Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Bár jövőre az ideinél kisebb bérfejlesztést terveznek a versenyszférában, az emelés mégis többet ér majd, mivel az infláció várhatóan csökkenni fog. Emellett természetbeni juttatásokat is egyre több cég ad dolgozóinak, így jövőre az eddiginél is többen választhatnak ezek közül, derül ki a legfrissebb jövedelem-felmérésből. Nemzetközi összehasonlításban azonban igencsak rosszul állunk: ha a fizetések vásárlóértékét nézzük, a nyugati államok mellett Oroszország is megelőz minket. Mfor.hu tudósítás.

A kisebb is többet ér (Mfor.hu-montázs)

Idén átlagosan több mint hat százalékkal növelték a versenyszférában működő vállalatok a béreket. Legrosszabbul a fizikai dolgozók jártak: ők csupán 6,1 százalékos bérfejlesztésben részesültek, míg a középvezetők - a felsővezetőket is lekörözve - átlagosan 6,8 százalékkal több fizetést vihettek haza, derült ki a Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. legfrissebb felméréséből.

Hat százalékos emelés jövőre

A szerdai sajtótájékoztatón ismertetett adatokból az is kiderült, hogy jövőre az ideinél valamivel kisebb, maximum hat százalékos béremelést jeleztek előre a megkérdezett cégek. Igaz, ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül rosszabbul járnánk jövőre, mivel a várakozások szerint addigra mérséklődik az infláció, így a kisebb emelésnek is nagyobb értéke lesz.

A Hay Group tanácsadói szerint a cégvezetők a következő évi bérfejlesztés tervézésénél mindig figyelembe veszik az aktuális gazdasági folyamatokat. Tavaly ilyenkor például eredetileg kisebb mértékben akarták emelni a béreket, de a magas inflációs várakozások miatt végül változtattak elképzeléseiken.

A béren kívüli juttatások népszerűsége töretlen, amelynek egyik oka valószínűleg a bérekhez képest jóval kedvezőbb adóvonzat. Tavaly ilyenkor a felmérésben résztvevő vállalatok 35 százalékánál volt cafeteria-rendszer, idén már minden második cégnél használták ezt a juttatási formát, további húsz százalékuk pedig jelezte, hogy jövőre tervezi annak bevezetését.

Míg tavaly évente mintegy 140-180 ezer forintos juttatási keret jutott egy-egy dolgozóra, addig idén már 190-230 ezres kerettel gazdálkodtak a cégek. Az alsó sávban itt is a fizikai munkát végzők vannak, míg legjobban a felsővezetőket jutalmazták ilyen módon. Általában azonban elmondhatjuk, hogy idén ötvenezer forinttal nőtt az egy dolgozóra fordított természetbeni juttatási keretösszeg.

Mobil, céges autó, rugalmas munkaidő

A mobiltelefon és a vállalati kocsi továbbra is a leggyakoribb juttatások közé tartozik. Érdekes módon a céges autót jellemzően nem azok a kapják, akiknek az a munkavégzésükhöz kellene, hanem - státuszukból következően - leginkább a közép- és felsővezetők.

Hasonlóan alakul a céges mobilok juttatási köre: fizikai dolgozóknál egyáltalán nem jellemző, irodai alkalmazottak esetében is csak elvétve, s csupán a szakértői szinttől felfelé válik egyre természetesebb velejárójává a munkának. A rugalmas munkaidő lehetősége szintén ennek a körnek a kiváltsága.

A legjobban fizetett foglalkozási ágak sorrendben: az IT, a marketing, a pénzügy és a számvitel. Az itt dolgozók akár 16,8 százalékkal több fizetést kaphatnak, mint az átlag. Legkevésbé pedig a termelésben és a minőségbiztosításban dolgozókat fizetik meg: legrosszabb esetben akár több mint kilenc százalékos bérhátrányba is kerülhetnek a többi szakmához képest.

Regionális összehasonlításban még mindig nagyok a különbségek az ország keleti és nyugati fele között: összjövedelem tekintetében a differencia átlagosan 10-11 százalékos, de egyes munkakörökben elérheti a 25 százalékot is.

Távol van még Nyugat-Európa

A nyugat-európai fizetésektől azonban igencsak el vagyunk maradva - mind a fizikai dolgozók, mind pedig a szakértői munkakörök esetében. Euróra átszámítva a béreket kitűnik, hogy egy dán kétkezi munkás öt és félszeresét keresi, mint magyar kollégája. Az azonos munkakörben dolgozó szakértőknél pedig három és félszeres a különbség.

A vezetők esetében azonban közel azonosak a juttatások. A legjobban a Németországban dolgozók járnak: ők átlagban dupláját kapják az itthon dolgozó vezető beosztásúak fizetésének. Ha azonban az összegszerűség mellett figyelembe vesszük a fizetések valódi vásárlóerejét is, akkor jóval borúsabb a kép: a lengyel, a cseh és a szlovák munkavállalók mellett ugyanis még az oroszok is magasabb életszínvonalat tudnak biztosítani maguknak fizetésükből, mint a magyarok. Szakértők szerint a különbségeket leginkább a hazai magas adóterhek és megélhetési költségek okozzák.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Több béren kívüli juttatást kaphatunk 2007-ben Csökkenhet a béren kívüli juttatások vonzereje Emelkedő bérekkel és inflációval számol a GKI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.