TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A főváros saját intézményrendszerén belül, illetve több civil szervezettel együttműködve minden hajléktalannak biztosítani tudja a szükséges segítséget, ellátást - mondta a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarlós István azt mondta, hogy a hajléktalanokat a nappali és éjszakai szállások mellett étkeztetési, lakhatási, foglalkoztatási és egészségügyi programok, szolgáltatások segítik. A közterületeken így csak azok élnek életvitelszerűen, akik elutasítják a segítséget - emelte ki, jelezve, hogy Budapesten 7535 hajléktalannak jut szálláshely.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője kijelentette: Budapesten senkinek nem kell azért az utcán maradnia télen, mert nincs elég szállás, és nem igaz az a sztereotípia sem, hogy ezek az intézmények veszélyesek, kilencvenkilenc százalékuk ugyanis biztonságos és tiszta.

Tarlós István rossz adatnak nevezte, hogy a kamarákkal figyelt 27 budapesti aluljáróban mintegy száz hajléktalan tartózkodik rendszeresen. Kiemelte, számukra is megfelelő megoldást kell találni.

Szólt arról is, a főváros munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány segíti, a város idei költségvetésében nem kis összeg, összesen 430 millió forint áll rendelkezésre a hajléktalanellátásra.

Tarlós István azt kérte az újságíróktól, hogy vegyék tudomásul azokat a rendészeti intézkedéseket is, amelyek a budapesti közterületek funkcionális használhatóságát segítik, például a kiemelt aluljárókban. "Nem ördögtől való elhatározás ez" - fogalmazott.

Morva Emília elmondta még, a fővárosban élő hajléktalanok összetétele folyamatosan változik, ugyanakkor létszámuk nem emelkedik. Kérdésre válaszolva hozzátette, olyan speciális férőhelyekre lenne még szükség, akár a jelenlegiek egy részének átalakításával, amelyeket kifejezetten mozgássérült, vagy testi, lelki betegségben szenvedők befogadására készítettek elő.

Tarlós István megjegyezte, a hajléktalanok pontos száma nem határozható meg, összeszámlálásukat ugyanis az állandó változások mellett a hajléktalanok egy részének rejtőzködése sem teszi lehetővé.

"Az állam akart egy ekkora csarnokot építeni, akkor üzemeltesse!" - válaszolta a főpolgármester a Dagály uszoda jövőjére vonatkozó kérdésre, hozzátéve, a város nem akar "ráfizetéses boltot".

Tarlós István szintén kérdésre válaszolva elmondta, a városvezetés és a Budapesti Fesztiválzenekar "kibékült". Emlékeztetett arra, a legfeszültebb pillanatban sem vonták kétségbe a zenekar művészi értékét, a jövő évi költségvetés elfogadásakor pedig újra egyeztetnek majd annak érdekében, hogy mindkét félnek elfogadható megoldás szülessen a támogatásról.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.