Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Hiába emeli a kormány az egészségügyben dolgozók fizetését, az adatok szerint az folyamatos leszakadásban van. Különösen kritikus a helyzet a szociális ellátás területén dolgozóknál.

Az elmúlt hetekben, hónapokban többször is lehetett olvasni az egészségügyben kialakult helyzet kritikusságáról, melynek egyik gondja a dolgozók fizetése. "Míg a magyar orvost valóban a magyar miniszterelnök fizetésével várják külföldön, addig itthon törvény által pontosan szabályozott orvosi bértábla szerint fizetik az orvosok többségét: még az EU-s régiókért felelős klinikákon is van 1000 Ft nettó órabér alatt kereső tapasztalt szakorvos." - olvasható ez abban az egészségügyi államtitkárnak megfogalmazott nyílt levélben, melyet 64 orvos írt alá.

Az egészségügyi ágazatban dolgozók bérét pedig hiába emelte idén a kormány, minden bizonnyal ez sem fog gyökeres változást hozni. Ha eddig nem volt annyira érthető, miért is mennek ki az ágazatból olyan sokan külföldre, miért is van olyan sok hiány orvosokból, az alábbi számok talán rávilágítanak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly az októberig tartó időszakban az országos átlagos nettó fizetés 167 482 forint volt, amivel szemben a humán-egészségügyi ellátás területén dolgozók 143 226 forintot kaptak.

Ez az országos átlag 85,3 százaléka, aminél nagyobb elmaradásra legutóbb 2011-ben volt példa.

Vagyis a béremelések ellenére sem sikerült jobban felzárkóznia az ágazatban jellemző átlagos nettónak. 2010 óta nemzetgazdasági szinten az átlagosan hazavitt összeg több mint 35 ezer forinttal (26,7 százalékkal) emelkedett, ezzel szemben az egészségügyben dolgozók 20 850 forinttal (17 százalékkal) vihetnek haza többet.

Ennél talán még sokkal rosszabb azok helyzete, akik a szociális ellátás területén dolgoznak.

A tavalyi átlagos nettó kerestük a KSH adatai szerint 71 563 forint volt, ami az országos átlag csupán 42,6 százaléka (!), ráadásul helyzetük évről évre csak romlik.

2010-ben ugyanis még az átlag 63,1 százalékát vihették haza (sőt, 2008-ban 83 százalékát), azóta viszont fokozatosan csökken. A legnagyobb törés 2012-ben volt, amikor a korábbi 63,1 százalékról hirtelen 50,4-re csökkent az arány.

Beszédes a változások mértéke is, hiszen míg a nemzetgazdasági szinten a nettó bér 35 387 forinttal, vagyis 26,7 százalékkal nőtt, addig a szociális ellátás területén dolgozóké 12 158 forinttal, vagyis 14,5 százalékkal csökkent.

Ebből is jól látható, mekkora égető szükség lenne az egészségügyi területen dolgozók bérének felzárkóztatására, viszont a kormány korábbi vállalásához hűen csak a gazdasági növekedés "terhére" emel béreket, indít életpálya-modelleket. Bért emelni az adósság növekedésének számlájára nem fognak.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.