Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Eddig heten jutottak lakáshoz és ötvenen váltak jogosulttá a Central NOK ügyfelei közül, a főváros mellett szegedi, mosonmagyaróvári, dombóvári ingatlanokat keresnek.

A Central NOK Zrt. a héten kapta meg a Magyar Nemzeti Bank nyilvántartásba vételi határozatát a második lakáscélú közösség elindítására - tájékoztatta az mfor-t a társaság vezérigazgatója, Török Béla. Most az adminisztratív teendőkök van a sor: mivel a közösség önálló jogi személyként működik, adószámot és egyedi bankszámlaszámot kell beszerezni. Ezzel párhuzamosan zajlik a tagsági szerződések megkötése  az új közösség tagjaival. Eközben pedig egy új Klasszik és egy Rapid közösséget töltenek fel - ezek a termékek érhetőek el jelenleg a cég kínálatában, a különbség köztük a lakáshoz jutás idejében van, utóbbi erre hamarabb lehetőséget biztosít a tagoknak.

A jellemző szerződéses összeg 15 millió forint
A jellemző szerződéses összeg 15 millió forint

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség mint előtakarékoskodási formula 2017-től indult. A bevezetését sok kritika érte, nevezték lakáslottónak, illetve a konstrukció parlamenti előkészítésében közreműködő Rogán Antal miatt az intézménynek erős kormányközeli aurája alakult ki. A piacon tevékenykedő Central NOK vezetősége azonban ezeket a vádakat rendre határozottan visszautasította.

A NOK-ot sokan tekintették a lakástakarék rendszer alternatívájának, bár ez annyiban nem állja meg a helyét, hogy a lakástakarékot felújításra is fel lehetett venni, sőt, jellemzően erre vették igénybe a pénztárak szolgáltatásait a tagok. Azóta viszont nagyot változott a világ, például tavaly ősszel megszűnt a lakástakarék szerződésekhez nyújtott állami támogatás, vagyis az új kontraktusoknál ezzel az - évi maximum 72 ezer forint - kiegészítéssel már nem számolhatnak a szerződők.

A NOK-ot azonban ez a módosítás nem érintette, ott továbbra is biztosítja az állam a 30 százalékos, de maximum havi 25 ezer forintos támogatást. Érdekes kérdés tehát, hogy a lakástakarékok beszűkülésén tudott-e nyerni a NOK-ban érdekelt társaság. Válaszuk szerint más cél jellemzi az ügyfeleket a korábbi lakástakarékpénztárak (LTP) esetében, és más a mostani NOK-nál. A magas állami támogatás Török Béla szerint már korábban is - tehát a két rendszer egyidejű működésekor - vonzotta a NOK-hoz az új lakás iránt érdeklődő ügyfeleket. Fontosnak tartotta ugyanakkor megjegyezni, hogy az LTP-s megtakarítások lakáscélnak minősülve továbbra is áthozhatók és felhasználhatók a NOK-szerződésekhez.

Ami az ügyfélkört illeti, továbbra is 15 millió forint a jellemző szerződéses érték, mert a tagok így tudják érvényesíteni a maximális, 4,5 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást egy alacsony havi befizetés mellett. A cég tapasztalatai szerint a hosszú távon megtakarítani kívánó ügyfeleik nagyobb része nem abban gondolkodik, hogy a megvásárolni kívánt új lakás árához válasszon szerződéses értéket - pedig erre a 10 és 40 millió forint közötti szerződéskötési lehetőség elég tág teret biztosít . A legerősebb motivációnak az elérhető állami támogatás maximalizálása tűnik.

Az elsőként elindult közösségből eddig heten vásároltak lakást, többen pedig az ingatlan kijelölésénél, vagy már ennél is tovább, az értékbecslésnél vagy az adásvételi szerződésnél tartanak. A 15+4,5 millióból, tehát a 19,5 milliós elérhető összegből jó minőségű új lakásokat keresnek, például Budapesten, Vácott, Szegeden, Dombóváron, Mosonmagyaróváron - közölte a cég.

Megkérdeztük, hogy a kormány családvédelmi akcióterve tudja-e segíteni a NOK-ot a céljaik elérésben. Erre azt válaszolták, hogy megfordítanák a kérdést: a NOK tudja-e segíteni a kormány családtámogatási terveit. A válasz szerint az, hogy igen. A NOK segítségével megvalósuló új lakásba költözés minden szereplőnek pozitív hozadékkal jár. Az építőipar ütemezetten tudja nyomon követni, hogy mikor milyen kereslet támad az új építésű lakásokra, a vásárlók pedig a régi lakásuk eladásával a piacot tartják mozgásban.

Az esetleges új termék bevezetésére vonatkozó kérdésünkre azt mondták, hogy jelenleg a NOK Rapid piacra vezetése és a tapasztalatok levonása zajlik. Jól látszik - közölték -, hogy a konkrétan kiszámítható, maximum 3 év 11 hónapos jogosultsághoz jutási idő nagyon vonzó az ügyfelek számára, még akkor is, ha ez egy feszítettebb fizetési ütemezést jelent a Klasszikhoz képest.

A társaság tájékoztatása szerint az eddig megkötött NOK-szerződések támogatott szerződéses értéke 6,6 milliárd forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.