<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Három újabb áruházláncnál is közel van a megegyezés a bérekről. A szakszervezet ahhoz is ragaszkodik, hogy bruttó 260 ezer forint alatt senki, sehol ne keressen.

A SPAR és az Aldi után három további áruházláncnál, az Auchannál, az OBI-nál és a Metrónál is közel lehet a 2022-es bérekről történő megállapodás, értesült a VG. Erről ugyan nem beszélhetett a lapnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, amíg a tárgyalások még tartanak, de annyit elárult, hogy  három vállalatnál valóban a végéhez közelednek az egyeztetések.

Kijelentette, hogy ezeknél a kereskedelmi láncoknál minden valószínűség szerint el tudják érni a két számjegyű – tehát legalább 10 százalékos – növekedést az áruházi munkaköröket betöltő fizikai dolgozók esetében.

Azt is elmondta, hogy bár a törvény nem ír elő garantált bérminimumot az eladók esetében, ahhoz ragaszkodnak, hogy az ország egyetlen pontján se keressen senki bruttó 260 ezer forint alatt. A forgalom vagy a lokáció alapján kiemelt áruházaknál viszont a háromszázezer forint körüli kezdő bérszint lehet inkább az irányadó.

A három áruházlánc kilétét a lap a korábbi évek gyakorlatából következtette ki, az említett trión kívül még a Tesco, illetve a Penny Market esetében van érdekképviseleti jelenlét, az előbbinél várhatóan január végén, az utóbbinál pedig február elején ülhetnek tárgyalóasztalhoz a felek.

A cikk azt is hozzáteszi, hogy rendszerint kér-három körös egyeztetések után születik meg a megállapodás, a VG úgy tudja, ennyi elég volt az Auchan, az OBI és a Metro esetében is, hogy találkozzanak az álláspontok. A SPAR és a KASZ azért tudott megállapodni rögtön az első fordulóban, mert több hónapos előkészítő folyamat előzte meg a hivatalos egyeztetéseket. A Tescónál egy éve bruttó kétszázötvenezer forintos belépő bérben állapodtak meg, de ne feledjük, akkor a garantált bérminimum még nem kétszázhatvanezer forint volt, hanem csak 219 ezer. Viszonyításképpen az Auchannál az egy évvel ezelőtti kétszázhatvanezer forintról indultak a tárgyalások. Az Aldi más, hiszen ott az új belépőként munkát vállaló áruházi eladó vagy logisztikai munkatárs kezdő bére nyolcórás munkarendben 2022 januárjától már bruttó 362 ezer forint, de ne feledjük, a német diszkont hazai leányvállalatánál a hatórás részmunkaidős az inkább jellemző foglalkoztatási forma.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.