4p

Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.

Érdekes adattal állt elő a pénzügyminiszter az Országgyűlés népjóléti bizottságában. Szerinte 2010, a kormányváltás óta 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke. Ehhez képest az érintettek épp fordított tapasztalatokról számolnak be. Nem ritka, hogy elmesélik, szép járandósággal mentek nyugdíjba, így eleinte nem nagyon nézték a piacon az árakat, megvették, amit megkívántak. Sőt, még 1-2 hét nyaralásra is jutott. 4-5 évvel később már azt mondják, abszolút rászorulnak az akciókra, elmenni nyaralni pedig egyáltalán nincs pénzük.

Ez a kérdéskör azért is megfontolandó, mert a magyar nyugdíjasoknak deklaráltan csak az infláció mértékével emelik a járandóságukat évről-évre, ami több szempontból sem emelheti a vásárlóértéket. Egyrészt, mert a nyugdíjasinfláció köztudottan magasabb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által mért általános áremelkedésnél. Másrészt a termelők és kereskedők is mindent megtesznek, hogy a KSH ne jusson pontos adatokhoz. Zsiday Viktor közgazdász erről ír rejtett infláció című cikkében.

„Van más módja is annak, hogy a kevesebb/nem elegendő erőforrás ellenére megpróbálja egy kormány fenntartani a népszerűségét, méghozzá a rejtett infláció segítségével. A klasszikus infláció az, amikor a zsemle 50 helyett hirtelen 100 forintba kerül. Trükkösebb módja az, amikor továbbra is 50 forint, de csak kisebb zsömlét kapunk érte. Ezeket a helyzeteket azonban még könnyen tudja kezelni az inflációs statisztika. Amikor azonban mondjuk a zsemle minőségét rontják, azt már nehezebb megragadni.” (Rejtett infláció | Zsiday Viktor befektetési blogja)

Talán a 13. havi nyugdíj bevezetésére gondolhatott a pénzügyminiszter, de a matematika szerint akkor is csak egy 8,3 százalékos vásárlóérték növekedés jön ki. Hogy kinek van igaza, ezt is megvitatjuk a Nyugdíjszerviz következő adásában december 11-én.

Újra jelentkezik tehát a Nyugdíjszerviz! A téma legjobb szakértőivel Önök is beszélgethetnek telefonon és írásban. Dr. Farkas András nyugdíjszakértő és Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke december 11-én hétfőn 15 óra 30 perctől élőben válaszol.

Előzetesen telefonon és írásban is eljuttathatják kérdéseiket, véleményüket a 06 30 940 1772-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen.

A részvétel ingyenes, jelentkezzen most! >>>

Tervezett további témák:

Varga Mihály optimizmusa ellenére jelenleg nemzetközi szakértők elemzik a magyar nyugdíjbiztosítási rendszert. Eddig nem sok jót találtak. A javaslataikból szemezgetünk.

Orbán Viktor megígérte: „A nyugdíjakat akkor is 6 százalékkal emelik, ha az infláció csak 5 százalék lesz”. Elég ekkora emelés, vajon mekkora lesz a valóságos infláció jövőre?

Nőtt az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések nagysága. Vajon mi áll a háttérben?

Munkába állhatnának a nyugdíjazott mentősök, tűzoltók, fegyveres testület tagok. A jelenlegi jogszabályi környezet újragondolása további 30 ezer magyar munkavállaló megszólítását jelentené. A munkavégzésen túl olyan szociális értékeket hozna magával, amely vonzerőként rengeteg embert mozdítana az új közösségek, a munkavállalás és az egészségmegőrzés irányába - tette közé az összesen 420 ezer atipikus keretek között foglalkoztatott dolgozók kétharmadát képviselő tagszervezeteik legfrissebb adatai alapján a DiákÉSZ, a KÖZÉSZ és az MMOSZ. Egyre többen vetik fel a nyugdíjasok munkába állításának kérdését. Vajon ez valós lehetőség?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!