TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. február 6. 16:14

Rekord születhet az idei Torkos Csütörtökön: a szervezők szerint elképzelhető, hogy eléri a százezret az akcióban részt vevő vendégek száma. A kampány sikerességét mutatja, hogy az abban részt vevő több mint ezer étterem közül az ismertebb helyeken már nem lehet vacsorára asztalt foglalni. Mfor.hu háttér.

Jól járnak az éttermek (Mfor-montázs)

Egyelőre nehéz megbecsülni, hogy idén hányan vesznek részt a már hagyományosnak tekinthető, évente megrendezett Torkos Csütörtök akcióban. Mindenesetre Ujhelyi István, a szervező Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára az mfor.hu-val közölte: az előzetes visszajelzések alapján elmondható, hogy az ismertebb és népszerűbb éttermek már vacsorára nem is tudnak vendégeket fogadni.   

Jelenleg 1068 étterem regisztrált az akcióban, ebből 246 egység budapesti, 822 pedig vidéki. Így a szaktárca szerint amennyiben minden étteremben tíz darab négy fős asztallal számolunk, ami ebéd illetve vacsora esetén csak egyszer telik meg, akkor is már százezer fős vendégforgalommal lehet számolni.

Az éttermek többségében teltház volt tavaly

Tavaly az akció után végzett felmérésből kiderült, hogy a választ adó 284 étterem országszerte összesen 54 120 főt látott vendégül. Az akció napján teltház miatti visszautasításra az éttermek 67,6 százalékában került sor, a vidéki éttermeknél ez az arány kissé alacsonyabb (65,7 százalék) volt.

A vidéki vendéglátóhelyek a kezdetinél egyébként jóval nagyobb arányban vesznek részt a kezdeményezésben: minden tíz vendégből nyolcat a vidéki éttermek fogadtak tavaly, ez jóval magasabb arány a 2006. évinél, amikor a válaszadó éttermek összes vendégének mintegy 60 százalékát fogadták vidéken. Idén várhatóan tovább növekszik ez az arány.

Arra a kérdésre, miszerint egy átlagos február végi naphoz képest hogyan alakult tavaly ezen a napon a megkérdezett éttermek látogatóinak száma, csaknem minden válaszadó (98,3 százalék) pozitív választ adott. A bevételek a kezdeményezés hatására csaknem ugyanilyen nagy arányban, a megkérdezett éttermek 91,4 százalékában javultak.

Minden korosztálynak szól

Mint a Menedzsment Fórum korábban megírta, idén a korábbi évekhez képest újdonság, hogy nem csak éttermekben, hanem cukrászdákban és mintegy harminc, a MÁV-START Zrt. menetrendjében meghirdetett belföldi IC vonatokhoz kapcsolt, utasellátó célú étkezőkocsiban is lehetőségünk lesz fél áron fogyasztani.

Ujhelyi István szerint már csak azért is érdemes részt venni az éttermeknek az akcióban, mert ez egyértelműen bemutatkozási lehetőséget biztosít nekik, így új vendégkört nyerhetnek meg maguknak. Az államtitkár szerint a gasztronómia terén jelenleg ez hazánk legsikeresebb rendezvénye, amire a törzsközönség már hónapokkal korábban készül. Többször előfordult már, hogy még meg sem hirdették az akciót, de már többen érdeklődtek, hogy idén van-e új vendéglátóhely, ahol próbát tehetnek.

Az MT Zrt. promóciós kampánya a teljes hazai lakosságot megszólítja, hiszen ez az akció mindenki számára érdekes - vélte Ujhelyi. Hozzáfűzte, hogy szerinte nem is az akció maga, hanem a csatlakozott éttermek stílusa vonz különböző korosztályokat: a gyermektelen pároktól kezdve a nagycsaládosokon keresztül a baráti társaságokat, illetve a nyugdíjasokat, az idősebb korosztályt is. Több vendéglátóhely egyébként saját maga is folytat kommunikációt ezzel a nappal kapcsolatban, így próbálva megnyerni a maguk számára elérhető célcsoportot.

Ikerakció a sportközpontokban

A Torkos Csütörtök akciójának sikerét bizonyítja az is, hogy a sport területén is elindult egy ilyen kezdeményezés. Ujhelyi István tudomása szerint eddig  44 mozgásközpont (fitnessterem, wellness központ) csatlakozott az akciót szervező 4 Gilda Max stúdió mellett. Az akcióban részt vevő szalonok - hasonlóan a Torkos Csütörtökhöz - ötven százalékos kedvezményt adnak a napijegyek árából február 8-án pénteken a sportolni vágyóknak.

A vendéglátóhelyek teljes, városonként és ABC sorrendben megtekinthető listája az alábbi linken is elérhető: www.menjunkenni.hu

Kovács Zita

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.