4p

Ismét megugrott a gazdasági szakokat választók száma a felvi.hu felsőoktatási jelentkezés jelentkezési statisztikája szerint. Az ELTE magasan veri a többi egyetemet a jelentkezők számában.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogyan változott a felsőoktatásba jelentezők és felvettek száma az elmúlt 15 évben, különös tekintettel a 2012-2013-as mélypontokra, amikor is drasztikusan csökkent mind a jelentkezők és felvettek aránya, mind a felsőoktatás költségvetési támogatásának mértéke.
 
A 2016 szeptemberben induló képzések általános felvételi eljárásában a tavalyihoz képest kimagaslóan népszerűnek bizonyult idén a gazdálkodási és menedzsment képzés, annak ellenére is, hogy az államilag finanszírozott helyek száma évről-évre csökkent eddig. A felvi.hu statisztikája szerint a tavalyi számokhoz képest ugyanis idén 14 százalékkal többen jelentkeztek valamely gazdaságtudományi szakra.
Képzési terület szempontjából a gazdaságiak mögött a pedagógusi és mérnöki ágazat szakjai szerepelnek az idei felvételi ranglétra legtetején. A tanári pályára jelentkezők száma azért is fontos, mert elengedhetetlen az utánpótlás ebben a kiöregedő és a fiatalok áltak kevésbé választott, tovább pályaelhagyókkal nagyarányban jellemezhető szakmában. A nagyobb arányú érdeklődésre hatással lehetett a bevezetett pedagógus életpályamodell vonzóereje is.
 
A műszaki és informatikai terülteken is emelkedett az idei jelentkezők száma, ami a növekedő igény kielégítésére is szolgálhat. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai vállalkozások Szövetsége szerint ugyanis mintegy 22 ezer betöltetlen informatikus hely van az országban, amit még az idei 7,5 ezer jelentkező is csak részben tudna megoldani. Ez a pálya ráadásul amellett, hogy perspektivikus, anyagilag is kecsegtető lehet, hiszen a statisztikák szerint a diplomások átlagánál magasabb jövedelmek érhetők el mind a mérnöki, mind az informatikusi munkakörökben.
 
Ebben az évben a bölcsészettudományokat is kimagasló érdeklődés övezte dacára annak, hogy az államilag finanszírozott helyeket megvágták az elmúlt kormányzati ciklusban.

A felvi.hu statisztikájából kiderül, hogy összesen 111 162 jelentkező vesz részt az idei felvételi eljárásban, ami mintegy 5 százalékos emelkedést jelent a jelentkezők számában a megelőző évhez képest. Az első helyes alapképzésekre 72 371-en, osztatlan képzésre 11 201-en, mesterképzésre 21 150-en, felsőoktatási szakképzésre pedig 13650-en jelentkeztek. Ebből állami ösztöndíjas képzésre az előző évhez képest 5 százalékkal többen, 95 883-an, önköltséges képzésre pedig 6 százalékkal többen, 15 279-en adták be felvételi kérelmüket az első helyen.

Ebben világelső a felcsúti foci

A pályázó diákok legmagasabb számban, több mint 18 százalékban gazdaságtudományokra, 13-13 százalékban műszaki, illetve pedagógusképzésre, 7 százalékban orvos- és egészségtudományi képzési területre, szintén 7 százalékban pedig informatikára jelentkeztek.


A legnépszerűbb intézményeket tekintve az ELTE toronymagasan vezeti a mezőnyt majdnem 13 ezer jelentkezővel. A dobogó második fokán a Debreceni Egyetem áll körölbelül 8,7 ezer, a a harmadik  fokán pedig a Szegedi Tudományegyetem van többmint 8 ezer idei felvételizővel. 

A felvételizők nemek szerinti arányát vizsgálva elmondható, hogy a tavalyihoz képest a női jelentkezők száma többmint 8 százalékkal nőtt, míg ugyanez az érték a férfiak esetében jóval csekélyebb 2 százalékos.

Korosztályonként is érdekes megszemlélni a felvi.hu adatait. Látható, hogy a 18-21 életkorig tartó intervallumban az alapképzésre felvételizők jóval felülreprezentáltabbak mint a 22 vagy annál idősebb csoportok esetében. A mesterképzésre jelentkezők koreloszlása is érdekes, egyre több a 27 év feletti. Mindezek az adatok sejtetik azt, hogy a mesterszakok elvégzésének ideje egyre inkább kitolódik, tehát az alapképzéses diploma megszerzését követően többen tartanak szünetet és kezdenek el dolgozni, mielőtt folytatnák tanulmányaikat.

mfor.hu
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!