4p

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy a kormányfő egymás után másodszorra nem az ország fővárosában tartja a magyar nemzet talán legfontosabb nemzeti ünnepét. Arra viszont nem volt rest, hogy Putyinnal találkozzon és azt mondja, Magyarország soha nem akart az oroszokkal szemben állni. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Önmagában már az is érthetetlen, miért nem az ország fővárosában tartja Orbán Viktor az október 23-ai ünnepi beszédét. Hiszen ez Magyarország talán legfontosabb nemzeti ünnepe. Már csak azért is, mert időben jóval közelebb van, mint 1848 vagy az államalapítás. Még sokan élnek azok közül, akiknek a 67 évvel ezelőtti eseményekről van személyes tapasztalatuk. 

Aligha akad ország e földkerekségen, amely első számú irányítója ne annak fővárosában emlékezzen meg a nemzet ünnepéről. Ráadásul Budapest e tekintetben azért is speciális, mert itt még a szokásosnál is többen élnek az összlakosságból, nagyjából egyhatodnyian.

Csakhogy a fővárosiak a tekintetben is kilógnak, hogy összességében már évek óta nem vevők a Fidesz-re. Annak ellenére, hogy a KDNP-vel együtt már viszonylag hosszabb ideje a parlamentben kétharmados többsége van a kormánypártnak, Budapesten se a 2019-es önkormányzati, se a 2022-es választásokon nem tudott győzni. Sőt, azzal, hogy másfél éve a 23-ból mindössze egy kerületben lett a jelöltje az első, túlzás nélkül lehet kijelenteni, hogy nagyot bukott.

Márpedig a csúfos vereségeket senki nem szereti. Hatványozottan igaz ez Magyarország harcias (ám, mint azt hangoztatja, az orosz-ukrán háború vonatkozásában a NATO-tagországok vezetői közül egyedül békepárti) miniszterelnökére. S miután nem tud felülemelkedni ezen a tényen – noha a kormányzati kommunikáció azt sulykolja, hogy Orbán kormányfőként nemcsak azok érdekeit képviseli, akik rá szavaztak, hanem azokét is, akik nem, vagy nem mentek el szavazni – durcásan úgy döntött, Budapestet ignorálja.

Immár másodszor – legalábbis október 23-át illetően. Egy évvel ezelőtt ugyanis Zalaegerszegen tartotta meg az ünnepi beszédét, autokrata vezetőhöz méltó módon jó messze a tömegtől, így nem férkőzhettek hozzá testközelbe az ellene tüntetők – akik száma Budapesten kétségtelenül a sokszorosa lett volna. Aztán ez a módi annyira bejött, hogy idén március 15-én is vidéken, Kiskőrösön beszélt. Most meg Veszprémben fog. 

Persze mindkettőt meg lehet ideologizálni. A tavaszit azzal, hogy 200 éve született Petőfi Sándor. A hétfői helyszínváltozás mellett már gyengébb érvek szólnak, bár kétségtelen, Budapest mellett Veszprém volt az 1956-os forradalom egyik legjelentősebb helyszíne, ahol a szovjet csapatokkal szemben erős fegyveres ellenállás alakult ki.

Pont ez utóbbi ténye az oka az október 23-a miatti másik értetlenségemnek. Ha annyira fontos jelkép a kormánynak és annak fejének a szovjet csapatokkal szembeni ellenállás (márpedig az kell, hogy legyen, ez volt annak a sajnos nem dicsőségesen zárult tizenkét napnak az alfája és omegája), akkor hogyan mondhatott olyat Orbán hat nappal e jeles dátum előtt Putyinnak, hogy „Magyarország soha nem akart az oroszokkal szemben állni”?

Csak remélem, hogy nem az van a rogáni píárgyár tarsolyában, arra az esetre, ha ezt az ordító ellentmondást valaki feszegetné, hogy a szovjetek nem egyenlőek az oroszokkal. Sőt, előbbiek már a rendszerváltás óta nem is léteznek.

Utóbbiak viszont nagyon is. Olyannyira, hogy ők Magyarország első számú szövetségesei. Hogy ez mennyire furcsa azok után, hogy egy ideig Orbán volt a legszovjetellenesebb hazai politikus, ergo ő mondta Nagy Imre 1989. június 16-ai újratemetésénél a legdurvább beszédet, követelve a szovjet csapatok távozását, az elmúlt 13 és fél évben – vagyis amióta a Fidesz regnál és Orbán politikai érdekei megkívánták a pálfordulást – már megannyian, megannyiszor megénekelték.

Más kérdés, hogy 2022. február 24-e, vagyis Ukrajna megtámadása óta a jóérzésű emberekben még mindig fel tud menni a pumpa, amikor meglátja, hogy Orbán Putyinnal parolázik.

Kérdés, vajon az, hogy a Brüsszellel szemben (is) szavakban harcias kormányfőnk minket az oroszokkal szemben akaratgyenge nemzetként állított be, hány honfitársunknál vágta ki a biztosítékot. Merthogy ne szépítsük: ez tulajdonképpen ’56 eszméjének megtagadása.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!