia az ukrajnai háború első hónapjaiban érkezett édesanyjával Budapestre. Mindketten abban bíztak, hogy hamar hazatérhetnek, mostanra viszont rájöttek: hosszú távra kell berendezkedniük. Yulia ma már magyar iskolába jár, édesanyjának pedig magyarul kell beszélnie a munkahelyén. Mindketten nehéz helyzetben vannak, de nagyon igyekeznek.

Bár a háború kitörésekor elárasztották a sajtót az ukrajnai menekültek történetei, mostanra mintha megfeledkeztünk volna arról a több ezer menekült gyerekről és szüleikről (főleg édesanyjukról), akiknek beláthatatlan ideig kell itt boldogulni.

A Piarista Gimnáziumban működő ukrán tanoda nekik akar segítséget nyújtani az életben és abban, hogy az iskolában és a munkában valóban legyen esélyük megtalálni a helyüket.

Már nincs mindig traumahangulat. Fotó: Budapesti Piarista Gimnázium
Már nincs mindig traumahangulat. Fotó: Budapesti Piarista Gimnázium

Horváth Bálint, a Budapesti Piarista Gimnázium igazgatója kiemelkedően fontosnak tartja a projektet. Mint mondja, az ukrán gyerekeknek az utóbbi másfél évben sokat javult a nyelvtudásuk, jól értenek magyarul, de megszólalni, mondatokat formálni, írni és olvasni még nehezen tudnak.

"Úgy látom, hogy azok a diákok, akik délelőtt magyar közegben vannak és még kapnak segítséget délután is, egyre jobbak a szövegértésben, de ez attól is függ, hogy mennyire befogadó az a közeg, ahova járnak. Nálunk a magyart, mint idegen nyelvet a nyelvtanárok tanítják, ez abban segít, hogy az iskolában jobban el tudják végezni a feladataikat.

Azért kérünk támogatást, hogy januártól továbbra is tudjuk alkalmazni azokat a tanárokat, akik szakszerűen támogatják az ukrán diákokat tanulását és ezáltal beilleszkedését” - teszi hozzá az igazgató.  

Pavlovszki Natasa, a Piarista Gimnáziumban működő ukrán program szakmai vezetője szerint általános tapasztalat, hogy az idei tanév elején a gyerekek és a szülők rádöbbentek, hogy meg kell tanulniuk magyarul.

“Korábban abban bíztak, hogy hamarabb haza tudnak menni, de mivel a háború elhúzódik, elkezdtek hosszabb távon Magyarországgal tervezni. Ez látszik a délutáni tanodánk iránti érdeklődésben is: szeptembertől jelentősen növekedett a magyarul tanulni vágyók száma. Köztük kicsik és a kamaszok is többen lettek" - teszi hozzá.

Időközben azonban sokkal kevesebb támogatást kapnak már az ukrán menekültek és a nekik segíteni akaró szervezetek. A háború nem újdonság, csakhogy az integráció kérdése egyelőre még mindig nem oldódott meg.

"A gyerekek tanulási nehézségekkel küzdenek, nehezebben találnak magyar barátokat, az anyukák gyakran elakadnak a munkakeresésben” - folytatja a program szakmai vezetője, aki szerint nagy pozitívum, hogy a diákok lelkileg szerencsére jobban vannak, mert az év során elkezdtek adaptálódni a magyar viszonyokhoz, és már nincs mindenhol traumahangulat.

Nem csak a gyerekeknek, az édesanyáknak is létfontosságú a Piarista Gimnázium kezdeményezése. Fotó: Budapesti Piarista Gimnázium
Nem csak a gyerekeknek, az édesanyáknak is létfontosságú a Piarista Gimnázium kezdeményezése. Fotó: Budapesti Piarista Gimnázium

Abban bíznak, hogy a következő, 2023/24-es tanévtől kezdve az ukrán gyerekek is teljeskörűen részt tudnak már venni az iskolai életben. Ehhez viszont arra van szükségük, hogy a közösségi támogatást iskola után is megkapják és a magyar nyelv tanulásában is segítsünk nekik.

"Mi általánosságban úgy látjuk, hogy minél kisebb, annál sikeresebb egy gyerek, mert annál gyorsabban alkalmazkodik a körülményekhez” - monda Pavlovszki Natasa, aki a szülőkkel kapcsolatban megjegyzi, hogy velük azért más a helyzet.

“Nekik nehezebb a beilleszkedés, kevesebb lehetőségük is van, pedig az ő jólétük és hangulatok erősen befolyásolja a gyerekeik hangulatát. De azt tapasztaljuk, hogy az ukrán anyukák igenis akarnak magyarul tanulni. Ezért magyar beszélgető klubot szerveztünk nekik, amire igen sokan jelentkeztek.”

A tanulásban piarista diákok is segítenek az ukrán menekült gyerekeknek önkéntes munka keretében. Ilyenkor egy-egy gimnáziumi diák leül egy ukrán fiatal mellé, és együtt oldják meg a leckét, beszélgetnek. Pavlovszki Natasa hangsúlyozza, hogy a Piarista Gimnázium ukrán tanodájában azoknak tudnak segíteni, akik tényleg szeretnének a magyar közösség része lenni és beilleszkedni. 

Kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a program komoly anyagi gondokkal küzd, ezért kezdődött az adománygyűjtés. Az adományokat december folyamán várják, ezen is múlik, hogy milyen formában tudják folytatni a tevékenységüket.

A támogatást ezen a linken várja a szervezet. Adományozás esetén minden támogató részt vehet a Budapesti Piarista Gimnázium bejárásán Horváth Bálint igazgató vezetésével egy januári időpontban. A Duna-parton álló gyönyörű épület tényleg megér egy betekintést. A programról és az adománygyűjtésről videó itt található.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!