<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelenleg országszerte már 1800-nál is kevesebb helyen intézhetjük a pénzügyeinket, miközben a 2008-as válság előtt még mintegy 4400 kirendeltségen tehettük ezt meg. Ráadásul a készpénzautomaták száma is csökken, azt követően, hogy tavaly áprilisban 5 ezer alá ment, ma már 4700-nál is kevesebb ATM üzemel. Mindezek arra terelik az ügyfeleket, hogy pénzügyeiket egyre inkább online intézzék, más kérdés, hogy az idősebbek és az anyagilag hátrányosabb helyzetben lévők (munkanélküliek, tartós betegek) számára ez ma még nem igazán opció.

Újabb lélektani határt lépett át a magyarországi bankfiókok száma. Jelenleg már 1800-nál is kevesebb ilyen kirendeltség létezik – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. Egészen pontosan 1799. Ez már csaknem 60 százalékkal kevesebb a 2008 őszén kirobbant pénzügyi válság előttinél, amikor még mintegy 4400 helyen intézhettük a pénzügyeinket, nyithattunk számlát, helyezhettünk el betétet, illetve igényelhettünk hitelt.

Egyre kevesebb helyre lehet bemenni személyesen intézni a pénzügyeket. Fotó: MTIEgyre kevesebb helyre lehet bemenni személyesen intézni a pénzügyeket. Fotó: MTI

Nincs ebben azonban semmi különös, hiszen a digitalizáció fokozatos térnyerésével egyre kevésbé kényszerülünk arra, hogy esetleg hosszú órákat töltsünk el egy bankfiókba való utazással és az ottani sorbanállással. Ehelyett már egy ideje kényelmesen, akár otthon, a kanapén egy laptoppal az ölünkben is indíthatunk átutalásokat, fektethetjük be a megtakarításainkat, sőt egyre több banknál már nemcsak a számlát lehet nyitni videón keresztül, vagy szelfivel, hanem a hiteligénylés miatt sem kell feltétlenül személyesen megjelenni a kirendeltségeken.

A válság kitörése óta tapasztalt fiókbezárási trend azzal magyarázható, hogy a hitelintézetek hatékonyabb működésre törekednek – olvasható ki az MNB által 2021 júniusban publikált Pénzügyi Stabilitási Jelentésből. Mindazonáltal Magyarországon a 31 százalékos európai uniós átlagnál jóval nagyobb ütemben, 44 százalékkal csökkent a bankfiókok száma 2008-2019 között. 

Ezt azonban nettó módon kell érteni, hiszen nemcsak bezárásokra, hanem – tűnjék az első ránézésre bármilyen furcsának is – nyitásokra is sor került: míg 2008-2020 között idehaza 1807 fiók tűnt el, 177 létesült, további 66 esetben pedig egy hitelintézet egy településen belül költözött máshová.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.