Ételeink íze mellett fontos szerepet játszik biológiai szinten is, mivel a sóval bevitt nátrium nélkül súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki. A tiszta, kálium-kloriddal nem szennyezett só fogyasztása szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez szükséges. Tartsunk most egy só-szemlét: melyek az igazán jó ételt és egészséget ízesítő sók?
A só eredetéről
Só-szemlénket a NaturalGo csapatának segítségével végezzük. Itt tudtuk meg, hogy a só előállítása alapján különböző elnevezéseket kap: tengeri só, kősó és szalinasó. A tengeri só a tengervízből lepárlással kristályosodik ki a nap és a szél szárító hatására. A kősót hegyekben bányásszák, a szalinasót pedig sós vizű forrásvizekből párolják le.
A polcokon találunk finomított vagy finomítatlan sót, amely szintén a só előkészítési módját jelöli. A finomítás során vízben oldják fel a sót, és a sókristályokon megtelepedett szennyeződéseket távolítják el párolással. Ezzel finom szemcsét érnek el, azonban a tisztítás miatt a további ásványi anyagok (kalcium, magnézium, kálium és szulfátok) is elvesznek. Finomítás nélkül durvább sókristályokat kapunk az egyéb ásványi anyagokkal együtt.
A híresek: a Himalája-só és a parajdi só
Napjainkban egyre népszerűbb a Himalája só, amely kiszáradt tengerekből és sós vizű tavakból származik. Pakisztánban, Khewrában bányásszák, ahol az üledékréteg formájában kikristályosodott só a Himalája-hegység mélyéről kerül a felszínre. Jellegzetes, rózsaszínes árnyalatú, kezeletlen sóféle, amelyben magas arányban találhatók ásványi- és nyomelemek.
A parajdi só arról híres, hogy az úgynevezett Ősóceán kiszáradásakor keletkezett. Minden ásványi anyag és nyomelem megtalálható benne. Kézzel bányásszák Erdélyben, „Erdély kincsének” is nevezik. Különlegessége, hogy természetes iszapot tartalmaz, amely olajos felületet hagy maga után, illetve nincsenek benne szennyeződések és adalékanyagok sem.
Használata ajánlott bőrbetegségek, allergia és légúti betegségek mérséklésére, alvászavarok megszüntetésére, illetve stressz csökkentésére is, így a parajdi sót méltán nevezik gyógyhatású sónak.
A sokoldalú só
Amint a fentiekből is kiderült, a különböző sók a sütés-főzés alapfűszereként túlmutatnak az ételek ízesítésén, mert származási helyük, tisztaságuk és ásványi anyag tartalmuk miatt gyógyászati célokra is egyre inkább használatosak. A sók tehát nem csak az ételünket, hanem az életünket is élvezetesebbé teszik.