3p

Kétszer is megúszta a házelnök, hogy meg kelljen hazudtolnia önmagát.

Hosszú huzavona után hétfőn szavazta meg a magyar országgyűlés a Svédország NATO-csatlakozását lehetővé tévő törvényjavaslatot. Ugyan az ügyben a magyar kormány igencsak érdekes fordulatokat hajtott végre, és többször is önellentmondásba keveredtek a kormány és a kormánypártok képviselői, egyvalakinek sikerült elkerülnie, hogy 180 fokos fordulatot kelljen végrehajtania.

Kövér László házelnök még január végén beszélt arról, hogy ő személy szerint nem támogatja a svédek felvételét a szövetségbe. Igen ám, de parlamenti képviselőként rá is az a feladat várt, hogy miután a Fidesz és KDNP-frakciók hirtelen, nyilván teljesen függetlenül a kormány a háttérben folytatott alkudozásaitól, "meggondolta magukat", szavazzon a törvényjavaslatról, házelnökként pedig aláírja azt.

Azonban Novák Katalin köztársasági elnök lemondása miatt ideiglenesen Kövér László látta el a köztársasági elnöki jogkört - ez viszont azzal járt, hogy ebben az időszakban a házelnök nem gyakorolhatta képviselői jogait. Ez az állapot állt fenn február 26-án, a szavazás hétfői napján is, így Kövér Lászlónak sem házelnökként, sem képviselőként nem kellett részt vennie a procedúrában. Helyette Lezsák Sándor, a házelnöki tisztséget ideiglenesen átvevő képviselő írta aztán alá a szavazás jegyzőkönyvét.

Igen ám, de ez az átmeneti helyzet cserébe azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy Kövér Lászlónak ideiglenes köztársasági elnökként kellett volna ellenjegyeznie a jogszabályt. Csakhogy hétfőn egyben Novák Katalin utódjáról döntött a parlament, Sulyok Tamás pedig március 5-én lép majd hivatalba. Így már csak egy buktatót kellett elkerülnie Kövér Lászlónak: ha rögtön, február 26-án vagy 27-én felterjesztik az államfőnek a törvényt jóváhagyásra, akkor még Sulyok Tamás hivatalba lépése előtt lejárt volna az aláírásra szabott ötnapos határidő.

Hogy, hogy nem, a törvényt csak szombaton, március 2-án terjesztette fel államfői jóváhagyásra az Országgyűlés, így az ötnapos határidő végén már Sulyok Tamás ellenjegyezheti azt.

Természetesen elképzelhető, hogy csupán a véletlenek furcsa összjátéka áll az események ilyen alakulása mögött, az viszont tény, hogy Kövér Lászlónak sikerült az a bravúr, hogy az ország harmadik közjogi méltóságaként semmilyen hivatalos szerepet ne vállaljon a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásában.

(via Telex, hvg.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!