Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Bank360

Mit tehetünk akkor, ha vállalkozásunk az idei terveinkhez képest problémákkal küzd? Ha a koronavírus-járvány miatt bevételeink elapadtak, és egyelőre fogalmunk sincs, hogyan lábalunk ki a bajból?

A tevékenység átalakítása mellett fontos, hogy a pénzügyeinket is áttekintsük. Ez ugyan nem menti meg a vállalkozást, de arra mindenképpen jó, hogy megakadályozzuk azt, hogy felesleges költségek terheljék a számlánkat. Az első, amit érdemes áttekinteni a vállalkozás számlája. Biztosan a legjobb csomagunk van? Nem érdemes váltani? Igazodni a megváltozott körülményekhez?

Mindig találni jobb számlacsomagot

A vállalkozás számára fontos lehet a hitelek átütemezése - annak ellenére, hogy egyelőre érvényes a moratórium a céges hitelekre -, de a rövid távú ügyekben is érdemes lépni. Tipikusan ilyen a bankszámla felülvizsgálása. Egyrészt arról van szó, hogy jobb számlacsomagot majdnem mindig találni, másrészt pedig minden esetben érdemes gyorsan alkalmazkodni a megújult körülményekhez.

Sok dolog van a cég életében, amikor gyorsan követjük az eseményeket, de a számlacsomag váltása biztosan nem tartozik ebbe a kategóriába. Pedig időről-időre érdemes áttekinteni, mi a helyzet. A számlacsomagoknál fontos, hogy a főbb paraméterek mellett milyen pénzügyi tranzakciói vannak a cégnek. Az adókat bizonyosan átutalással fizeti, de mi a helyzet a többi költséggel? Bankkártyát használ vagy készpénzt? Sok partnere van vagy csak néhány?

Ezek alapján kell kiválasztani a lehető legjobb csomagot, és ezek a paraméterek idővel változhatnak. Sokkal több lehet a partnercég, a vásárlás átterelődhet más platformokra, így pedig az egyéb költségek alakulása is változhat. Így ami pár éve még jó volt, mára elavulttá és költségessé válhatott.

Alkalmazkodni kell

Jelenleg azt kell mérlegelni, hogy a kijárási korlátozás milyen hatást gyakorol a cég működésére. Érdemes meghatározni, mennyivel csökkent a bevétel és ez várhatóan meddig marad így - ezt persze nagyon nehéz előre megbecsülni. Annak fényében, hogy milyen szintű lesz a változás, a számlacsomag váltása akár jelentős költségcsökkentéssel is járhat.

Számításainkban 10 millió, 50 millió, 100 millió és 500 millió forint éves árbevételt vettünk alapul. A kalkulációk során egy előre meghatározott átlagos bankszámlahasználatot állítottunk be, mely tartalmaz elektronikus utalásokat, ATM műveleteket és bankkártyás vásárlásokat is. 10 millió forint bevétel mellett az éves díjak az első évben 42-47 ezer forint között alakulnak, a második évtől jellemzően ennél magasabbak, 46-78 ezer forint között alakulnak - kivéve például az Ersténél, ahol minimálisan ugyan, de az induló évben magasabb a díj.

50 millió forint árbevétel mellett nagyságrendileg 165-295 ezer forint díjjal lehet számolni, 100 millió forintnál 275-450 ezer forint éves díjjal lehet számolni, 500 millió forintnál pedig már 1,4-2,5 millió forint az éves díj.

Minden esetben érdemes alaposan utánajárni az egyes költségelemeknek, emellett azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az idei visszaesés nem biztos, hogy tartós lesz. Vagyis reálisan kell megbecsülni a cég jövőbeli teljesítményét, és annak megfelelően kiválasztani a megfelelő számlacsomagot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.