TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Sólyom László visszaküldte a Balaton-törvényt, az államfő lépését többen kifogásolták, azon a címen, hogy ezzel közel százmilliárd forintnyi fejlesztést kell ideiglenesen felfüggeszteni. Mások a beruházásoknál fontosabbnak tartják a környezet védelmét. Mfor.hu háttér.

Beruházásokat, de nem minden áron (Mfor-montázs)

Nem kellene korlátozás nélkül belterületbe vonni azokat a területeket a balatoni üdülőkörzetben, amelyeken hiányzik a megfelelő csatornahálózat a balatoni üdülőkörzetben – érvelt Sólyom László a Balaton-törvény kapcsán, amelyet megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek.

Bár a honatyák júniusban nagy többséggel elfogadták a Balaton-törvényt, az államfő kifogásolta azt is, hogy a joganyag lehetővé tenné a partinak és partközelinek nem minősülő településeken az építési engedélyek kiadását akkor is, ha hiányzik a szennyvízcsatorna-hálózat és megfelelő kapacitású tisztítómű.

Sólyom László arra hivatkozott, hogy a balatoni üdülőkörzet, mint kiemelt térség, szerves környezeti, természeti egységet képez, és határainak megállapításakor a jogalkotónak tekintettel kell lenni a környezet- és természetvédelmi célokra, mindenekelőtt a tónak és élővilágának védelmére. Ebben pedig mind a tóparti, mind a parttól távolabb eső sávba tartozó településeknek szerepük van, tette hozzá a köztársasági elnök. A köztársasági elnök döntése ugyanakkor sokkal inkább a háttértelepüléseket érinti, hiszen a parti településeken az infrastruktúra már kiépült, mutatott rá Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

A házelnöknek címzett levelében az államfő a fentieken kívül hangsúlyozta: véleménye szerint az államnak segítenie kell, hogy ne kerüljenek hátrányos helyzetbe azok a települések, amelyekre a Balaton viszonylagos közelsége miatt anélkül hárulnak többletterhek a környezetvédelem terén, hogy közvetlenül részesülnének a tó közelségének idegenforgalmi előnyeiből.

Bánkódhatnak a fejlesztők 

Nem mindenki fogadta kitörő örömmel az államfő bejelentését. Többek szerint mintegy 100 milliárd forint értékű beruházás megindítása csúszhat el a Balatonnál, miután közel félszáz, a tó kiemelt üdülőkörzetébe tartozó háttértelepülésen nem lehet jogerős építési engedélyt kiadni, amíg a törvényt ki nem hirdetik.
A tervezett, mintegy 800 Balaton-környéki fejlesztésből körülbelül egyharmad esik azokra a településekre, illetve azok határára, ahol a csatornahálózatot nem, vagy csupán részben építették ki.

178 Balaton környéki település közül jelenleg 112 nem rendelkezik szennyvízhálózattal, igaz további 23-ban tervezik, a dél-balatoni fejlesztési program keretében.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke üdvözölte, hogy az államfő érzékeny a környezetvédelmi kérdéseket illetően, ugyanakkor kompromisszumot javasolt a természet védelme és a fenntartható fejlődés kiegyensúlyozása érdekében.

Javaslata alapján a kormánynak kötelezni kellene magát arra, hogy 4-5 év alatt megoldja a szennyvíz elvezetését, a fejlesztők pedig amint lehet, csatlakoznak a hálózathoz, anélkül, hogy le kellene állítani a beruházási munkálatokat.

"Tekintve, hogy 60 nap áll a honatyák rendelkezésére, hogy módosítsák a jogszabályt, ez nem fogja számottevően megakadályozni a fejlesztéseket" – mondta el az mfor.hu-nak Suchman Tamás.

Fontosabbak a természeti kincsek 

Többen azonban korántsem ennyire optimisták. A kétkedők szerint mintegy 100 milliárd forint értékű beruházás megindítása csúszhat el a Balatonnál, miután közel félszáz, a tó kiemelt üdülőkörzetébe tartozó háttértelepülésen nem lehet jogerős építési engedélyt kiadni, amíg a törvényt ki nem hirdetik.

A legkritikusabb helyzet talán a nyugat-balatoni térségben, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Balatonederics és Lesencefalu körzetében és a Káli-medencében alakult ki. A két említett kistérségben közel 600 hektárnyi területet szeretnének belterületbe vonni, miután magyar, ír, olasz, spanyol és izraeli befektetők különböző, döntően turisztikai beruházások megvalósítását tervezik a térségben. Épülne itt üdülőfalu, nyári bobpálya, lovarda és szálloda is, a projektek értéke megközelíti a 40-45 milliárd forintot.

Csordás Péter, a kistérség beruházási ügyekben illetékes munkatársa szerint eddig a törvény várható módosítása miatt nem mertek lépni, s a befektetőket azzal hitegették, hogy a nyáron már felgyorsulhatnak a fejlesztések. Van olyan program, ahol már a tervek is elkészültek, sőt a jövő nyárra már a vendégeket is szervezik. Ha a nagyberuházások megvalósulnának, a befolyó adóbevételekből a csekély saját erővel rendelkező önkormányzatok képesek lehetnének a csatornázási program felgyorsítására is.

Nem biztos azonban, hogy valamennyi beruházó megvárja, míg a törvény hatályossá válik. Más településeken pedig hiányzik a forrás ahhoz, hogy igazodjanak a környezetvédelmi előírásokhoz.

Kecskés Gábor, Ságvár polgármestere elmondta: a törvény kihirdetéséig sem a térségbe tervezett golfpálya, sem az üdülőfalu, sem pedig a logisztikai központ felépítéséhez nem lehet hozzákezdeni. Ezek egyenként is milliárdos beruházások.

Simon Rita

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.