2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tudósok rendületlenül kísérleteznek különböző spéci anyagokkal, amelyek egyszerre oldanak meg több
olyan problémát, amit nagyon utálnak az emberek. Német kutatók előálltak egy újdonsággal.

Olyan ablaküveg-bevonattal álltak elő német tudósok, amely javítja az üveg fényáteresztő képességét, lepergeti az ablakot összepiszkoló esővizet és eközben nem enged több belátást kívülről a lakások magánéletébe, mint a a bevonat használata nélkül – vette át a tudományos szaksajtó cikkét a Popular Science hírportál.

Spéci fóliával védenék a lakásokat a melegtől
Spéci fóliával védenék a lakásokat a melegtől
Fotó: Gan Huang / Karlsruhe Institute of Technology (KIT)
A karlsruhei műszaki egyetem kutatói egy polimeralapú anyaggal álltak elő, amit angolul microphotonic multifunctional metamaterialnak (PMMM) kereszteltek el. Ez annak köszönheti különleges tulajdonságait, hogy „mikropiramisokból” épül fel, amelyek tized akkorák, mint az emberi haj átmérője. Az üveg az egyik leggyakrabban használt építőipari alapanyag, ám vannak közismert hátrányai. Az egyik ezek közül, hogy majdnem teljesen átereszti a napfényt, ami nyáron felforrósíthatja az irodák és a szobák hőmérsékletét.

Átláthatósága azt is lehetővé teszi, hogy kívülről minden látható legyen, ami az ablakok mögött történik, ezért az emberek mindegyik mögé függönyöket lógatnak. Végül nagyon kevés ember él a föld kerekén, aki szeret ablakot pucolni, márpedig ez az egyik elkerülhetetlen házi munka. A "csodaanyag" választ ad ezekre a gondokra, miután felvitték az üvegre. A PMMM fényáteresztő képessége 95 százalék szemben az üveg 91 százalékával. A sok kicsi piramisnak köszönhetően ezt a fényt mindjárt szét is szórja, így homályossá teszi a kívülről látható képet.

További előnye, hogy megszűrve a napsugárzást hűtőhatást ér el légkondicionáló berendezés, azaz áramfogyasztás nélkül. Egy teszt során a PMMM bevonat segítségével hat Celsius-fokkal sikerült csökkenteni egy szoba hőmérsékletét. Hasonló a helyzet a vízlepergetéssel, ami szintén a mikropiramis-szerkezetnek köszönhető. A kutatók úgy vélik, hogy a PMMM-et elsőként üvegházak felületein lenne érdemes használni. Javítaná ezek energiaháztartását, amivel a tudósok becslése szerint a növények terméshozama kilenc százalékkal javulhatna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!