2008. november 12. 16:24

Miközben az OÉT-n belül nem sikerült közelíteni az álláspontokat a jövő évi bérekről, a munkáltatók még a minimálbér eltörlését is felvetették. Ez azonban szakmai okokból sem lenne elfogadható, hangoztatta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Borsik János.

Borsik János szerint szakmaiatlan lenne eltörölni a Magyarországon már működő, kötelező minimálbért, ezért nem fogadja el a munkáltatók erre vonatkozó javaslatát - az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón ismertette álláspontját szerdán Salgótarjánban. Közölte azt is: távoliak az álláspontok a bértárgyalásokon az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT).

Az elnök kritikával illette a munkáltatók javaslatát, amely szerint el kellene törölni a kötelező minimálbért, és áttérni arra, hogy csak azok fizessék ki a - mostani - 69 ezer forintot, akik képesek rá.

Az autonómok elnöke azt az elképzelést is helyteleníti, amely szerint a munkáltatók az első fél évre felfüggesztenék a béremelést úgy, hogy a kérdésre később visszatérve, a gazdasági helyzet függvényében visszamenőleg fizetnék ki.

Borsik János szerint ehhez már nincs meg a bizalom. Korábban ugyanis volt példa hasonló ígéretre, ami nem teljesült - mondta. Másrészt úgy vélte: a jelenlegi, egyébként is bizonytalan helyzetben a meg nem állapodással újabb bizonytalanságot kelteni "olyan, mintha nyílt sebbe szórnánk sót".

A szakszervezetek jövőre 80 ezer forintos minimálbért javasolnak, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a keresetek 2009. január elsejétől emelkedjenek. A minimálbér emelését együtt képzelik el a szakmunkás minimálbér emelésével. Az utóbbira vonatkozó, a kormánnyal kötött megállapodás év végén lejár, de az elnök szerint a bevált konstrukciót folytatni kell. Arra a kérdésre, hogy vajon mennyire toleránsak a munkavállalók a 2009-re tervezett megszorításokkal kapcsolatban, Borsik János azt válaszolta: úgy látják, hogy a kormány a legkönnyebben elérhető adózókat "kapta el".

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.