2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már az egyszerűbb mesterséges intelligenciánál (MI) is felmerült a kérdés, jó-e, hogy az emberek számítógépes aktivitása alapján profilokat készít róluk. A nagyobb tudású MI esetén nagyobb ez a dilemma.

A Microsoft ugyan a generatív mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésének és alkalmazásának egyik élen járó vállalata, de ez nem jelenti azt, hogy nem tud hibázni. A vállalat májusban jelentette be Copilot+ PCs MI-termékét amelynek része az úgynevezett Recall (visszaemlékezés) eszköz. Ez nem tesz más, mind időnként képernyőfotókat - screenshotokat - készít arról, amivel a szoftver felhasználója éppen foglalkozik.

Kritikát kapott a szoftvermamut
Kritikát kapott a szoftvermamut
Fotó: Depositphotos
Ezeket a Ezeket a képeket titkosítja, tárolja és elemzi, hogy „megértse a kontextust”, a felhasználási környezetet, amelyben megjelentek. A fejlesztő szerint ez a képesség egyfajta „fotografikus memóriaként” működik, ami megőrzi a felhasználó emlékeit. Ez a tevékenység azonban a magánélet védelmével és biztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggályokat vetett fel, így a Microsoft kivette a lehetőséget.

A felhasználóknak a Windows Hellóval kell bejelentkezniük, ha aktiválni akarják a kukkoló MI-t. Ha az általa készített screenshotokat meg akarják tekinteni az úgynevezett Recall raktárban, akkor előtte azonosítaniuk kell magukat. Emellett a felhasználóknak módjuk van azonnal visszakódolni ezeket, szintén előzetes azonosítás után.

A fejlesztő döntését megelőzően Kevin Beaumont kiberbiztonsági szakértő – aki korábban a Microsoftnak is dolgozott – az X-en bírálta a programot. Véleménye szerint a szoftver olyan könnyen hozzáférhető módon tárolja a screenshotokat, hogy egy gyenge képességű hacker is lenyúlhatja azokat. Általánosságban azt mondta, hogy idevezet, ha túlságosen siettetik az MI-fejlesztéseket. A Microsoft azzal védekezik, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése egyfajta utazás az ismeretlenbe.

Ezért elkerülhetetlen belefuthatnak előre nehezen vagy egyáltalán nem látható gondokba. Természetesen, ahogy korábban, most is és a jövőben is megfogadják az építő jellegű bírálatokat. (Via qz.com)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!