3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hordozható légkondicionáló nem biztos, hogy jó megoldás a lakás lehűtésére. Érdekes eredményre jutottak az amerikai fogyasztóvédők. 

Az amerikai Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet letesztelt több, az amerikai piacon kapható hordozható légkondicionáló berendezést. A vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy ezek vásárlása előtt alaposan el kell gondolkodnia a fogyasztóknak – derül ki a teszteredményeket összesítő cikkből.

Nem biztos, hogy a hordozható klímák jelentik a megoldást
Nem biztos, hogy a hordozható klímák jelentik a megoldást
Fotó: Pixabay

 

Az ilyen eszközök gyártói ugyan azt állítják, hogy ezek némi megszorításokkal pótolhatják a beépített légkondicionálókat,ám a tesztelők nem tudták ezt alátámasztani. Sőt arra lyukadtak ki, hogy alig enyhítik a szobákban az izzasztó meleget. Messze nem hozzák azt a 25-26 Celsius-fokos hőmérsékletet, amit az elviselhető felső határnak tartanak a szakemberek.

Összességében olyan alternatívát látnak benne, amelyet lehet használni, ha akadályba ütközik a beépített hűtés alkalmazása. Ugyanakkor messze van az ideális megoldástól. A hordozható légkondik nagyobbak, zajosabbak és több energiát fogyasztanak, mint alternatíváik. Az áruházak beszámolói szerint elég sok vásárló viszi vissza az ilyen berendezéseket egyszerűen azért, mert elégedetlen annak teljesítményével.

Több probléma is van 

  • Az egyik legnagyobb probléma, hogy szemben a központi vagy kültéri egységet is tartalmazó légkondikkal, a hordozható berendezések minden eleme a szobában van. Ez a zajosság fő oka.
  • A másik nagy probléma ugyanebből fakad. Ahelyett, hogy a gépezet melegedő részei kívül lennének a hűtendő helyiségen, belül vannak. Így kialakul egy versenyfutás, ezek melegítő és a légkondicionálás hűtő hatása között.
  • A harmadik gond, hogy a „hordozható” jelző némileg túlzás. Ezek a berendezések 20-40 kilogramm súlyúak és túl nagyok ahhoz, hogy könnyen mozdíthatóak lennének egyik szobából a másikba.

Ha valaki mégis arra adja a fejét, hogy ezt a megoldást választja lakása hűtésére, akkor érdemes betartani néhány szabályt. A Consumer Reports szakértőiő szerint az első, hogy jól kell telepíteni a rendszert. Legalább 60 centimétere a faltól vagy a bútoroktól és jól szigetelve a meleglevegő-kieresztő csövet a végpontjához. Jó ötlet lehet egy plafonpropeller, ha úgy helyezzük el a légkondit, hogy szétterítse az abból áradó hűvös levegőt. Végül a légkondicionálással kapcsolatos örök jó tanács természetesen a hordozható berendezésekre is igaz. Érdemes használni sötétítő függönyöket azért, hogy a hűtendő helyiségek minél kevésbé melegedjenek fel a napsütéstől. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!