Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A legfontosabb megállapítás, hogy a hitelkártyán vagy folyószámlán március 18-án éjfélkor "ketyegő" adósság után a 2020 végéig tartó moratórium alatt felhalmozódó kamatra a moratórium lejáratát követően a bankok nem számíthatnak fel kamatot, ami azt jelenti, hogy kamatos kamat nem keletkezhet. Feltéve, hogy a felhalmozódott kamatot az ügyfél a moratórium lejártát követő időszakban havonta, részletekben megfizeti.

A fizetési moratóriumot csak a 2020. március 18-án éjfélkor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni - szögezi le a lapunk kérdésére adott válaszában a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Kiemelve, hogy a rulírozó (például a hitelkártya, folyószámlahitel), illetve a szakaszos folyósítású/szakaszosan lehívható kölcsönöknél a 2020. március 18-a után folyósított vagy lehívott összegeket nem érinti a moratórium - ahogy arról már lapunk is felhívta a figyelmet.

Mint ahogy arról is, hogy a fizetési moratóriumra vonatkozó kormányrendelet a futamidővel rendelkező konstrukciókra állapít meg rendelkezéseket. A futamidővel nem rendelkező hitelek (ilyenek a hitelkártyák, folyószámlahitelek) március 18-áig már felvett összegei esetén az MNB értelmezése szerint a moratórium lezárultát (jelenleg: 2020. december 31-ét) követően válik esedékessé a visszafizetés (figyelemmel arra, hogy a moratórium alapján a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik).

"Az MNB azonban - a jogalkotó céljával összhangban - elvárja a futamidővel nem rendelkező termékek esetén is, hogy az ezekből eredő elmaradt kamatbevételek moratóriumot követő rendezése se egyszeri törlesztéssel, hanem hosszabb időszakra szétosztva valósuljon meg" - ad egyértelmű iránymutatást a jegybank a hitelkártyát nyújtó, folyószámlahitelkeretet biztosító bankoknak. Hozzátéve, hogy az MNB célja ebben az esetben is az, hogy a visszafizetés ne jelentsen aránytalan terhet a hitelfelvevők számára.

Rendkívül fontos az az MNB-álláspont, miszerint az ügyfél és a hitelező közös megegyezésén kell alapulnia annak, hogy a meg nem fizetett tartozását az ügyfél milyen időtávon fizesse vissza. Tekintettel arra, hogy a hitelkártyák, folyószámlahitelek esetében jellemzően kisebb hitelösszegekről van szó, elfogadható, ha ez az időszak például a bankszektor által javasolt 12 hónap lenne.

Továbbá az MNB azt is egyértelművé tette, hogy a moratórium alatt felhalmozódó kamat a hitelkereten belül úgy kell szerepeljen, hogy arra a moratórium lejáratát követően kamat nem számítható fel (kamatos kamat, tehát nem keletkezhet), amennyiben azt az ügyfél a moratórium lejártát követő időszakban havonta, részletekben megfizeti. Amennyiben azonban az ügyfél a moratórium lejáratát követően esedékessé tett felhalmozódott kamatrészletet nem fizeti meg a megegyezés szerinti határidőben, úgy arra már számítható kamat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.