5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Talán meglepő, hogy immár több generáció nőtt már fel úgy, hogy gyerekkorának fontos élménye volt a LEGO emberkékkek való játék. A figura most ünnepli negyvenedik születésnapját. 

1978-ban a diszkózene uralta a slágerlistákat, még nem léteztek mobiltelefonok és az internettől is több mint egy évtized választott el. Ebben az évben kezdődött el a legelső LEGO minifigurák gyártása. Mára ezek a kis figurák legalább akkora fejlődésen mentek keresztül, mint a világ körülöttük, ezáltal szerepjátékok végtelen lehetőségét kínálva. Így a világ legkisebb ikonjainak 40. születésnapja alkalmából, íme a nagy történet néhány mérföldköve!

A LEGO minifigurák evolúciója
Minden 1974-ben kezdődött, az összeépíthető LEGO figurák megjelenésével, amelyek akkor még javarészt nagy, négyzet alakú LEGO kockákból álltak mozgatható kezekkel, de nem mozgatható lábakkal. Ezt követték 1975-ben a LEGO Extra figurák szilárd testtel, mozdíthatatlan karokkal és lábakkal, nyomtatott vonások nélkül. Tehát teljesen különböztek a ma ismert, közkedvelt LEGO minifiguráktól. Nem mintha túl sokáig kellett volna várni arra, hogy 1978-ban kezdetét vegye a LEGO történelem új fejezete, ahol a minifigurákat mozgatható csípővel, és egy egyszerű arckifejezéssel látták el, amely pontszemekből és feketével festett mosolyból állt.
Előre ugorva 2018-ba, mára már 650 egyedi arc található a kollekcióban, amely lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy a különböző karakterek megszemélyesítése során bárhol és bármikor önfeledten élvezhessék a játékot.  

Húsztól nyolcezerig
Kezdetben 20 különböző LEGO minifigura karakter volt, például rendőr, orvos, tűzoltó, lovag és űrhajós. Az elmúlt négy évtizedben azonban a különböző minifigurák száma meghaladta a 8000-et. Hogy könnyebben megértsük, ez azt jelenti, ha a világ népessége ugyanilyen mértékben nőtt volna, most közel 144 milliárd ember élne a Földön!

Ezek voltak a mai is ismert figurák első példányai
Ezek voltak a mai is ismert figurák első példányai

A tökéletes magasság
Vedd le a hajat vagy bármely más fejre rögzíthető tartozékot, és a LEGO minifigurák pontosan ugyanolyan magasak lesznek, mint négy összeillesztett LEGO építőkocka. Ez is azt mutatja, hogy tökéletesen illeszkednek a LEGO játékrendszerbe. Ó, és ha egymás tetejére állítod őket, akkor 20 750 minifigurára lenne szükség ahhoz, hogy elérjék a világ legmagasabb épületének, a dubaji Burj Khalifa magasságát.

Ezermester minifigurák
Az elmúlt évek során a minifigurák megmutatták, hogy nagyjából minden szakma területén megállják a helyüket. A kalóztól elkezdve a rohammentősig, a mérnöktől az elefánttartóig, az állatorvostól a vikingig, több ezer különböző minifigura karakter létezik. 2011-ben három LEGO minifigurát még az űrbe is kilőttek a NASA Juno űrszonda fedélzetén. Egy dolog azonban mindvégig változatlan maradt: bármilyen szerepet, karaktert vagy személyiséget szeretnének a gyerekek eljátszani, az biztos, hogy van hozzáillő minifigura.
    
A sokszínűség bajnokai
Tudtad, hogy a LEGO minifigurák fejének hagyományos sárga színét még az 1970-es évek elején és közepén, fókuszcsoportos visszajelzések alapján választották ki, akik szerint ez az árnyalat jobb volt, mint a fehér szín? Azóta a minifigurák egyre változatosabbak lettek, kezdve az első természetes bőrszínnel megjelenő figurákkal 2003-ból (Lando Calrissiant a Star Wars-ból és az NBA kosárlabda játékosokat), egészen a 2016-ban bevezetett kerekesszékesig. A LEGO minifigurák a nemi sztereotípiák leküzdéséből is kivették a részüket a női tűzoltók, a nindzsalányok és a babahordozóval felszerelt apukák megjelenítésével. Ami azt illeti, a minifigurák lényege éppen ez, hogy a gyerekek bármit megalkothassanak, és bármilyen szerepet ölthessenek – nő vagy férfi, bukósisakos vagy frizurás, szeplős vagy szemüveges, lehet bármilyen. Ha esetleg a robot barátaid miatt aggódnál, ne tedd. Számtalan C-3PO és R2D2 (hogy más robotokat ne is említsünk) figura is volt már.

A hollywoodi sztárok
A LEGO minifigura számos hollywoodi kasszasikerben is szerepelt, többek között A LEGO® kaland™, a LEGO® Batman™ – A film, és A LEGO® Ninjago-film™ című alkotásokban. Sőt, 2007-ben a LEGO Csoport 10 000 darab arany-króm C-3PO figurát rejtett el véletlenszerűen a szettek csomagolásában, hogy így hívja fel a figyelmet a Csillagok háborúja 30. évfordulójára.

1978 óta 2018-ban is ugyanazzal a precizitással
Tudtad, hogy egyetlen minifigura legyártásához nyolc különböző öntőformát használnak? Kettő mintája ezek közül megegyezik, csak megfordították őket, hogy a minifigura jobb és bal kezét és lábát is el tudják készíteni. Az öntőforma precizitása kivételes, és mivel az eredeti darabok szinte teljesen megegyeznek a napjainkban használtakkal, akár az 1978-ban készült minifigurák is hozzákeverhetők a mai modern karakterekhez! Bár mégis van, ami változott, mégpedig az elemek száma, amit egy öntőformával gyártani lehet, valamint ennek a sebessége – például a minifigura fejének öntésénél korábban 8 elem készült 9,8 másodperc alatt, míg most 128 elem készül 14,7 másodperc alatt!

Több mint egy figura
A LEGO figurákat a játék kedvéért gyártják, de emellett van egy komoly oldaluk is. A szerepjátékok végtelen lehetőségeit kínálva arra tervezték őket, hogy a gyerekek találékonyan, különböző érzelmeket kifejezve tudják elmesélni saját történeteiket. Ez mindenekelőtt rengeteg élvezetet jelent. De legfőképpen lehetővé teszi a fiataloknak, hogy olyan kulcsfontosságú készségeket fejlesszenek, mint az érzelmi intelligencia, a kreativitás és a kommunikáció, amikről az új LEGO Játssz Jól! Jelentés szerint a szülők úgy vélik, hogy elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy gyermekük sikeres jövőt építsen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!