5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem mindegy, milyen számlákat adunk le, de az sem, hogy ki lesz a kivitelező. Szakértővel jártunk utána, hogy milyen apró figyelmetlenségek miatt bukhatjuk el az akár 3 millió forintos állami támogatást.

Milliókba kerülhet egy rosszul vagy éppen rossz kivitelező által kitöltött számla, ha igényelnénk a lakásfelújítási támogatást. De nem csak ezen veszíthetjük el a legfeljebb 3 millió forintos állami támogatást. A Bank360 segítségével összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni a kivitelező kiválasztásánál, a szerződésnél és a számlázásnál.

Mint ismert, a 2021 januárjától igénybe vehető lakásfelújítási támogatás keretében a 25 év alatti gyermeket nevelők újíthatnak fel ingatlant az állam segítségével. A felújítási költségek 50 százalékát, legfeljebb 3 millió forintot kaphatunk vissza támogatás formájában. A felújítási támogatás részleteit, és hogy jogosultak lehetünk-e a támogatásra, ezen az oldalon is ellenőrizhetjük.

Ha igénylőként megfelelünk és a felújítási munkálat is a támogatott kategóriák közé tartozik, érdemes azt is alaposan megvizsgálni, hogy milyen kivitelezővel milyen szerződést kötünk és végül milyen számlákat adunk le. Ezekhez foglaljuk össze most a legfontosabb tudnivalókat.

Nem mindegy, kivel és hogyan kezdjük meg a közös munkát

Fontos, hogy csak olyan vállalkozó végezheti a felújítási munkálatokat, aki az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Nem elfogadható az sem, ha olyan kivitelező cég végzi a munkálatokat, ahol az igénylő, vagy az igénylő közeli hozzátartozója, élettársa tulajdonos vagy alkalmazott.

A felújítás lebonyolításához szükséges dokumentációnak is rendben kell lennie, amelyet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani. Nem mindegy tehát, hogy a kivitelezővel milyen szerződést kötünk és aztán milyen számlát adunk le az államkincstárnak.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

A szerződésben szerepelnie kell például a pontos felújítási munkálat megnevezésének és a vonatkozó költségeknek is. Ha biztosra akarunk menni, érdemes a Magyar Államkincstár által biztosított mintát használni.

Arra is oda kell figyelnünk, hogy a számlát a megfelelő módon állítsa ki a vállalkozó: csak 2021. január 1. után kiállított számlát adhatunk le, külföldi számla pedig akkor fogadható el, ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal. Az áfatartalomra is figyeljünk oda: 5 százalékos áfával kiállított számla nem fogadható el, de az sem, amelyet már csok igényléséhez felhasználtuk.

Egyenlő arányban kell munkadíj és anyagköltség

A számlákkal kapcsolatos egyik legnagyobb buktatója lehet a felújítási projektnek, ha nem a támogatás előírásainak megfelelően számoljuk el az anyagköltséget és a munkadíjat. A támogatást ugyanis pontosan fele-fele arányban igényelhetjük a munkadíj és az anyagköltség után, ha pedig az egyik tétel kisebb végösszegű, az alapján fizeti a támogatást a Magyar Államkincstár.

A Bank360-hoz több megkeresés is érkezett a fenti szabályra vonatkozóan, ezért álljon itt egy ökölszabály, amivel könnyedén ki tudjuk számolni, a számláink alapján mekkora támogatásra vagyunk jogosultak:

Ha a maximális 3 millió forintos állami támogatást szeretnénk kihasználni, legalább 6 millió forint legyen a felújítás teljes költsége. A munkadíj és az anyagköltség is érje el legalább a 1,5-1,5 millió forintot. Ha a 6 milliós felújítás anyagköltsége vagy munkadíja nem éri el a másfél millió forintot, akkor biztosan nem kaphatjuk meg a maximális állami támogatást.

Ha pedig nem pontosan 50-50 százalék a munkadíj és anyagköltség aránya, a kisebb részösszeget kell megduplázni, hogy megkapjuk a folyósítható támogatás összegét. Nézzünk néhány példát:

  1. Anyagköltség: 1 200 000 Ft - Munkadíj: 0 Ft. Megszerezhető támogatás: 0 Ft

Egy család megvenné a fürdőszoba felújításához szükséges elemeket, például csempét, festéket, burkolatot és nyílászárókat 1 200 000 forintért. A munkát saját maguk végzik el és nem kivitelezővel dolgoznak. Ebben az esetben 0 forint lesz a támogatás, mivel nem tudnak felmutatni vállalkozói szerződéssel és számlával igazolt munkadíjat.

Fordított helyzetben is elvesztik a támogatást, ha például a felújításhoz szükséges anyag megvan számla nélkül és a szakember munkadíját szeretnénk fedezni a támogatásból.

  1. Anyagköltség: 3 000 000 Ft - Munkadíj: 900 000 Ft. Megszerezhető támogatás: 1 800 000 Ft

Egy kerti kocsibeálló felépítése támogatható cél. A megvásárolandó anyagok költsége 3 000 000 forint, a kivitelező pedig 900 000 forintért végezné el a munkát.

Az 50-50 százalékos anyagköltség-munkadíj megoszlás nem teljesül, így a folyósító a kisebb összértékű tételt, a munkadíjat veszi alapul: 900 000 forint lesz elszámolható anyagköltségből is, tehát összesen 1,8 millió forint támogatást kaphatunk.

  1. Anyagköltség: 4 000 000 Ft - Munkadíj: 1 500 000 Ft. Megszerezhető támogatás: 2 750 000 Ft

Nézzünk egy másik típusú problémát: a tetőt cserélnénk is szigetelnénk az otthonán, ehhez az anyagköltség 4 millió forint, a munkadíj pedig 1,5 millió forint lenne. Azt gondolhatnánk, hogy mindkét oldalon megvan a másfél milliós költség, így jár a 3 millió forint. De ne feledjük el, hogy a felújítás költségének 50 százalékát állja az állam. A költség pedig 5,5 millió forint, aminek a fele 2 750 000 forint lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!