2017. augusztus 23. 13:25

A Központi Statisztikai Hivatal augusztus 22-én publikált legfrissebb adatai szerint, idén júniusban a bruttó átlagkereset 297,3 ezer forint volt, 14,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az idei év első hat hónapjában pedig a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,5 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest. Az átlagbérek tehát jelentősen emelkednek az idén, mégis fölmerülhet a kérdés, hogy mire elég 5 ezer forint, ha valakinek például csak ennyivel nő a havi jövedelme. Az tény, hogy egy családi mozizásra vagy egy közös ebédre nem biztos, hogy futja ebből.

11 milliós nyugdíj 
Szinte már a vízcsapból is az folyik, hogy az állami nyugdíjrendszer enyhén szólva sem rózsás kilátásai miatt, mindenkinek ajánlott egyénileg is félretenni idősebb korára. Főként, hogy a nyugdíjcélú öngondoskodási megoldásokat az állam is évi 20 százalékos adójóváírással – együttesen akár több százezer forinttal – támogatja. 

Fontos tudni, hogy minél korábban kezdi el valaki a spórolást, annál kisebb havi összeget kell kigazdálkodnia ahhoz, hogy elérje a megtakarítási célját. Ha például egy 30 éves ember nyugdíjbiztosítást választ, és akár csak havi 5 ezer forintot félretesz, akkor – évi 6 százalékos hozammal és 3 százalékos értékkövetéssel számolva – a nyugdíjkorhatár elérésekor 11,3 milliót is felvehet - hívja fel a figyelmet a Vienna Life Biztosító. 
 
Ezen a ponton hadd éljünk pár megjegyzéssel. Elsőként az értékkövetés fogalmát érdemes tisztázni: a biztosító a biztosítási szerződés értékének megőrzése, illetve az alulbiztosítottság elkerülése érdekében évente, a biztosítás évfordulóját megelőzően a KSH adatai alapján indexálja (megemeli) a biztosítási összegeket. Vagyis - és ez egy következő megjegyzés - érdemes számolni a költségekkel is, hiszen a biztosító, ahogy egyetlen más pénzintézet sem ingyen kezeli, fekteti be a pénzünket, bár vélhetően a közlemény a végeredményt illetően már levonta ezeket.
Az alaposabb tájékozódás megkönnyítésére ajánljuk olvasóink figyelmébe nyugdíjkalkulátorunkat, amellyel hozzávetőlegesen kiszámolhatja, hogy milyen összeg milyen időtávon mekkora nyugdíjtöbbletet eredményez majd. Fontos megjegyezni, hogy kalkulátorunk nem biztosítás, hanem nyugdíjpénztár-alapú (ez például a hozamokat tekintve jelentős különbség: a biztosító 9 százalékával szemben a mi kalkulátorunk a felével számol), 65 éves nyugdíjkorhatárral és negyedévente 1900 forintos költséggel számol.

Azonban még egy 40 évesnek sem kell lemondania a 8 számjegyű vagyonról: havi 10 ezer forintot megtakarítva ő is 10 millió forint körüli összeghez juthat nyugdíjasként. A lényeg az, hogy bármilyen korban vagyunk is, nem szabad veszni hagyni a 20 százalékos állami támogatást. (Érdemes ezt kipróbálni, ellenőrizni egy kifejezetten nyugdíjbiztosítási kalkulátorral is.)
 
Fontos azt is megjegyezni, hogy a nyugdíjcélú megtakarítás jellemzően hosszú távú befektetés, így egy vagy pár év hozamából kiindulni nem célszerű, közelebb visz a megalapozottabb döntéshez, ha hosszabb távú hozamokat nézünk, így a 10 vagy 15 éves évi átlaghozamok már jobb képet adnak egy-egy termék avgy terméktípus teljesítményéről. Így például az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének honlapján elérhetőek a pénztárak ilyen távú eredményei is. Megnézhető a nyugdíjbiztosítások hosszú távú költségmutatói is, például ide kattintva. De még ez sem garancia arra, hogy a jövőre nézvést hogyan teljesít az adott termék vagy pénzintézet. 

Nyugati színvonalú egészségügyi ellátás
Szinte naponta jelennek meg hírek az állami egészségügy problémáiról, így nem meglepő, hogy több hazai kutatás szerint a dolgozók az egészségük megőrzését támogató béren kívüli juttatásokat kedvelik a leginkább. Mégis kevesen tudják, hogy a magánellátások - általában igen magas -költségeinek fedezésére már itthon is elérhetőek egészségbiztosítások. 

Ezek díját a biztosított havonta fizetheti, baj (azaz egészségügyi panasz) esetén pedig a biztosítója megszervezi és kifizeti számára a szükséges kivizsgálást, konzultációt és beavatkozást. 

Havi nagyjából 5 ezer forintért már elérhető olyan csoportos egészségbiztosítás, amely fedezi az orvosi call center, a szűrővizsgálatok, a diagnosztikai vizsgálatok (például a PET-CT, a CT és az MR), illetve a járóbeteg-szakellátás díjait is. Ráadásul a cégek adó- és járulékmentes juttatásként (a cafeteria keretében is) adhatják alkalmazottaik számára az egészségbiztosítást - emeli ki a Vienna Life Biztosító. 
 

Anyagi biztonság az egész családnak
Bizonyára sokak számára meglepő, de a Központi Statisztikai Hivatal 2015-ös adatai szerint, otthoni balesetekben több mint kétszer annyian halnak meg (2015-ben 1759-en), mint a közúti közlekedési, a vasúti, a vízi és a légi balesetek során összesen. 

Hazánkban évente közel 690 ezer orvosi ellátást igénylő baleset történik, amelyek gyakran súlyos anyagi veszteséggel járnak, hiszen egy baleset miatt tartósan kieshetünk a munkából, esetleg az egészségügyi ellátás vagy a rehabilitáció során adódhatnak extra kiadásaink. 
 
Erről valószínűleg kevesen álmodozhatnak 

Van azonban olyan balesetbiztosítás, amely az egész családra (akár 10 főre is) megköthető, s több százezer forintos, vagy akár milliós nagyságrendű összegeket is fizet baleseti halál, maradandó egészségkárosodás, műtét vagy égési sérülés esetén. 

Egy ilyen biztosítás például egy 8 tagú család – a szülők, a nagyszülők és a gyerekek – számára havi 5 ezer forintért elérhető, így egyszerre gondoskodhatunk akár házastársunk, gyermekeink és szüleink biztonságáról - jegyzi meg a Vienna Life Biztosító a közleményben.
 
mfor.hu