TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A karantén megmutatta, hogy lehet másképp is. Új-Zélandon a miniszterelnök négynapos munkahét bevezetését javasolja, amivel több legyet ütne egy csapásra. Az emberek elégedettebbek lennének, egy részük talán még hatékonyabb is. A helyi turizmus pedig a külföldiek helyett a belföldi turisták költéseiből is meg tudna élni.

Látott már olyat, hogy pénteken már csak ímmel-ámmal tologatják papírjaikat az íróasztalon a munkahelyükön emberek? Hogy ebéd után nem sokkal lelépnek, egymásnak falaznak, hogy mielőbb kocsiba pattanhassanak, és elpályázhassanak hétvégére? Nem lenne egyszerűbb a pénteket valahogy teljesen kihúzni a munkahelyi naptárból?

Új-Zélandon vannak, akik hasonlóan gondolják, de többféle okból. Az ottani miniszterelnök asszony, Jacinda Ardern négynapos munkahét bevezetése mellett kardoskodik, nemrég sajtótájékoztatón beszélt erről Wellingtonban. Önmagában ez nem egyetemes csodaszer, de szerinte segítséget nyújthat a családi kapcsolatokban, oldhatja a munkahelyi frusztrációt, miközben hozzájárulhat a gazdaság kimentéséhez. Ezért meg kellene ezt fontolniuk a munkaadóknak – írta a brit The Guardian.

Sztratoszférikus népszerűség

A miniszterelnök népszerűsége jelenleg az egekben van, sőt egyenesen “sztratoszférikusnak” nevezik a számait. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Ardern több mint 100 év óta a legnépszerűbb pártvezető. Ezzel kormánya olyan helyzetbe került, hogy megvalósíthat politikai ötleteket, amelyek néhány hónappal ezelőtt elképzelhetetlenek voltak.

Az ország lezárása a koronavírus miatt gyors, drákóian szigorú és hatékony volt, mostanáig csak 21 haláleset történt a betegség következtében Új-Zélandon. A turizmus azonban az ország legnagyobb exportágazata, amely az új-zélandi emberek 15 százalékát foglalkoztatja és a GDP hat százalékát teszi ki. Az ágazat megmentése érdekében is javasolta Ardern a rövidebb munkahetet. Ha az ország négynapos munkahétre térne át, akkor ugyanis a több szabadidő lehetővé teheti a belföldi turizmus bővítését. Pótolhatnák a helyiek az elmaradó külföldi turistákat.

Home office=nagyobb boldogság?

Világszerte a társadalmi távolságtartás nem egyszerűen csak otthoni munkavégzést növelte meg. Alaposan átrendezte a munkarendet, a műszakokat, átszervezte a munkát. A közgazdászok ezt a második világháború óta a legnagyobb munkaerő-piaci eltolódásnak nevezik.

A home office sok munkavállaló számára meglepő előnyöket is hozott. Például a szülők számára ugyan kihívást jelent a gyermekek otthoni iskoláztatása a munka mellett, ám sokan inkább örülnek a gyerekekkel töltött időnek. Sokan boldogabbak attól, hogy elkerülhetik a hosszas ingázással járó stresszt, vagy több időt töltenek együtt párjukkal a saját otthonukban.

A munkaadók érdeke is számít

A The Guardian emlékeztet rá, hogy a munkaadók érdekeit is figyelembe kell venni. Nem kétséges, hogy vannak olyan munkavállalók, akik egy négynapos héten hatékonyabbak lennének. De vannak olyanok is, akik több műszakra elosztva tudnak jobban teljesíteni, egy-egy alkalommal kevesebb óraszámban. Ezen kívül a béreket is az elvégzett munkához, hatékonysághoz kell igazítani úgy, hogy a munkavállaló se érezze magát alulfoglalkoztatottnak.

(Lásd korábbi cikkünket is: Nem elég hatékonyak a beosztottjaid? Dolgozzanak csak négy napot!)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.