2019. szeptember 1. 12:34

A környezetvédelem egyik legfontosabb célkitűzése a légszennyezettség csökkentése. Ennek érdekében a törvényhozók olyan szabályozásokat vezetnek be, amelynek célja, hogy csökkentsék a levegőbe kerülő szennyező anyagok mennyiségét.

Az egyik olyan terület, ahol ez leginkább tetten érhető, az autóipar. A gépjármű gyártóknak nagyon szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni, és ennek következtében olyan alkatrészekkel ellátni az autókat, amelyek azt szolgálják, hogy minimálisra csökkenjen a károsanyag kibocsátás.

A belső égésű motorok közül egyértelműen a dízelautók a környezetszennyezőbbek, hiszen gázolajjal működnek, amelynek égése során nagyon apró szemcséjű korom keletkezik. Ez a finom állagú por a kipufogón keresztül a levegőbe kerül, ezzel erősen szennyezve azt. Az autógyártók – hogy csökkentsék a dízelautók okozta környezetszennyezés mértékét – egy olyan alkatrészt tettek a dízel üzemű motorokba, amelynek feladata a szennyezőanyag megkötése. Ez a részecskeszűrő.

A részecskeszűrő működése

A részecskeszűrő működése nagyon egyszerű: fizikai gátat képez, így a finom koromszemcsék nem kerülnek a levegőbe. A részecskeszűrő a keletkezett szennyező anyagok majdnem 100 százalékát képes felfogni, tehát nagyon hatékonyan szolgálja azt a célt, hogy minél kevesebb káros anyag jusson a levegőbe.

Ugyanakkor könnyű belátni, hogy egy idő után a részecskeszűrő telítődik. Ha ez a folyamat véglegessé válik, az alkatrészt cserélni kell, ami igen költséges. Hogy ne jussunk erre a sorsa, és elkerüljük az alkatrész cseréjét, szükséges a részecskeszűrő tisztítását elvégezni.

Részecskeszűrő tisztítása

A részecskeszűrő tisztítása kétféle módon történhet. Az egyik egy automatikus folyamat, amely annak köszönhetően megy végbe, hogy a gépjármű fedélzeti elektronikája folyamatosan ellenőrzi, hogy mennyi korom van a részecskeszűrőben.

Ha már túl sok, akkor a kipufogógáz nagyon magas hőmérsékletét felhasználva egyszerűen elégeti azt. Azonban ez a folyamat nagyon sok esetben nem tud magától megtörténni, mert az autót esetleg csak a városban használjuk rövidebb utakon. Ebben az esetben az autó szinte sosem fogja elérni a szükséges hőfokot, a korom pedig csak gyűlik, és egy idő után teljesen telítődik a részecskeszűrő.

Ekkor lép életbe a részecskeszűrő tisztítás másik módja, amit otthon mi magunk is elvégezhetünk könnyedén. Nincs más dolgunk, mint a megfelelő részecskeszűrő tisztító adalékot - melyek széles választékban elérhetőek az Ápoltautó webshopjában - hozzáadni a dízel üzemanyaghoz. Ez használat közben folyamatosan végzi el a tisztítást úgy, hogy csökkenti a felgyülemlett korom gyulladási hőmérsékletét. Az adaléknak köszönhetően szerelés nélkül végezhető el a tisztítás, és megelőzhető a részecskeszűrő későbbi cseréje.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.