2015. január 2. 18:10

Az év végi összesítések során mindig tanulságos szembesülni azzal, melyik befektetési forma hozta a legnagyobb profitot.

Az elemzések egyik legérdekesebb része, amikor visszatekintünk pár hónapot vagy egy évet, és megnézzük, mit jósoltak akkor a kereskedők a jövőre. Ebben az évben a nagy kedvenc az egész éven át jellemző és tipikus medve piaci (vagyis esésre való) várakozás volt. 2014 ennek ellenére egész jó év lett és tovább tartott a már öt éve aktív bika rally.

A 2014-es index hozamok:

  • S&P 500 +12,55%
  • Dow Jones +8,48%
  • Nasdaq +14,39%

A mögöttünk hagyott évben is a részvény volt a legjobb befektetés és el kellett felejteni, annak, aki pénzt akart keresni az aranyat és az ingatlant, a két tipikus kisbefeketetők által imádott terméket. 2014 elején volt egy felmérés a kisbefektetők között, mit gondolnak, mi lesz 2014 legjobb befektetése. Ebben az évben egész jól tippelték meg, hogy a részvénypiac adhatja a legjobb hozamot, hisz 2013-ban nagyon jó évük volt a piacoknak, így optimistán várták 2014-et és igazuk lett.

Nem bíztak a nyersanyagokban és az aranyban és megint csak igazuk lett, mert a nyersanyagok ebben az évben a kávét kivéve a legnagyobb esésüket könyvelték el évtizedek óta. Úgy tűnik az aranyláz is kimúlt három év folyamatos esése után.

A kisbefektetők nagyon pesszimisták voltak a kötvényekkel kapcsolatban, pedig ezek is elég jól teljesített végül. Ebben a csapkodó és volatilis részvénypiacban ha tényleg bevásároltak akkor szép hozamot érhettek el. De egy kicsit félek, hogy az év folyamán kétszer megtapasztalt közel 10 százalékos esés az amerikai indexekben, a háziasszonyokat végül kapitulációra kényszerítette, ahogy általában lenni szokott megremegett a kezük, és nem tartották a részvényeket.

Forrás: ortonmanagement.com

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.