6p

Előrukkoltak egy olyan "inflációs ellenszerrel", vagy mondhatnám "vakcinával", mely sokkal inkább szól a politikáról, minthogy hatásos eszköz lehetne. Jegyzet.

Lassan már barlangban kell élni ahhoz, hogy ne lehessen tudni: idehaza háborús és szankciós infláció van. Most pedig ez már "világosan" látszik a kormányszóvivő és más kormányzati tagok szerint. Hogy mégis miért lenne ez ennyire világos, azt nem tudom. Tény, nincs olyan ember, cég, aki ne tapasztalná a rendkívül magas inflációs környezetet idehaza, de

amikor olyanokat mondanak országunk vezetői, hogy a háború következménye sújtja Európát és Magyarországot is, vagy hogy a brüsszeli szankciók is növelik az árakat, amiket nem akarnak visszavonni, és ezért háborús és szankciós infláció van, az jut eszembe, hogy "láttak ők tagállami inflációs rangsort?".

Például mint ez a lenti, amiről ordít, hogy valamiért Magyarországot mindenkinél jobban sújtja a háborús és szankciós infláció, mint bármely más uniós tagállamot. 

Oké-oké, értem, a k.ö.z.v.e.t.l.e.n szomszédunkban zajlanak a háborús események. Ám ezt ugyanúgy elmondhatja magáról Románia, Szlovákia és Lengyelország, ott viszont valamiért mégis 14-16 százalék között volt márciusban a fogyasztóiár-index mértéke. Sőt, mondok - vagyis írok - még abszurdabbat: még ott sincs akkora infláció, mint nálunk, ahol maga a háború zajlik, Ukrajnában (21,3 százalék).

Magyarország ennyire "előkelő" helyezése egy hungarikumnak köszönhető, Orbán Viktornak és olykor piactorzító, a versenyszabályokkal ellentétes kormánydöntéseinek.

Szóval a kormány már eddig is 20 ellenszert vetett be az árak elszabadulása ellen, aminek hatására három hónap alatt sikerült 0,5 százalékponttal csökkenteni az árindex mértékét. Az mellékes a történet szempontjából, de a következő kilenc hónap alatt még 15,3 százalékpontot kellene összehozni a kormányzati cél érdekében. Igaz, a második félévben már jelentős szerepe lesz a bázishatásnak is. De visszatérek az intézkedésekre, mint például a 13. havi nyugdíj, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, rezsicsökkentés fenntartása, ársapkák és kamatstopok. Gazdasági történéseket követő olvasóinknak egyértelmű: ezek egy részének semmi köze az infláció elleni küzdelemhez, békeidőben is emelkedik a minimálbér és a 13. havi nyugdíj is már jó pár éves projektje a kormánynak. 

Most egy legalább ennyire újszerű újabb intézkedésről döntöttek: a kötelező akciókról a nagyobb élelmiszerüzletekben. Szentkirályi Alexandra szerint francia és görög példát vettek alapul, amikor elhatározták ezt a lépést. Igenám, csak ott nem volt ársapka, nem volt szektort sújtó extraprofit kiskereskedelmi adó és szabadabb verseny van. Bevallom, az ottani akciózások mértékéről nincs információm.

Az Orbán-kormány viszont ezzel nem először avatkozik be a versenybe, a piacba Orbán Viktor és kormánya. Ismét ő akarja megmondani a tutit egy magánvállalkozásnak, ezt pedig legalább annyira nem szereti a piac, mint amennyire mérsékelt hatása lehet. Főleg, ha egy évvel korábban az értékesítési árakat szabták meg. Örvendetes, hogy jelen állás szerint a kisboltokra nem fog vonatkozni az intézkedés, ám ennek következményeként még nehezebben tudnak majd versenyre kelni a nagyobb áruházakkal. Vagyis könnyen csattanhat ismét a kisboltokon az ostor vége.

Újabb csodaszert vet be. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Újabb csodaszert vet be. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az üzletek között pedig a kiskereskedelmi forgalom csökkenésével egyre élesebbé válik a verseny már az elmúlt időszakban. Talán mindenki emlékszik a vaj ára körül kialakult versenyre az elmúlt hónapokból. Nos, a piac valahogy természetszerűen magától így reagál arra, ha egyre kevesebbet vásárolnak a fogyasztók. A boltoknak ugyanis nemcsak a minél nagyobb bevétel elérése a cél, hanem a mennyiségi értékesítés fenntartása is - hisz, ha rájuk rohad az alma vagy a szeletelt sajt, azon komoly veszteségeket érnek el. Így hát egyre jobban akcióznak. És nem ám 10 százalékkal, 20-30, de akár 40 százalékkal is lejjebb viszik egy-egy termék árát. 

Tehát anélkül is lépnek és akcióznak, hogy a kormány megmondaná nekik, hogy "hé, akciózz már hetente, jó?!"

Nincs is tehát semmi nagy újdonság, pusztán a kormány a részben saját maga gerjesztette helyzetre próbál eredményesnek remélt megoldást találni. (Azt azért nem merem kijelenteni, hogy a boltosoknak a kötelező jelleg ne járna majd pluszfeladattal és -teherrel.) Pedig, ha nem lettek volna ársapkák - pláne nem ilyen hosszú időn át -, a piac saját magától talán még nagyobb versenybe kezdene, mint most. Könnyebben tudna válaszokat adni az aktuális gazdasági és piaci helyezetekre.

A kormányt viszont nem ez érdekli, ahogy az ársapkáknál sem hallotta meg a óva intő közgazdasági figyelmeztetéseket hiányról, árnövelő hatásról, sokkal inkább politikai hasznot akar húzni a részben saját maga kiváltott helyzet megoldásából. Miért? Válaszként egy kérdés adódik erre: miért pont három hónap múlva akarja ezt bevezetni a kormány, miért nem előbb, hiszen gyakorlati példák is mutatják, hogy igazából egyik napról a másikra zokszó nélkül beavatkozik a piacba, ha érdekei úgy kívánják? Az igazi válasz a számokban rejlik: az elemzők és a statisztika is arra enged következteni, hogy az infláció jelentősebb mérséklődése az év második felétől kezdődhet el, amikor dolgozni kezd már a bázishatás. Vagyis júliustól, először kisebb, majd egyre nagyobb mértékben az utána következő hónapokban. 

Tehát a kötelező akciók nélkül is lassulni fog az árak emelkedési üteme pusztán a statisztika és a matematika törvényszerűségei miatt.

A kötelező akciók hatásának kimutatása ráadásul nem is lesz egyszerű feladat a kormány számára, hiszen nem lesz elég megnézni a KSH inflációs statisztikáját. Az ugyanis a normál árat veszi figyelembe mindig, sosem az akciósat. 

Szóval látszólag érthetetlen, milyen mérhető gazdasági haszna lesz annak, hogy a kormány kötelezővé tett egy most is egyre nagyobb méretekben jelenlevő piaci gyakorlatot.

Hogy ezt úgy adták elő, mintha a spanyolviaszt találták volna fel, az már annyira nem is meglepetés. Hogy majd ennek "eredményét" a mérséklődő inflációra mutogatva megmentő szerepben tetszelegve tálalják majd a kormánypárti médiát fogyasztók számára, az sem lesz meglepetés. Hogy ennek tényleg lesz-e érdemi hatása, amit nem a gazdasági folyamatok eredményeznek, az már meglepetés lenne. De legalább fel lehet mutatni egy újabb "infláció elleni szupervakcinát". 

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!