2008. december 8. 15:29

A közeli országokból történő beutazások és a belföldi turizmus élénkítésével akarják pótolni a bevételkiesést, amelyet a távoli országokból érkező vendégek számának várható csökkenése okozhat a pénzügyi-gazdasági válság hatására - mondta Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón Győrött.

A társaság rendezvényén a nyugat-dunántúli turisztikai régió szempontjából kiemelten fontos német, osztrák és olasz küldő piacok képviselői ismertették a legfontosabb piaci trendeket, s az azokban rejlő lehetőségeket.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a vezérigazgató hangoztatta: Európa-szerte, s így Magyarországon is sokszínű kínálattal, különféle kedvezményekkel ösztönzik a lakosságot arra, hogy a saját országukban töltsék el pihenőidejüket, s ott költsék szabadságukra szánt pénzüket.

A kínálat szélesítésével törekednek arra, hogy az európai tendenciával szemben Magyarországon ne csökkenjen a vendégéjszakák száma. Októberben 10 százalékkal volt több belföldi vendégéjszaka, mint az előző év azonos időszakában - közölte a vezérigazgató.

A nyugat-dunántúli régió helyzetéről Tama István regionális igazgató elmondta: a külföldiek számára a gyógyturizmus a legvonzóbb terület, de sokan élnek a kerékpáros turizmus adta lehetőségekkel a Fertő-tó és a Duna mentén. A szakember szerint a térség jó esélyt kínál egyebek mellett madármegfigyelésre, lepkefotózásra az ökoturizmus iránt érdeklődőknek.  A kulturális turizmust pedig minden bizonnyal felpezsdítik 2009-ben a Haydn emlékév fertődi és soproni programjai.

A nyugat-dunántúli régió tavaly több mint nyolc százalékkal növelte a vendégéjszakák számát az előző évihez képest, egyebek között azzal, hogy különféle attrakciókkal elérte: az őszi, téli, tavaszi időszak is felértékelődött a turizmus számára.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.