3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Európai összehasonlításban néztük meg a magyarországi temetések árának alakulását. 

Nemcsak az élet drága, hanem a halál is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) cikkünk írásakor legfrissebb, 2024 márciusából származó adatai szerint a hamvasztásos temetés 314 420 forintba került átlagosan, míg az egyéni igényes, koporsós végső tiszteletadás ára 434 ezer forint felett jár.

Kiugróan drágul a temetés Magyarországon
Kiugróan drágul a temetés Magyarországon
Fotó: Depositphotos

Ez egyáltalán nem jelentéktelen összeg, olyannyira, hogy 2023-ban maga a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódott az ügyben, a hivatal konzultációs sorozatot indított a temetkezési ágazat képviselőivel, miután Magyarországon sokkolóan megdrágultak a temetkezés költségei. Ha ezt 2020 januárjához viszonyítjuk, akkor egyértelműen látszik, hogy az árak megdöbbentően emelkedtek:

Ahogy az grafikonunkon is látszik, a drágulás mindkét kategóriánál egyértelmű és szembeötlő, hiszen a nem hamvasztásos, egyedi igényes temetések esetében négy év alatt az árak 71 százalékkal nőttek, míg az olcsóbb szertartások 73 százalékkal drágultak meg. A jelenség egyáltalán nem Magyarország sajátja, az amerikai Newsweek beszámolója szerint az Egyesült Államokban is sok százalékban mérhető drágulás történt a területen, csak a koporsókért 2-3 ezer dolláros (800 ezer-1 millió forint) összeget kellett kifizetnie a gyászolóknak. Érdekesség, hogy az amerikai szinthez viszonyítva a magyar koporsók olcsóbbak, internetes keresésünk során jellemzően 200 ezer forint körül kezdődő árakkal találkoztunk.

Egy újabb toplista, amire nem lehetünk büszkék

Magyarországon az infláció ténye aligha újdonság, még ha jelenleg konszolidálódott is a fogyasztóiár-index, az elmúlt években vitathatatlanul megdrágultak a mindennapok hazánkban. De mi a helyzet akkor, hogyha a környező országokhoz, valamint az Európai Unióhoz hasonlítjuk a hazai temetések árának változását?

Az Eurostat harmonizált fogyasztóiár-indexének részét képezi a ’temetési szolgáltatások’ fül is, a közös statisztikai hivatal nem tart nyilván úgy két kategóriát, mint ahogy azt a KSH teszi. Ennek felhasználásával vizsgáltuk az árváltozásokat:

Mint grafikonunkról is kiderült, a hazai áremelkedés messze lekörözte a régiós országokban tapasztalható szintet, a drágulás csúcsát 2023 júniusa jelentette, ekkor a temetési szolgáltatások ára itthon 24,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért. Az árak megugrása mögött olyan tényezőket kell keresni, mint az energiaárak emelkedése, valamint a koronavírus-járvány utóhatásai – a pontos indokokkal cikkünk később megjelenő, második részében foglalkozunk majd részletesebben is.

Az Európai Unió bajnoka

Ha a 2024 márciusában tapasztalt 15,5 százalékos magyarországi árnövekedést a teljes államszövetség szintjén helyezzük kontextusba, még inkább árulkodó: az Európai Unió tagállamai közül ugyanis hazánk megszerezte az első helyet a leginkább dráguló temetési szolgáltatások kategóriájában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!