4p

A jegybank ugyan július óta szinten tartja az alapkamatot, a piaci kamatok folyamatos erodációja miatt a forintkötvények tulajdonosai összességében 450 milliárdot nyertek idén.

Év közben sok károgó hangot hallhattunk, amelyek arra figyelmeztettek, hogy az MNB agresszív kamatcsökkentése zsákutcát jelent, és hamarosan emelni kell majd az alapkamatot. Akkor érvként leggyakrabban a forint várható jelentős gyengülését, és az amerikai jegybank, a Fed kamatpolitikájának változását emlegették. Visszatekintve ez utóbbi, vagyis az amerikai monetáris politika módosulása, a korábbi kötvényvásárlási program kivezetése valóban komoly kockázat volt. A fokozatosan szigorodó amerikai monetáris politika miatt sokan továbbra is tartanak attól, hogy egy esetleges amerikai kamatemelés után a kockázatosabb piacok kötvényeitől elfordulnak a befektetők, és ez a magyar állampapírokra is negatívan hathat.

Az amerikai kockázatokat egyelőre mindenképpen ellenpontozza, hogy az EKB korábban kamatot csökkentett, jelenleg pedig komoly lazítást jelentő programon dolgozik, ami további jelentős mennyiségű likviditást pumpálhat a piacra. Így a kamatelőnnyel bíró magyar kötvényekre rövid távon biztos, hogy számottevő kereslet lesz. Nem véletlen, hogy a JP Morgan elemzői nemrégiben meredeken lefelé módosították a 2015-ös magyarországi inflációra és az MNB várható kamatpályájára szóló előrejelzéseiket. A szakértők 2015 első negyedévére most már 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak, és így 1,60 százalékra süllyedő MNB-alapkamatot jeleznek előre.

A kedvező külső környezet mellett az állampapírok iránti kiemelkedő érdeklődéshez hozzájárult az MNB önfinanszírozási koncepciójának bejelentése és megvalósítása is. Ennek során ugyanis a korábbi jelentős mértékű kéthetes jegybanki kötvény, később betétállomány nagy részét próbálják monetáris eszközökkel az állampapír-piacra terelni. (lásd: MNB: kilökjük és tereljük a jegybankban parkírozott pénzeket)

Mindezeknek köszönhetően – év közben ugyan némi hullámzást mutatva – jelentősen estek a kötvények hozamai, illetve ezzel párhuzamosan emelkedtek az árfolyamok. Ez pedig óriási nyereséget hozott a kötvénypiacon a magyar papírok tulajdonosainak.

A magyar értékpapírok esetén a forint alapú kötvények esetében kaphatjuk erről a legtisztább képet, hiszen itt az árfolyamváltozás - ellentétben az euróban denominált papírokkal - nem befolyásolta a kötvénytulajdonosok hozamát. A forintkötvényeken ugyan januárban még veszítettek a tulajdonosok, ám azóta csak júliusban és szeptemberben csökkent az állomány értéke az átértékelés miatt. Így az tavaly első tíz hónapban (szerk.: eddig áll rendelkezésre friss adat) 440,5 milliárd forint nyereséget könyvelhettek el a hosszabb futamidejű papírok tulajdonosai a kamatok nélkül. Az éven belülieknél jóval kisebb mértékű változásnak lehettünk tanúi, hiszen itt a nyereség 5,6 milliárd forintot tesz ki. Összességében tehát - jórészt az MNB lépéseinek köszönhetően - az átértékelődésből a forintkötvények tulajdonosai 446 milliárd forintnyi nyereséget értek el.

Ha megnézzük, hogy a devizakötvény tulajdonosai mennyit profitáltak, akkor még látványosabb számot kapunk, más kérdés, hogy ezt döntően nem a magyar befektetők tehették zsebre. Az MNB statisztikái szerint ugyanis a magyar állam által kibocsátott devizakötvények jórészt külföldiek kezében vannak, a teljes, 7902 milliárd forint értékű állományból 6724 milliárdot birtokolnak. Ráadásul esetükben, ahogy említettük az árfolyamhatás is közrejátszik, a magyar fizetőeszköz ugyanis 2013 vége és 2014 október között 3,5 százalékkal gyengült. Igaz, ehhez képest az átértékelődésből közel 12 százalékos növekedésnek lehettünk tanúi. A magyar devizakötvény tulajdonosok tehát az árfolyamok emelkedése révén is tetemes hozamra tettek szert.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!