4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Sokan jobban ismerjük a horvát tengerpartot, mint saját szülővárosunk környékét… Közhelynek tűnhet e megállapítás, de igaz. A budapestiek ritkán terveznek túrát Pest megyébe, pedig a főváros környéki alvó települések is izgalmas élményekkel kecsegtetnek. A vidéki turizmust bemutató sorozatunkban ezúttal Pátyra kirándultunk.

Ha felszállunk a Széll Kálmán téren a buszra, fél óra alatt a helyszínen vagyunk. Bár hivatalosan Páty falu, lakosainak jelentős része félig-meddig városinak mondhatja magát, hiszen naponta több ezren utaznak munkahelyük, a 20 kilométerre lévő főváros felé.

A kőkor óta lakott faluba igyekvőt megállítja egy tábla: a Sasfészek-tó tanösvény és a lassan elmocsarasodó tavacska kis darabja a megmaradt természetnek. Zsarnóczay István kalauzolt itt, a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület képviseletében, aki ismer errefelé minden fűszálat, madarat.

Érdemes itt sétálgatni, mielőtt beérünk a településre, ahol elegáns kertes házak, ipari létesítmények, kereskedelmi raktárak sorakoznak egymás mellett.

Még szunnyad a kastély

De akad itt történelmi emlék is jócskán, amint arról Czentár László, Páty díszpolgára, a helyi értéktár vezetője tájékoztatott. A Nagytemplom után a Splény-Várady kastély lenne a legizgalmasabb látnivaló, de sajnos félbemaradt az utóbbi restaurálása, csak kívülről szemlélhetjük meg.

Ahogy Czentár László a kastélyról szóló könyvében fogalmaz: „Ma a képzeletünk segíthet, hogy a régi pompáját meglássuk, de az épületegyüttes tömege, struktúrája, megmaradt elemei máig hordozzák egykori fénykorának emlékét.”

Kóstolta már a takartat?

A Hagyományok Házában és a Közösségi Házban szintén a régmúlttal ismerkedünk. Utóbbiban Szabó Andrásné vezet körbe, miközben ismerteti az itteni ünnepek népi hagyományait. Azt is megtudtam tőle, mi is az a takart – nos, a töltött káposztát hívják így errefelé.

De találhatók itt régi fotók, gyűjtött dalok kottái, 100 évvel ezelőtti konyhák berendezési tárgyai, valamikori öltözékek, melyeknek minden része beszédes volt: meg lehetett belőle tudni, ki az, aki lány, ki a menyecske és ki az „idősebb” asszony. Negyven-ötven fele már csak feketébe lehetett öltözni.

Ami az újkori történelmet illeti: az 56-os áldozatok emlékére ültetett fasor mellett Kádár Károly pátyi lakos alkotása emlékeztet az itteni harcokra.

A Pincehegy csak dombocska

Nem mindenki tudja, de itt található az ország talán leghangulatosabb, több utcás pincesora, amelyet Pincehegynek hívnak, bár inkább csak dombocskáról van szó. Jóllehet, a környéken már kevés szőlő terem, mert kipusztította a filoxéra.

A déli hegy oldalába épült oromzatos pincékben érlelődött egykor a főváros bora, a budai vörös. Az elmúlt 15 évben kezdett újjáéledni a hagyomány, a Budakörnyéki Borkultúra Egyesület és néhány elkötelezett gazda jóvoltából. 

Hangulatos pincesor – a 4-es pince Pátynál. Fotó: Pátyi Önkormányzat
Hangulatos pincesor – a 4-es pince Pátynál. Fotó: Pátyi Önkormányzat

Cake pop és gyümölcsbor

A legtöbbe bekukkantva kiderül, a tulajdonosok nagy része hobbiként tekint erre a foglalatosságra. A 4-es pincében fiatal jogász, Bara Emőke fogad, egy másikban pedig a gazda, Gábor Ákos, aki „főműsoridőben” villanyszerelő. A Pincekulcs tulajdonosa, Sályi Réka valójában cukrász, a Milimári Sütiműhely kizárólag rendezvényekre szállít tortákat és más desszerteket, akár a legújabb stílusban is: az amerikai sütinyalóka, a cake pop is kedvenc errefelé.

A nagyobb, étteremmel is bíró létesítmények népszerű helyszínei errefelé az esküvőknek, ilyen az Amina Csárda. Mindegyik hely igyekszik valami egyedivel előrukkolni, Simon Zoltán a Cerasus Pincétől a gyümölcsborok specialistája. Távolról zeneszó hallik: a Gáborok Házában retro slágerek körítik a bográcsos pörköltet – alig lehet helyet kapni.

Élénk a közösségi élet

A faluban élénk közösségi élet zajlik. Szeptember 30-án rendezik meg legközelebb a civil-ÍZ-ációt, amely hat éve indult útjára. A programokban gazdag, főzéssel egybekötött rendezvényre meghívást kapnak a településen működő intézmények, alapítványok, egyesületek, művészeti csoportok, hobbikörök. Tavaly 15 centiméteres hungarocell gömböket fűztek lánccá, amely Páty színes és sokszínű arcát mutatja. Idén pedig egy receptes könyvet adnak ki, amelyben a csoportok, közösségek által készített ételek találhatók.

Minden hónap második szombatján várja a látogatókat a Pincehegyi Nyitogató, amelyet a Pincehegyi Közösség szervez. Facebook oldalukon lehet tájékozódni arról, melyik pince lesz nyitva aznap. Ha úgy adódik, szállás után is lehet érdeklődni, a vendégek rendelkezésére áll csárda és lovaspanzió is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!