TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A legfontosabb megállapítás, hogy a hitelkártyán vagy folyószámlán március 18-án éjfélkor "ketyegő" adósság után a 2020 végéig tartó moratórium alatt felhalmozódó kamatra a moratórium lejáratát követően a bankok nem számíthatnak fel kamatot, ami azt jelenti, hogy kamatos kamat nem keletkezhet. Feltéve, hogy a felhalmozódott kamatot az ügyfél a moratórium lejártát követő időszakban havonta, részletekben megfizeti.

A fizetési moratóriumot csak a 2020. március 18-án éjfélkor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni - szögezi le a lapunk kérdésére adott válaszában a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Kiemelve, hogy a rulírozó (például a hitelkártya, folyószámlahitel), illetve a szakaszos folyósítású/szakaszosan lehívható kölcsönöknél a 2020. március 18-a után folyósított vagy lehívott összegeket nem érinti a moratórium - ahogy arról már lapunk is felhívta a figyelmet.

Mint ahogy arról is, hogy a fizetési moratóriumra vonatkozó kormányrendelet a futamidővel rendelkező konstrukciókra állapít meg rendelkezéseket. A futamidővel nem rendelkező hitelek (ilyenek a hitelkártyák, folyószámlahitelek) március 18-áig már felvett összegei esetén az MNB értelmezése szerint a moratórium lezárultát (jelenleg: 2020. december 31-ét) követően válik esedékessé a visszafizetés (figyelemmel arra, hogy a moratórium alapján a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik).

"Az MNB azonban - a jogalkotó céljával összhangban - elvárja a futamidővel nem rendelkező termékek esetén is, hogy az ezekből eredő elmaradt kamatbevételek moratóriumot követő rendezése se egyszeri törlesztéssel, hanem hosszabb időszakra szétosztva valósuljon meg" - ad egyértelmű iránymutatást a jegybank a hitelkártyát nyújtó, folyószámlahitelkeretet biztosító bankoknak. Hozzátéve, hogy az MNB célja ebben az esetben is az, hogy a visszafizetés ne jelentsen aránytalan terhet a hitelfelvevők számára.

Rendkívül fontos az az MNB-álláspont, miszerint az ügyfél és a hitelező közös megegyezésén kell alapulnia annak, hogy a meg nem fizetett tartozását az ügyfél milyen időtávon fizesse vissza. Tekintettel arra, hogy a hitelkártyák, folyószámlahitelek esetében jellemzően kisebb hitelösszegekről van szó, elfogadható, ha ez az időszak például a bankszektor által javasolt 12 hónap lenne.

Továbbá az MNB azt is egyértelművé tette, hogy a moratórium alatt felhalmozódó kamat a hitelkereten belül úgy kell szerepeljen, hogy arra a moratórium lejáratát követően kamat nem számítható fel (kamatos kamat, tehát nem keletkezhet), amennyiben azt az ügyfél a moratórium lejártát követő időszakban havonta, részletekben megfizeti. Amennyiben azonban az ügyfél a moratórium lejáratát követően esedékessé tett felhalmozódott kamatrészletet nem fizeti meg a megegyezés szerinti határidőben, úgy arra már számítható kamat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.