<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy ezúttal a kormány azon intézkedése vágta ki sokaknál a biztosítékot, s vitt ismét utcára tüntetőket, amellyel lehetővé tette természetvédelmi területek tarra vágását, annak érdekében, hogy a háború miatt méregdrágává vált gáz helyett tűzifával lehessen fűteni. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről. 

Előrebocsátom, hogy nem vagyok faipari, erdészeti, vagy mittudoménmilyen szakember, s nincs is ilyen végzettségem. Viszont szeretem a természetet, a környezetet, így természetesen a fákat. Szeretek közöttük sétálni, kikapcsolódni, mélyeket szippantani a levegőbe, ejtőzni. Amikor pedig azt látom, hogy fát, vagy akár egy egész fasort kivágnak, hogy mondjuk annak helyén valamit építsenek, mondjuk egy ezredik bevásárlóközpontot, szinte fizikai fájdalmat érzek.

Favágó módszer. Fotó: MTI
Favágó módszer. Fotó: MTI

Most azonban nem erről van szó. Hanem már megint erről az átkozott orosz-ukrán háborúról. Amely következtében a gáz ára az egekig nőtt – azért nem írom, hogy egészen a Holdig, mert ez a fordulat már április 3., a Fidesz ötödik választási győzelme óta foglalt. S mivel a kormány mégiscsak hozzányúlt a rezsicsökkentéshez – noha váltig állította, hogy nem fog, igaz, nem ez az első és valószínűleg az utolsó látványos pálfordulása –, most hirtelen mindenki elkezdett azon morfondírozni, hogyan tudna a gáz helyett mással, olcsóbb eszközökkel befűteni télen.

Kézenfekvő alternatívának tűnik a fa. S ha már az Orbán-kormány nem tudja tovább védeni a „zembereket” a magasabb rezsitől – noha e célra számtalan cég extraprofit-adóztatásából még 700 milliárd forintot is bekasszírozott –, gondolt egy merészet, s kiötölte, hogy akkor legalább megkönnyíti a fához való hozzájutást. 

Ez dicséretes is. Az már kevésbé, hogy ennek érdekében minden fakitermelési korlátozást eltörölt, ami azt jelenti, hogy akár válogatás nélkül mindenhol lehetne fát vágni, akár természetvédelmi területeket is letarolni.

Ezt követően aztán elindult az adok-kapok, amely láttán faipari szakember (is) legyen a talpán, aki el tudja dönteni, kinek van igaza. Az ellenzők szerint a szabálymódosítás azt jelenti, hogy „a magyar erdőket mind egy szálig ki fogják vágni, mert az energiaválság miatt megnövekedett igényt a kormány a magyar erdők rovására akarja enyhíteni”.

Ezt a kormánypártiak azzal cáfolják, hogy a tűzifarendelet egyáltalán nem függ össze az energiaválság és a tűzifaigény enyhítésével.

Ha viszont tényleg így van, akkor mire fel ez az időzítés, miért pont most jutott eszébe a kormánynak a fakivágási szabályokat átírni, azzal a céllal – ahogy azt Orbán Balázs miniszterelnöki politikai igazgatója ecsetelte –, hogy „új, egészségesebb erdők legyenek Magyarországon”?

E kormányzati érvelés azért is sántít, mert hát az Orbán Viktor által aláírt rendeletnek az a címe, hogy „a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról”. S maga Szentkirályi Alexandra is azt mondta, ez egy rendkívüli intézkedés, amelyre a családok biztonságos ellátása érdekében van szükség. Ezt a kormányszóvivő még kiegészítette azzal, hogy a tűzifarendelet csak akkor lép életbe, ha a korábban tervezett fakitermelés nem lesz elegendő. Ám ennek az érvelésnek meg az az apró szépséghibája, hogy erről egy árva betű sincs az ominózus kormányrendeletben.

S akkor, hogy fokozódjon a káosz: a faipari szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az idén kivágott fával csak jövőre lehet fűteni. Vagyis, ha a következő hónapokban véget érne a háború – tiszta szívemből kívánom, legyen úgy! –, akkor annak hatására a gázárak valószínűleg csökkennének, nem kizárt, hogy olyan szintre, amely mellett okafogyottá válna tűzifát vásárolni. Mi lenne akkor a most halomra kivágott fákkal, jobban mondva azok darabjaival? 

Most vagy az van, hogy Putyin megsúgta Orbánnak, meddig folytatja a harcokat, vagy egyszerűen megint csak a kormányzati ötletgyár szokásos – s nem kellően átgondolt – termékével állunk szembe, amely időnként a valóságtól is elrugaszkodva kínál „biztos megoldást” derék polgárainak.

Vagy: már megint a pénzről. Arról, hogy a hazai erdőtulajdonos politikusok szépen kereshetnek azon, hogy eladják a fát a gázt azzal kiváltani szándékozóknak, az ő keresletük ugyanis felnyomhatja az árakat. 

A 444.hu már össze is gyűjtötte, kik rendelkeznek erdővel. Csak a kormányból öt miniszter is: Szalay-Bobrovniczky Kristóf – Szentkirályi Alexandra férje –, Palkovics László, Rogán Antal, Lázár János és Nagy István. Ha jól tudom, utóbbi dönt – agrárminiszterként – arról, hol lehet fát kivágni...

Mindenesetre a tűzifarendelet súlyát jelzi, hogy az a kata kinyírása után néhány héttel ismét tüntetéseket generált, ma délután Budapesten és Miskolcon. Kérdés, az Orbán-kormány meddig tud játszani a tűzzel – ez esetben a tűzifával – anélkül, hogy megégetné magát.