2017. április 5. 03:25

A legkevesebbet a kommunikációs tárca árul el a tevékenységéről.

Épp abban nem mutat aktivitást a Rogán-féle minisztérium, amire létrehozták: a kommunikációban. A kormány hivatalos oldalára alig kerül fel információ a Miniszterelnöki Kabinetiroda tevékenységéről, miközben a fő feladatuk éppen a kormány - beleértve természetesen a Kabinetiroda - tevékenységének kommunikálása lenne.

Rogán Antal egy régi képen, a parlamentben 

Nézzük a száraz statisztikát. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda mindösszesen 39 dokumentumot töltött fel eddig a kormány oldalára cikkünk készülte idején. A sorban utolsó előtti Külgazdasági és Külügyminisztérium ennél háromszor többet, 113 doksit rakott fel az oldalra.

A köüzépmezőnybe tartozik az Igazságügyi Minisztérium (225), a Miniszterelnökség (237), és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (377). Az élmezőny tagja  a nemzetgazdasági (558 )és a honvédelmi tárca (560), a Földművelésügyi Minisztérium (606) és a Belügyminisztérium (619). A csúcstartó pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 1039 dokumentummal.

Az Orbán-kormány még a második ciklusában határozta el, hogy egy felület alá tereli a minisztériumok honlapjait. Ide került át minden információ, dokumentum, amit addig a tárcák a saját oldalukra töltöttek fel.

Természetesen lehet magyarázat arra, hogy miért maradt le ennyire a többiektől a Miniszterelnökségi Kabinetiroda. Egyrészt a legfiatalabb tárcáról van szó: 2015 őszén álltak fel, miután Lázár János, Miniszterelnökséget vezhető miniszter hosszú harc során kilobbizta, hogy Rogán adminisztrációját ne az általa felügyelt intézménybe illesszék be.

Lázár sikere azt jelentette, hogy Rogánnak önálló minisztériumot kellett létrehozni. Ez lett a Miniszterelnökségi Kabinetiroda, amelynek fő feladata a kormányzati kommunikáció kontrollálása.

Ez tudomásunk szerint nem ment zökkenőmentesen a kezdeti időkben, sokszor voltak súrlódások más tárcákkal, ahol másként képzelték el adott témában a tájékoztatást, mint Rogánék.

Az alig másfél éves működés mellett egyébként éppen ez, tehát a szűkre szabott feladatkör miatt is lehet kevesebb dokumentuma a saját tevékenységéről a Kabinetirodának, mint más minisztériumnak. Például az EMMI területein - egészségügy, szociálipolitika, oktatás, hogy csak néhányat említsünk - tonnaszámra termelődnek az akták. Rogánék ilyen mennyiségben képtelenek információkat megosztani a saját működésükről. Róluk azt tudjuk meg, hogy mennyit keresnek a vezetőik, milyen szerződéseket kötöttek, és milyen szervezeti rendben működik a Kabinetiroda.

A 39 akta viszont még így is nagyon gyér teljesítménynek tűnik. Másfél év alatt havi 2-3 dokumentum feltöltése valamit elárul arról, hogy mennyire fontos része a Kabinetiroda a kormányzat működtetésének. Persze, ha a tárca által menedzselt kampányok - menekültek, Brüsszel - politikai hozadékát tekintjük, akkor elmondható, hogy az Orbán-kormány mindennapjainak nélkülözhetetlen részévé váltak Rogánék.

mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.