<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Főszerkesztői jegyzetemben ezúttal kivételesen nem az e héten történtek apropóján ragadtam klaviatúrát, hanem egy olyan esemény kapcsán, amely még előttünk áll: holnap délután 3 órakor tartja Orbán Viktor a szokásos évértékelő beszédét.

„Napra pontosan 24 évvel ezelőtt tartotta első évértékelő beszédét Orbán Viktor. Az amerikai elnökök helyzetértékelőjéhez hasonló műfajt az ellenzék sokáig kritizálta, majd lemásolta és ma már előszeretettel alkalmazza. Azonban a kormányfő az évértékelők során alapos kül- és belpolitikai helyzetképet ad, illetve megjelöli a fontos intézkedéseket, ezzel szemben az ellenzéki politikusok beszédében ilyenkor is az aktuálpolitikai csatározásoké a főszerep.” 

Ezekkel a mondatokkal emlékezett meg a Királyi Televízió (hivatalosan nevén az M1) február 4-én arról, hogy a kormányfő 1999-ben, első miniszterelnöki ciklusában tekintett vissza először a nagy nyilvánosság előtt az előző évre.

E szokását azóta is megtartotta, amelytől még ellenzékbe szorulva sem tágított. Csak egyszer maradt el az évértékelő beszéd, 2021-ben, a Covid miatt. 

Az egész világ életét legalább ennyire, ha nem jobban befolyásoló orosz-ukrán háború a jelek szerint nem ad okot az újabb kihagyásra. Vélhetően nemcsak azért, mert több ellenzéki párt vezetője is megtartotta a maga évértékelőjét – ahogy arra a már idézett állami tévés mondatok is emlékeztettek. Hanem, mert Orbán ki nem hagyná a lehetőséget, hogy a még a szokásos Kossuth rádiós megszólalásoknál is bizonyára nagyobb figyelmet kapó beszédében terjessze az eszméit. Természetesen az aktuálpolitikai csatározásokba is beleállva (ahogy a kormányfő szokta mondani: szügyig). Hiszen hiába is állítja ennek az ellenkezőjét a buzgó kormányzatimédia-szócső, elég csak a miniszterelnök egy évvel ezelőtti beszédét visszahallgatni, amely nem volt híján az ellenzéknek szóló üzenetektől. 

Valószínűleg ez ezúttal sem lesz másként, annak ellenére, hogy a Fidesz-KDNP koalíció még a 2018-asnál is nagyobb (újabb Orbán-bonmot: a Holdról is, de Brüsszelből egészen biztosan látható) választási győzelmet aratott tavaly. Ezzel az ellenzéket olyan mély válságba taszítva, hogy abból az még mindig nem látszik egy tapodtat sem kilábalni – ahogy az egyik, tényleg független politikai elemző találóan (és kétségtelenül jóindulattal) értékelt: náluk még az útkeresés zajlik. Noha a következő országos megmérettetésig, a kormányzó többség által ördögi módon, azonos napra kiírt önkormányzati és európai parlamenti választásokig már csak alig valamivel több mint egy év van hátra.

Orbán Viktor ezúttal is ugyanúgy a Várkert Bazárban mondhatja el évértékelőjét, mint egy éve. Fotó: Mfor
Orbán Viktor ezúttal is ugyanúgy a Várkert Bazárban mondhatja el évértékelőjét, mint egy éve. Fotó: Mfor

Vagyis szinte minden a Fidesz újabb győzelme mellett szól. Annak ellenére, hogy szinte minden a kormány bukását kellene, hogy előidézze. Például az, hogy az elhibázott gazdaságpolitika miatt a magyarországi infláció az Európai Unióban messze a legmagasabb (annak januári éves értéke több mint 4 százalékponttal haladja meg az ebben az összevetésben utánunk következő Lettországét), a 44 százalékos élelmiszerinfláció pedig még kirívóbb. Eközben az oktatás és az egészségügy romokban, s szinte alig akad olyan szegmense a gazdaságnak, ahol rendben mennének a dolgok – elég csak a legutóbbi hetek botrányos fejleményére, az akkumulátorgyárak építésére utalni.

No ezekről aligha beszél majd Orbán – legalábbis meg lennék lepve, ha megtenné. Helyettük a szokásos, elsősorban a feltétlen híveinek szóló szövegre számítok. Benne a már a kormányfő védjegyének tekinthető sorosozással, dollárbaloldalozással, brüsszelezéssel, szankciózással (amelyből, mint tudjuk, mind a tízet megszavazta, de nem is...). Utóbbi kapcsán aligha maradhat el a nemzeti inzultáció (akarom mondani: konzultáció) 97 százalékának dicsőítése – természetesen anélkül, hogy szó esne arról, valójában csak minden hatodik választó mondott nemet az Oroszországgal szembeni uniós szankciókra.

Az ekkora infláció láttán már vélhetően a kormányfő által is hiteltelennek tartott háborús és szankciós inflációs kifejezések helyett az agitprop-gépezet idei terméke, a „Veszélyek korát éljük” bizonyára szintén elhangzik. Már csak azért is, mert ha vannak veszélyek, akkor van miktől megvédeni a „zembereket” – tavaly áprilisban láttuk, hogy ez a szavakban gondoskodó hozzáállás mennyire eredményesnek bizonyult. Meg a háború helyett a béke sulykolása – ennek szintén tuti, hogy a szem- és fültanúi leszünk szombaton.

Mint ahogy arra is számíthatunk, hogy Orbán a kalapjából ezúttal is előhúz majd valamilyen hangulatjavító intézkedést, amelyek kedvezményezettjei a nyugdíjasok, a családosok, a fiatalok (köztük is mindenképpen a fiatal anyák), a kkv-k stb. lehetnek. Kárvallottjai meg azok a szektorok, amelyekről a kormány esetleg úgy gondolhatja, még nem tettek bele eleget a magyar polgárok és vállalkozások megvédésére szolgáló alapokba a járványon és a háborún megkeresett extraprofitjaikból.

Bárcsak ne lenne igazam.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)