2019. szeptember 6. 13:26

„Úgy szeretlek, mint az emberek a sót” – mondta a népmesében a királylány, és a király első sértődöttsége után bizony beismerte, hogy só nélkül ízetlen az étel és az élet is. Valóban: a só egyetlen háztartásból sem hiányozhat, elengedhetetlen az élethez.

Ételeink íze mellett fontos szerepet játszik biológiai szinten is, mivel a sóval bevitt nátrium nélkül súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki. A tiszta, kálium-kloriddal nem szennyezett só fogyasztása szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez szükséges. Tartsunk most egy só-szemlét: melyek az igazán jó ételt és egészséget ízesítő sók?

A só eredetéről

Só-szemlénket a NaturalGo csapatának segítségével végezzük. Itt tudtuk meg, hogy a só előállítása alapján különböző elnevezéseket kap: tengeri só, kősó és szalinasó. A tengeri só a tengervízből lepárlással kristályosodik ki a nap és a szél szárító hatására. A kősót hegyekben bányásszák, a szalinasót pedig sós vizű forrásvizekből párolják le.

A polcokon találunk finomított vagy finomítatlan sót, amely szintén a só előkészítési módját jelöli. A finomítás során vízben oldják fel a sót, és a sókristályokon megtelepedett szennyeződéseket távolítják el párolással. Ezzel finom szemcsét érnek el, azonban a tisztítás miatt a további ásványi anyagok (kalcium, magnézium, kálium és szulfátok) is elvesznek. Finomítás nélkül durvább sókristályokat kapunk az egyéb ásványi anyagokkal együtt.

A híresek: a Himalája-só és a parajdi só

Napjainkban egyre népszerűbb a Himalája só, amely kiszáradt tengerekből és sós vizű tavakból származik. Pakisztánban, Khewrában bányásszák, ahol az üledékréteg formájában kikristályosodott só a Himalája-hegység mélyéről kerül a felszínre. Jellegzetes, rózsaszínes árnyalatú, kezeletlen sóféle, amelyben magas arányban találhatók ásványi- és nyomelemek.

A parajdi só arról híres, hogy az úgynevezett Ősóceán kiszáradásakor keletkezett. Minden ásványi anyag és nyomelem megtalálható benne. Kézzel bányásszák Erdélyben, „Erdély kincsének” is nevezik. Különlegessége, hogy természetes iszapot tartalmaz, amely olajos felületet hagy maga után, illetve nincsenek benne szennyeződések és adalékanyagok sem.

Használata ajánlott bőrbetegségek, allergia és légúti betegségek mérséklésére, alvászavarok megszüntetésére, illetve stressz csökkentésére is, így a parajdi sót méltán nevezik gyógyhatású sónak.

A sokoldalú só

Amint a fentiekből is kiderült, a különböző sók a sütés-főzés alapfűszereként túlmutatnak az ételek ízesítésén, mert származási helyük, tisztaságuk és ásványi anyag tartalmuk miatt gyógyászati célokra is egyre inkább használatosak. A sók tehát nem csak az ételünket, hanem az életünket is élvezetesebbé teszik.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.