TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. április 5. 03:25

A legkevesebbet a kommunikációs tárca árul el a tevékenységéről.

Épp abban nem mutat aktivitást a Rogán-féle minisztérium, amire létrehozták: a kommunikációban. A kormány hivatalos oldalára alig kerül fel információ a Miniszterelnöki Kabinetiroda tevékenységéről, miközben a fő feladatuk éppen a kormány - beleértve természetesen a Kabinetiroda - tevékenységének kommunikálása lenne.

Rogán Antal egy régi képen, a parlamentben 

Nézzük a száraz statisztikát. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda mindösszesen 39 dokumentumot töltött fel eddig a kormány oldalára cikkünk készülte idején. A sorban utolsó előtti Külgazdasági és Külügyminisztérium ennél háromszor többet, 113 doksit rakott fel az oldalra.

A köüzépmezőnybe tartozik az Igazságügyi Minisztérium (225), a Miniszterelnökség (237), és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (377). Az élmezőny tagja  a nemzetgazdasági (558 )és a honvédelmi tárca (560), a Földművelésügyi Minisztérium (606) és a Belügyminisztérium (619). A csúcstartó pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 1039 dokumentummal.

Az Orbán-kormány még a második ciklusában határozta el, hogy egy felület alá tereli a minisztériumok honlapjait. Ide került át minden információ, dokumentum, amit addig a tárcák a saját oldalukra töltöttek fel.

Természetesen lehet magyarázat arra, hogy miért maradt le ennyire a többiektől a Miniszterelnökségi Kabinetiroda. Egyrészt a legfiatalabb tárcáról van szó: 2015 őszén álltak fel, miután Lázár János, Miniszterelnökséget vezhető miniszter hosszú harc során kilobbizta, hogy Rogán adminisztrációját ne az általa felügyelt intézménybe illesszék be.

Lázár sikere azt jelentette, hogy Rogánnak önálló minisztériumot kellett létrehozni. Ez lett a Miniszterelnökségi Kabinetiroda, amelynek fő feladata a kormányzati kommunikáció kontrollálása.

Ez tudomásunk szerint nem ment zökkenőmentesen a kezdeti időkben, sokszor voltak súrlódások más tárcákkal, ahol másként képzelték el adott témában a tájékoztatást, mint Rogánék.

Az alig másfél éves működés mellett egyébként éppen ez, tehát a szűkre szabott feladatkör miatt is lehet kevesebb dokumentuma a saját tevékenységéről a Kabinetirodának, mint más minisztériumnak. Például az EMMI területein - egészségügy, szociálipolitika, oktatás, hogy csak néhányat említsünk - tonnaszámra termelődnek az akták. Rogánék ilyen mennyiségben képtelenek információkat megosztani a saját működésükről. Róluk azt tudjuk meg, hogy mennyit keresnek a vezetőik, milyen szerződéseket kötöttek, és milyen szervezeti rendben működik a Kabinetiroda.

A 39 akta viszont még így is nagyon gyér teljesítménynek tűnik. Másfél év alatt havi 2-3 dokumentum feltöltése valamit elárul arról, hogy mennyire fontos része a Kabinetiroda a kormányzat működtetésének. Persze, ha a tárca által menedzselt kampányok - menekültek, Brüsszel - politikai hozadékát tekintjük, akkor elmondható, hogy az Orbán-kormány mindennapjainak nélkülözhetetlen részévé váltak Rogánék.

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.