2p

A magyar piac kedden sem tündökölt, a bizonytalan nemzetközi helyzetben a magyar részvények és a forint is nyomás alá került.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 241,19 pontos, 1,47 százalékos csökkenéssel, 16 173,61 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 8,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője elmondta: délelőtt folytatódott a hétfői esés mind a magyar, mind a külföldi piacokon. Hozzátette: később a nyugat-európai, főleg a német piacon éles fordulat következett be és 1,5 százalékot emelkedett az index, ami az amerikai piac nyitását követően azonban egy százalékot visszaesett.

A piaci gyengülésben szerepet játszott az is, hogy az olajár ismét komolyabb esést szenvedett el, és a rubel is jelentősen gyengült. Mindez pedig kihatott a régió piacaira, így a magyarra is.

A Mol 60 forinttal, 0,53 százalékkal 11 360 forintra erősödött. Az OTP-részvények ára 100 forinttal, 2,66 százalékkal 3660 forintra csökkent. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,19 százalékkal 333 forintra esett. A Richter-papírok árfolyama 94 forinttal, 2,68 százalékkal 3420 forintra gyengült.

A forint mind az euróval, mind a dollárral szemben gyengült. A közös európai pénz ugyan már hétfőn is járt a 320 feletti szinten, ám akkor a nap végére visszatért 318 környékére. Kedden ez a napközbeni fordulat nem következett be, az esti órákban is stabilan 320 forint feletti összeget kellett egy euróért adni.

A kötvények másodpiaca érdekesen alakult, hiszen az ÁKK a keddi aukcióján is igyekezett minél több 3 hónapos papírt eladni, ami jelentős hozamemelkedéssel járt. Az aukción kialakult 1,84 százalékos átlaghozammal szemben ugyanakkor a másodpiacon csak 1,6 százalékos hozam mellett cseréltek gazdát a 3 hónapos papírok. Ráadásul a hosszabb futamidejű kötvényeket is néhány bázispontos csökkenés jellemezte.

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!