6p

Puccos panzió helyett lehet kevésbé hivalkodó, ám modern, barátságos vendégfogadót is működtetni. Nem is mindig kell hozzá sok pénz, inkább ötlet és a természet szeretete. Erre hozunk most egy jó magyar példát.

Erdő mélyén, falu szélén, lakik az én öregnéném - így hangzott hajdanán a minden gyerek által ismert verses mese. Ami mára jócskán idejétmúlt lett: ma nem öregnénék laknak ott, hanem fiatal, külföldről hazatelepült házaspár és gyermekeik. A Bükki Nemzeti Park szomszédságában járunk, Borsodgeszten, ebben a háromszáz lelkes kis faluban, amelynek szélén egy, a természeti környezethez illeszkedő, minden apró részletében modern, ízléses, de nem hivalkodó, és főleg „zöld” panzió fogad, a Villa Viridis. 

Az erdő szinte mindent megad nekik. Fotó: Depositphotos
Az erdő szinte mindent megad nekik. Fotó: Depositphotos
Magyar Csilla és Mórotz György pszichológus-közgazdász házaspár évekig Londonban élt, de aztán mégis hazahúzott a szívük, Csilla szűkebb pátriájába. 2019-ben lett kész a villa, majd beütött a Covid. Fél éve találkoztak egy magas szaktudású, lelkes gasztronómus-séf házaspárral, akik egyik hétről a másikra beleszerettek a helybe, és együtt megteremtettek itt egy vendégcsábító, fine dining konyhát. Mindezt fenntartható módon!  Csiszér Árpád, a séf, és felesége, Nyári Katalin Gyulán vezette hosszú évekig a Dining Guide listás, Gault-Millaut különdíjas Patrióta éttermet, már ott is brillíroztak, itt pedig belendült a fantázia.

 A faluszéli, letisztult stílusú villában tíz felnőtt és három gyerek lakhat kényelmesen. A jelszó: tökéletes kikapcsolódás, rácsodálkozás a természetre, családi pihenés, környékbeli kirándulások. A faluban éjszaka minden csendes, ismeretlen a fényszennyezés is. 

A legmodernebb stílust képviselik a pasztell tónusú szobák, ahol a modern világítótesthez tökéletesen illeszkedik a Singer varrógépből átvarázsolt toalett asztalka. Minden tárgy gondosan van kiválasztva, alapanyag, színárnyalat és forma szerint. A műanyagot szinte teljesen száműzték, az egész épületben.

.A jókora birtokon, az ősfák mellett kis tavacska szauna és dézsafürdő található. A területnek szándékosan nem lakták be minden szegletét, van olyan rész, amelyet meghagytak az őshonos állatoknak, növényeknek. A szobából nem  a teraszra lépünk ki, hanem egyenest az erdőbe.
Amikor hívom Katalint, éppen hecsedlit szed, abból készül majd reggelire a lekvár, bár maradt még előző napról a naspolyából és a bodzából is. A cickafark meg a madársóska zöldje ebédnél köszön ránk a tányéron, reggel kökénylevél ízesíti a teát. 

Saját gyűjtésből és kiskertből érkeznek az alapanyagok

A séf, Csiszér Árpád kiemelt hangsúlyt helyez a helyi alapanyagok és azok ízvilágának alapos megismerésére. Konyhája alapanyagai gondosan szelektált termelőktől, a fenntarthatóságot is szem előtt tartó saját gyűjtésből, és kiskerti termelésből származnak.

Itt szinte minden hozzávaló 0 kilométeres, azaz helyben készül, ők sütik a kenyeret és szárítják a sonkát, olasz módra. A zöldségek, a sajtok, a tejtermékek, a húsok – közte a kecskegidáé - mind a szomszédos kis községekből érkeznek. A gyümölcslé pedig tényleg csak gyümölcsből van.

Trükkös ebéd

Csiszér Árpád fantáziáját dicséri a trükkökben-ötletekben gazdag ebéd és vacsora, amely bármelyik ötcsillagos szálloda dicséretévé válna. Omlós mangalicapofa, puliszka hasábokkal, sült körtével, rántott krumpligombócka kápiapaprika krémmel, mini lángos fűszeres joghurttal, húsrilett, céklavariációk, kenyérfagyi, kökényszorbé… 

De honnan tud minderről a vendég, és ha éppen nem ínyenckedni akar, mit tud errefelé csinálni? Nos, a közösségi média a jelszó, meg a szájhagyomány. Akik egyszer itt szilvesztereztek, azok mindig visszavágynak. No, ne tessék hangos hejehujára gondolni, a z óévbúcsúztató bulimentes, de bemelegítik a szaunát, sül a gesztenye, koccintgatnak, beszélgetnek az emberek.

Hangulatos a kert is. Fotó: Mfor/Elek Lenke
Hangulatos a kert is. Fotó: Mfor/Elek Lenke

Amikor Tóth Lajos Zoltán polgármesterrel szóba elegyedünk, kiderül, hogy mi is az a geszti szerelembor. Nos, finom és kissé édes, és nemcsak a szerelmespárok szoktak vele koccintani. A helyi gazdák specialitása ez, amelynek legenda fűződik a nevéhez. Azt is megtudom a polgármestertől, ritka az eladó ház: az utóbbi években Miskolcról, és a környező nagyobb városokból előszeretettel költöznek ide az erdő csendjére vágyó emberek.

Ha már koccintás: a vendégborász, akit bemutattak a villa gazdái, igazi profi, Böjt Gergő, a közeli Egerből hozta el borsorát. Gergő hosszú évekig az amerikai Napa-völgyben és Új-Zélandon tanulta ki a világ legmagasabb szintű borászati ismereteit, de mégis hazajött, most itthon, a saját birtokán, biodinamikus szisztéma alapján kamatoztatja tudását.

Borászok, méhészek vidéke ez

A környékbeli kis falvakba érdemes kirándulni. Kisgyőrben főleg a csodás fafaragások lepik meg a turistát. Az ide látogatót a természeti szépségeken kívül gazdag épített örökség, az országban egyedülálló falukép, hagyományos, szárazon rakott kőfalak, kerítések, tufába vájt borospincék fogadják. 

Az egyik helyi pincére csak annyi van kiírva: Juhász Zoli. Amint megtudjuk a hobbi borásztól, a legtöbb helyi pince, akárcsak az övé, főleg saját ellátásra termel. Gyarmathy István egyetemi tanár, csillagász-méhész és Bihari Lajos gazdálkodó szolgáltatja a gazdag mézkóstolót.

Szentistvánra azért nézünk be, mert itt található Csáki Zsófia kecskefarmja, a jókora területen 170 állat legelészik, akik közül néhány oly kedves az állattartónak, hogy nevükön szólítja őket. Eddig csak kutyáknál tapasztaltam, hogy hallgatnak a gazdi nevére. Itt másképpen van. 

Vanessza! Bambi! Gyertek ide – szól a jó messze bóklászó két kecskének, akik azonnal rohannak felé. Hát így érthető, hogy nincs is szíve őket levágni, de a tejüket feldolgozza és szállítja a helyi vásárlóknak, helyben termett zöldfűszerekkel ízesített sajt és körözött formájában.

Bolygótúra a Csillagdában

Répáshuta nincs a szomszédban, de nincs is messze. Itt a fő attrakció a Bükki Csillagda, amely igazi örömforrás gyereknek, felnőttnek egyaránt. Az „égbolt” mintha ránk zuhanna a multiplexes mozik ülését utánzó fotelek között, miközben hallgatjuk a csillagok külön világának titkait. A modern csillagdából csodás a kilátás, kulturált a látogatók fogadása, gazdag az emléktárgy kínálat, és ha megéhezünk, ott a találó nevű Asztro-bisztró. A villa tulajdonosai szakértők által vezetett túrákat és programokat is szoktak szervezni a Nemzeti Park területén. Például távcsöves csillaglesést, madármegfigyelést és gyűrűzést, lepkészkirándulásokat, barlangászást, természetfotózást. A vendégek élőhely-rekonstrukciós és egyéb természetvédelmi akciókban is részt vehetnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!