3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Áprilisban is tudott növekedni a magyar turizmus - ez azonban az újfajta adatközlésnek és a külföldi vendégeknek köszönhető.

A Központi Statisztikai Hivatal 2023. április vonatkozási hónaptól kibővített adattartalommal teszi közzé a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról szóló havi gyorstájékoztatóját. A kereskedelmi szálláshelyek eddig publikált adatai kiegészülnek a magán- és egyéb szálláshelyekre vonatkozó fontosabb információkkal. Az adatbővülés miatt a gyorstájékoztató és a táblázatok ezentúl Turisztikai szálláshelyek forgalma címmel jelent meg, először 2023. június 1-jén. Az adatok a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kerültek kiegészítésre.

2023 áprilisában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,7, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,0 százalékkal visszaesett. 2023. január–áprilisban a belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Elpártolnak a magyar vendégek a szállodáktól

2023 áprilisában a belföldi vendégek száma 3,0, a vendégéjszakáké 6,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A szállodákban a vendégéjszakák száma 6,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 0,5 százalékkal nőtt 2022 áprilisához képest. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon egyaránt a belföldivendég-éjszakák 19 százalékát regisztrálták.

Ugyanekkor a külföldi vendégek száma 20, a vendégéjszakáké 9,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szállodákban a vendégéjszakák száma 7,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák számában 14 százalékos bővülés történt 2022 áprilisához képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 67 százalékát regisztrálták.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel közel 45 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 34 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Az év első négy hónapjában még nagyobb a belföldi turizmus visszaesése

Az év első négy hónapjában összességében a turisztikai szálláshelyeken 1,4 százalékkal több, összesen csaknem 8,9 millió vendégéjszakát regisztráltak.  A belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!