2008. november 12. 16:24

Miközben az OÉT-n belül nem sikerült közelíteni az álláspontokat a jövő évi bérekről, a munkáltatók még a minimálbér eltörlését is felvetették. Ez azonban szakmai okokból sem lenne elfogadható, hangoztatta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Borsik János.

Borsik János szerint szakmaiatlan lenne eltörölni a Magyarországon már működő, kötelező minimálbért, ezért nem fogadja el a munkáltatók erre vonatkozó javaslatát - az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón ismertette álláspontját szerdán Salgótarjánban. Közölte azt is: távoliak az álláspontok a bértárgyalásokon az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT).

Az elnök kritikával illette a munkáltatók javaslatát, amely szerint el kellene törölni a kötelező minimálbért, és áttérni arra, hogy csak azok fizessék ki a - mostani - 69 ezer forintot, akik képesek rá.

Az autonómok elnöke azt az elképzelést is helyteleníti, amely szerint a munkáltatók az első fél évre felfüggesztenék a béremelést úgy, hogy a kérdésre később visszatérve, a gazdasági helyzet függvényében visszamenőleg fizetnék ki.

Borsik János szerint ehhez már nincs meg a bizalom. Korábban ugyanis volt példa hasonló ígéretre, ami nem teljesült - mondta. Másrészt úgy vélte: a jelenlegi, egyébként is bizonytalan helyzetben a meg nem állapodással újabb bizonytalanságot kelteni "olyan, mintha nyílt sebbe szórnánk sót".

A szakszervezetek jövőre 80 ezer forintos minimálbért javasolnak, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a keresetek 2009. január elsejétől emelkedjenek. A minimálbér emelését együtt képzelik el a szakmunkás minimálbér emelésével. Az utóbbira vonatkozó, a kormánnyal kötött megállapodás év végén lejár, de az elnök szerint a bevált konstrukciót folytatni kell. Arra a kérdésre, hogy vajon mennyire toleránsak a munkavállalók a 2009-re tervezett megszorításokkal kapcsolatban, Borsik János azt válaszolta: úgy látják, hogy a kormány a legkönnyebben elérhető adózókat "kapta el".

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.