2016. március 13. 07:34

Noha a mindennapokban rendkívül praktikusak a PET-palackok, a műanyag hulladék eltüntetése eddig nem sikerült. A halmozódó szemét pedig egyre nagyobb nehézségeket okoz. Japán kutatók szerint egy baktérium azonban segíthet rajtunk.

Pénteken jelent meg a világsajtóban, hogy japán tudósok egy olyan baktériumot fedeztek fel, amelyek képesek lehetnek elfogyasztani a polietilén-tereftalát (PET) készülő termékeket, amelyeket a köznapi nyelvben általában csak műanyag palackoknak hívunk. A csomagolóanyag ugyan rendkívül közkedvelt mind az élelmiszeripari, mind a kozmetikai vállalatok körében mégis van vele egy óriási probléma. A műanyag palackok lebomlási ideje emberi léptékben rendkívül hosszú, a halmozódó szemét pedig mind a szárazföldön, mind az óceánokban egyre komolyabb károkat okoz.

A Science című nagyhírű lapban publikált tanulmányuk szerint sikerült egy olyan baktériumot azonosítaniuk, amely képes arra, hogy feldolgozza és lebontsa a polietilén-tereftalátból készülő műanyagot. Ráadásul meglepően gyorsan, mindössze hat hét alatt történik meg mindez. Az Ideonella sakaiensis képes két enzim segítségével képes a folyamatot véghez vinni, miközben eddig úgy vélték, csak szerves anyagokat képes lebontani.

Ezek a legőrültebb munkák

A felfedezés örvendetes, de nem jelenti sajnos azt, hogy holnaptól egy csapásra meg tudunk szabadulni a műanyag szeméttől. Amennyiben ugyanakkor a további kutatások segítségével sikerülne ipari méretekben „feletetni” a műanyag palackokat, az a környezet számára is óriási segítséget jelente. Jelenleg ugyanis a palackok számottevő része kikerüli a hulladékkezelési rendszert, és szennyezi a vizeket, erdőket vagy a földeket.

A közelmúltban például World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) egyik tanulmánya arra figyelmeztetett, hogy az évente világszerte előállított 311 millió tonna műanya hatoda PET. Miközben ennyire elterjedtek a műanyag palackok, addig legfeljebb a palackok felét tudják visszagyűjteni és újra feldolgozni. Évente tehát több tízmillió tonna műanyag hulladék halmozódik fel, amelynek egy része a tengerekbe köt ki a végén. Amennyiben pedig a fenti folyamatok folytatódnak, 2050-re az óceánokban több műanyag hulladék lesz, mint hal.

Az utóbbi időben nem ez volt az első biztató hír, tavaly szeptemberben kínai kutatók publikáltak egy tanulmányt, amely a hungarocell hulladék kezelésére jelenthet majd megoldást. Vizsgálataik szerint a közönséges lisztkukacok képesek megemészteni a hungarocellt, és olyan komposzttá emészteni, amit biztonságosan felhasználhatunk a talaj trágyázására.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.