2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Gyengültek a hazai részvények, és visszaesett némileg a forint is az euróval szemben. Pedig péntek reggel még inkább optimizmus jellemezte a piacokat.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 218,93 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 16 222,75 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 4 milliárd forint volt, a vezető részvények - kivétel nélkül - estek az előző napi záráshoz képest. Alacsony forgalomban a korábbi napok emelkedését korrigálta pénteken a BUX a szakértők szerint.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: Európában a nyitás után még emelkedtek a tőzsdeindexek, de két hír hatására ez megszakadt. Az első az volt, hogy az Európai Központi Bank csak 500 milliárd euró értékben vásárol kötvényeket, de ezen belül is csak a befektetési kategóriába soroltakat veszi, így a perifériális országok papírjai kiszorulnak ebből a körből.

A másik hír szerint az USA-ban vegyesek voltak a munkaerő-piaci adatok, illetve ott a nyitás után - természetes módon - korrigált a tőzsde. A kettő eredőjeként Európában esni kezdtek a tőzsdeindexek, például a DAX 2 százalékkal csökkent. Ehhez képest a BUX a maga 1,33 százalékával kevesebbet esett.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője azt emelte ki, hogy a külföldiek - vevőként és eladóként egyaránt - még mindig távol vannak a BÉT-től. Az emiatti alacsony forgalomban próbált felállni az OTP, de ezt a papírt - a másik keresettel, a Richterrel együtt - csak magyarok vásárolták.

A Mol 70 forinttal, 0,60 százalékkal 11 630 forintra csökkent. Az OTP-részvények ára 75 forinttal, 2,01 százalékkal 3650 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,60 százalékkal 333 forintra gyengült. A Richter papírok árfolyama 65 forinttal, 1,90 százalékkal 3360 forintra csökkentette értékét.

A csütörtökön jelentős erősödést mutató forint is veszített értékéből a hét utolsó munkanapján. Az euró árfolyama megközelítette a 317-es szintet, a hasonló mértékben erősödő svájci frank pedig a 264-es szintig kúszott fel.

Eközben az állampapír piacon gyakorlatilag nem volt érdemi változás. Azoknál a kötvényeknél, ahol változott a hozam, ott is csupán egy-egy bázispontos elmozdulás volt pozitív vagy negatív irányba.

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!