Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Lénárd Lili

Január 1-én az Egyesült Királyság hivatalosan is kilépett az Európai Unióból. A 2016-ban 51 százalékos többséggel megszavazott Brexit kezdeményezés értelmében az év első napjától fogva az ország nem tartozik sem gazdaságilag, sem politikailag az uniós államok közösségéhez. Drasztikus változások történnek a bevándorlási és tartózkodási engedélyek terén, amelyek jelentős hatással lehetnek az ország területén élő vagy dolgozó uniós állampolgárokra. Összességében a Brexit igazi vesztesei az európai egyetemisták lesznek.

Michelle Donelan, az Egyesült Királyság felsőoktatási minisztere a nyár folyamán jelentette be a tanulmányaikat a 2021/22-es tanévben megkezdő EU, EGT és svájci diákok jogköreinek változását. Az említett hallgatók eddigi tandíja 9 250 angol fontról 50 000 fontra is emelkedhet, valamint elvesztik jogosultságukat a teljes összeget fedező diákhitelre.

2010-ben a konzervatív Tory és a Liberális Demokrata koalíciós kormány megszavazta az egyetemi tandíjak 3 000 fontos határértékének felszámolását, amely következtében az egyetemek által megszabott átlagos érték két év alatt háromszorosára emelkedett. Az ügy a mostanihoz hasonló felháborodást váltott ki a hallgatók körében, azonban a diákhitel teljes fedezetének köszönhetően a jelentkezők száma csak minimálisan csökkent az ezt követő években.

Ezzel szemben, a mostani drasztikus változás akár 84 százalékos esést is indikálhat az EU-s jelentkezők számában, mivel a diákhitel eltörlése ellehetetleníti a gazdaságilag fejletlenebb országokból érkező európai diákok továbbtanulását.

Az Egyesült Királyság tagállamaiban eddig egymástól különböző tandíjak voltak érvényben, viszont egyforma támogatottsági státusz vonatkozott az EU-s és a hazai diákokra. A fent említett angol és walesi tandíjak megegyeztek, míg Skóciában ingyenes volt és marad is a felsőoktatás.

A magyar egyetemisták egy része búcsút inthet Londonnak (Illusztráció. Depositphotos) A magyar egyetemisták egy része búcsút inthet Londonnak (Illusztráció. Depositphotos)

A 2006-ban bevezetett diákhitel program keretein belül az angol állam a Walesben és Angliában tanuló EU-s diákok 60-70 százalékának fedezte tanulmányait. A hitelprogram nagy népszerűségnek örvendett, ugyanis a hitelező állami cég tervezetében 25 százalékos visszafizetési aránnyal számoltak. Ezáltal a legtöbb diák soha nem fizette vissza a teljes összeget, mivel éves keresletük sokáig nem ütötte meg a törlesztési küszöböt a 30 éves elévülési idő távlatában.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.