2004. augusztus 18. 14:41

Az állásinterjú olyan szituáció, melyben képességeink, tudásunk és szakmai előéletünk kerül mérlegre, miközben a tét az, hol fogunk dolgozni - esetleg: fogunk-e egyáltalán dolgozni - a jövőben.

Enczi Judit, a Hill International tanácsadója szerint előnyösebb, ha minél oldottabb hangulatban zajlik az interjú. Csak nagyon indokolt esetben alkalmazzák a stresszinterjút: csak a jó stressztűrő képességet megkövetelő pozíciókra való keresésnél kérdeznek keményebben, pörgősebben. Akik munkájuknál fogva megszokták a tárgyalási szituációt, jobban viselik az állásinterjút, de akik például könyvelőként dolgoznak, nehezen élik meg, hogy el kell adniuk magukat, mondta el a szakember. Ma már egyre többen vannak, akik kevésbé szoronganak, és jobban kommunikálnak a beszélgetések alatt, mint például öt évvel ezelőtt. Az egyetemeken, főiskolákon sok helyen fejlesztik a diákok prezentációs készségeit, és az állásbörzéken már a pályakezdőket felkészítik a helyes viselkedésre.

[ajanlo=42][igazitas=left/]Csudutov Csudinka, a Mimox fejvadász cég ügyvezetője szerint egy potenciális webmester vagy egy fejlesztő esetében nem esik akkora súllyal a latba, ha láthatóan szorong az interjú alatt, mint egy sales szakembernél. A front office területen dolgozóknak az alsóbb szinteken is jól kell kezelniük az emberek és a váratlan szituációk által okozott stresszt. A magasabb szinten levők számára az interjú sok esetben csak egy tárgyalás a sok közül, sőt vannak, akik számára kifejezetten üdítő két projekt között kibeszélni magukat, mondta el Csudutov Csudinka. A pályakezdők már kevésbé rutinosan kezelik ezt a tárgyalási helyzetet, mint nemrégiben az a jelölt, aki izgalmában úgy átizzadta a fotelt, hogy az csaknem véglegesen tönkrement. Mivel azonban egy frissen diplomázott fiatalemberről van szó, nem lehet csodálkozni azon, hogy komoly stresszt okozott élete első állásinterjúja.

Szabó Ágnes

(Menedzsment Fórum)