2p

Keddre újabb öt és fél éves mélypontra csökkent a nyersolaj ára, a Brent típusú olaj ára hordónként 51 dollárra, az amerikai WTI típusú olajé hordónként 48 dollárra esett.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolaj-exportőre továbbra sem mutat hajlandóságot a kitermelés csökkentésére, valamint Oroszországban, Irakban is évtizedes rekordokat döntött az olajkitermelés. Az Egyesült Államokban a palaolaj-kitermelés továbbra is erőteljesen növekszik. Elemzők szerint az árak eséséhez ezen kívül hozzájárul a gyengülő euró és az erősödő dollár, valamint a görög gazdaság állapotával kapcsolatos bizonytalanság is.

Szaúd-Arábia királya, Abudullah éves televíziós beszédében, amelyet a 90 éves uralkodó betegsége miatt a koronaherceg mondott el, úgy fogalmazott: "A feszültségeket több tényező okozza, elsősorban a lassuló világgazdasági növekedés. Ezek a feszültségek nem újak az olajpiacon, a múltban is erős akarattal, bölcsességgel és tapasztalattal kezeltük őket, a mostani fejleményeket is így fogjuk kezelni".

Szakértők szerint Szaúd-Arábia azért nem csökkenti kitermelését, hogy az olajárak alacsonyan tartásával visszaszerezze piaci részesedését, amelyet elveszített az amerikai palaolaj kitermelőkkel szemben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!