<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A zöld hitel a lakáshitelpiac új slágere. Az egyik legfontosabb jellemzője az új konstrukciónak a 2,5 százalékban maximalizált ügyleti kamat, aminek köszönhetően a thm is jóval alulmúlja a piaci kölcsönök átlagos hiteldíjmutatóját. Az igénylésnél viszont itt is kell számolnunk a jelzáloghitel esetében felmerülő járulékos költségekkel - a Bank360.hu elemzői utánajártak, melyik banknál pontosan milyen egyéb költségekre kell számítani, ha igénybe vesszük az új konstrukciót.

Legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamat mellett értékesíthetik a hitelintézetek a jegybank NHP Zöld Otthon Programjához kapcsolódó lakáshitelt. A felvehető hitelösszeg maximum 70 millió forint - ekkora forráshoz ilyen olcsón jelenleg nincs lehetőség hozzájutni más konstrukcióval. A maximalizált kamat miatt a legtöbb banknál nincs jelentősebb eltérés a teljes hitelköltség mutatónál, az egyéb, lakáshitel igénylésnél felmerülő költségeket tekintve azonban lehet különbség.

A Bank360 összegyűjtötte, mekkora költségekkel járnak a zöld hitelek. Fotó: DepositphotosA Bank360 összegyűjtötte, mekkora költségekkel járnak a zöld hitelek. Fotó: Depositphotos

 

Érdemes odafigyelni: a folyósítási díjat több bank is elengedi, de más díjakat is visszatéríthetnek

A kamaton felül fizetendő egyik jelentős költség a folyósítási díj, ami a zöld hitel esetén a hitelösszeg 0,75 százaléka lehet, de nem haladhatja meg a 100 ezer forintot. Ezt a díjat a bankok egy része átmeneti akció keretében elengedi, de más, a lakáshitel igényléshez kapcsolódó díjak elengedését is érdemes ellenőrizni, hiszen ezek összességében több tízezer forintot is jelenthetnek. A Bank360.hu elemzői bankonként gyűjtötték össze a zöld hitel költségeit, illetve az ezekre vonatkozó kedvezményeket.

A Budapest Bank elengedi a folyósítási díjat, átvállalja a tulajdoni lap és a térképmásolat díját is, emellett az értékbecslés költségét is visszatérítik az ügyfélnek. További engedmény, hogy a több mint 75 ezer forintos közjegyzői díjból legfeljebb 50 ezer forintot visszatérítenek. A kedvezmények feltétele a sikeres igénylés, illetve a banknál történő számlanyitás. Az ügyfélnek ezen felül ki kell fizetnie a jelzálogbejegyzés díját, ez 12 600 forint, illetve építkezésnél két alkalommal a helyszíni szemle díját kell megfizetni, ez összesen 31 750 forint. A hitel visszafizetése esetén 6600 forintot kell fizetni a jelzálog törléséért.

A CIB Banknál szintén nem kell fizetni a folyósításért, emellett a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) vonatkozásában visszatérítik a fedezetminősítési díjat a folyósítást követő 30 naptári napon belül. Az önálló zálogjog bejegyzéséért fizetendő földhivatali eljárási illetéket (12 600 forint) a bank kifizeti az ügyfél helyett, ahogyan a kölcsönigénylés befogadásához és a folyósításhoz szükséges Takarnet lekérdezés díját is - ez egyébként 3600 forint lenne.

Az Erste Bank 0,15 százalékos folyósítási díjat számol fel, de maximum 100 ezer forintot. Ez egy 20 millió forintos hitelösszeg esetén 30 ezer forintot jelent. Az értékbecslés díja 36 ezer forint, a felülvizsgálat díja 18 ezer forint, a térképmásolat díja 3000 ezer forint, a tulajdoni lap pedig 3600 forintba kerül.

A Gránit Banknál nem kell fizetni a folyósításért, az alábbi költségekre azonban számítani kell: a fedezetértékelési díj 32 000 forint, a fedezet bejegyzési díj 12 600 forint, a két darab tulajdoni lap pedig 7 200 forint. A térképmásolat díja itt is 3000 forintba kerül. A közjegyzői okirat díját nem tünteti fel külön a bank, mivel az közvetlenül a közjegyzőnek fizetendő, ahogyan a vagyonbiztosítás, illetve egyedüli igénylő esetén a kockázati életbiztosítás díját is a szolgáltató felé kell rendezni.

A K&H Bank is elengedi a folyósítási díjat, emellett több költséget is visszatérít. A közjegyzői okirat díját legfeljebb 40 ezer forintig téríti vissza a hitelintézet, a 31 750 forintos értékbecslői díjat pedig sikeres igénylés esetén, a folyósításkor téríti vissza a K&H. Emellett maximum két tulajdoni lap (6600 forint/darab) és egy térképmásolat díjának a visszatérítésére (3000 forint) számíthatnak az igénylők.

Az MKB Bank a befogadott hitelkérelmek esetén az akció visszavonásáig elengedi a 0,75 százalékos folyósítási díjat, a 30 ezer forintos értékbecslési díjat, valamint a 3000 forintos lekérdezési díjat is. A helyszíni szemle költsége ingatlanonként 13 500 forint. Az ügyfél által kedvezményezett szerződésmódosítás költsége 40 ezer forint, kivéve elő- és végtörlesztés esetén.

Az OTP Bank szintén elengedi a folyósítási díjat, más költségekkel azonban számolni kell. Ezek az alábbiak:

  • tulajdoni lap: 3600 forint,
  • térképmásolat: 3000 forint,
  • értékbecslés díja: 40 050 forint,
  • közjegyzői díj: körülbelül 40 ezer forint,
  • jelzálogbejegyzés díja: 12 600 forint,
  • építésnél műszaki felülvizsgálat: 22 ezer forint,
  • jelzálogtörlés a törlesztés végén: 6600 forint.

A Raiffeisen Bank online regisztráció esetén 100 ezer forint jóváírást ígér, emellett több költséget is elenged, illetve átvállal. Az ingatlanonként 38 100 forintos értékbecslési díjat, illetve a 19 050 forintos helyszíni szemle díját a bank átvállalja. A 0,75 százalékos folyósítási díjat, az igényléskori és a kifizetéskori fedezetellenőrzési díjat, a térképmásolati díjat, valamint a földhivatali bejegyzési díjat elengedi a bank.

A Takarékbanknál a szerződés közokiratba foglalásának díját 50 ezer forintig visszatéríti, emellett a folyósítási díj összegét is. Legfeljebb 6 000 forint értékben kifizeti a bank a nem hiteles tulajdoni lap és szükség esetén a térképmásolat lekérdezésének költségét, amennyiben az ügyfél azt a banknál kéri le a TakarNeten keresztül. Visszatéríti továbbá a Takarékbank egy ingatlanfedezetre vonatkozó értékbecslés díját, a folyósítást követő 30 napon belül - ez 38 036 forintot jelent.

Az UniCredit Bank visszatéríti az igénylőknek az értékbecslés díját, ami 36 500 forintot jelent, emellett a közjegyzői okirat díját is visszatérítik, maximum 50 ezer forintig. A Bank továbbá elengedi a Takarnetből lekért tulajdoni lap díját (6250 forint), a térképmásolat kiállításának a díját (3000 forint), valamint a műszaki felülvizsgálat díját (18 250 forint).

Az összesítésből kiderül, hogy több olyan hitelintézet is van, ahol szinte az összes felmerülő költséget elengedik, vagy utólag visszatérítik, míg máshol csak egyik-másik díjra vonatkozik kedvezmény. Ez végeredményben több tízezres, nagyobb hitelösszeg esetén pedig akár százezer forintos tétel is lehet, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni, amikor beadjuk az igénylést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.