2p

A globális felmelegedés olyan tempóban változtatja meg a Föld éghajlatát, hogy a több évtizedes életciklusú fák nem képesek alkalmazkodni hozzá. Az emberek azonban talán segíthetnek nekik.

Minnesota állam „hivatalos fája” a hűvös nyarakat és fagyos teleket kedvelő vörösfenyő, ám a globális felmelegedés kérdésessé teszi, meddig élhet még ez a növény még Észak-Amerikának ezen a részén. 

A faipar kedvelt nyersanyagaként is használt fafajta már nem sokáig húzza ezen a vidéken. Brian Palik erdőmérnök a vörösfenyők árnyékában mutatott az Atlantic riporterének egy lombhullató növényt, egy fehér hikoridiófát, ami nyolc év alatt három méter magasra nőtt. Ez a fajta normális esetben ennél jóval délebbre található meg az erdőkben, ám miközben a fenyő a melegebb nyarak és az enyhébb telek miatt veszélybe került, neki kedvezőbbé vált a helyi mikroklíma.

A szakértő biztató jelnek tartja ezt. Úgy véli sikeresek lehetnek azok a világszerte zajló kísérletek, amelyek a fák migrációjával segítenek az erdőknek túlélni a klímaváltozást. A növények nem tudnak alkalmazkodni a globális felmelegedés tempójához. Egy lombhullató fa Minnesotának ezen a részén húsz évvel ezelőtt elpusztult volna, ám ma már nagyon úgy tűnik, hogy jól érzi magát.

Arrébb mentek, sikerrel

A Cutfoot Experimental Forest kísérletben, amit 2016-ban indítottak, nyolc, több száz kilométerrel délebbre élő fafajta magját ültették el abban a reményben, hogy a változó környezetben északabbra is megélnek. Főként tölgyekkel kísérleteznek.

Palik beszámolója szerint majdnem mindegyik túlélte élete első éveit. Kockázatot jelent, hogy magukkal hozhatnak ismeretlen élőlényeket, amelyek kárt tehetnek a helyi növényekben, de a szakértő szerint a fák kihalásának elkerülése megéri kockázatot.

Az erdőgazdálkodás korábban csak a fakitermelést látta el nyersanyaggal, míg a fafajták sajátos migrációja a megóvásukat, víz- és szén-dioxid-megkötő képességük kihasználását, különféle állatfajok élőhelyének megteremtését szolgálja. Az USA mellett Kanadában, Mexikóban és Spanyolországban is folytatnak hasonló kísérleteket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!