3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egészséges élet alapjának tartják a táplálkozás szakértői azt a szabályt, miszerint naponta rengeteg vizet kell bevinniük az embereknek a szervezetükbe, ám rájöttek, hogy zöldséget beszéltek.

Az egészséges étkezés amatőr hívei gyorsan megtanulják, hogy aki nem iszik meg naponta nyolc pohár vizet vagy annak megfelelő folyadékot, az hamar megöregszik, feltéve, hogy nincsenek máris megszámlálva a napjai. Ugyanakkor a szervezet hidratálása valójában nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy befekszünk a Niagara-vízesés alá nyitott szájjal – derült ki a Consumer Report fogyasztóvédelmi szervezet összesítéséből.

A két liternyi folyadék bevitele keretszabályként megállja a helyét, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem vagyunk egyformák, így mindenkinek más a hidratálási szükséglete. Különféle ételek és italok segítik a folyadékbevitelt – mondta Sotiria Everett, orvos-professzor. A fontos, hogy oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, főként ha valaki idősebb.

A szomjasságot jelző mechanizmusok ugyanis idővel megkopnak, aztán jön egy forró időjárású időszak, és beüthet a napszúrás és más az ilyen időre jellemző sokk. Asher Rosinger, professzor, aki egy hidratálással foglalkozó laboratóriumot vezet, nem fogja vissza a riogatást. Aki nem iszik eleget, annak felgyorsul az öregedése, mert a sejtjeit a normálisnál nagyobb stressznek teszi ki.

Az evés részben helyettesítheti az ivást
Az evés részben helyettesítheti az ivást
Fotó: Depositphotos

Ez rendkívül tudományosan hangzik, ám jó hír, hogy víz helyet sok minden mást is lehet fogyasztani. Feltéve persze, hogy van pénz a napi facsart narancs vagy tényleg 100 százalékos gyümölcslevek bevitelére. Még a kávétól és a teától sem tiltanak el a táplálkozás gurui, mert bár az ezekben lévő koffein miatt többet járunk vécére, ám ezt kompenzálja, hogy előtte "bekerült" a szervezetbe a folyadék.

Evés közbeni ivás

A mértéktelen folyadékfogyasztás elleni érv, hogy az ételek többségében rengeteg folyadék van. Itt nem csupán a levesekre kell gondolni, vagy a gyümölcsökre. Például amikor valaki dinnyét vesz, akkor 91 százalékban a vízért fizet, amit a zöld gyümölcs tartalmaz. Ugyanakkor a görög joghurt például 84 százalékban, a tonhalkonzerv 79 százalékban, a főtt tészta 62 százalékban víz.

A szakértők szerint figyeljünk oda a testünk üzeneteire. A fáradság, a szédülés, a fejfájás, az izomgörcsök jelenthetik azt, hogy be kéne tolni egy fél dinnyét, egy korsó sört, egy liter üdítőt vagy néhány pohár vizet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!