2019. október 14. 10:26

A közvékleménykutatók egyértelműen Tarlós Istvánt tartották a főpolgármesteri cím várományosának. A végeredmény alapján kijelenthető, hogy alaposan mellélőttek. Azt persze nehéz megmondani, hogy a Borkai-ügy borított mindent, vagy a metodikával is gondok voltak.

Vagy a közvéleménykutatók módszereivel van probléma, vagy a válaszadók verték őket át, de szignifikáns különbségek láthatók a valós eredmények és az előzetes prognózisok között. A kormányhoz közeli Századvég például a voksok 51 százalékával várta Tarlós István győzelmét, míg Karácsony Gergely számára csak 43 százalékot jósoltak. A másik fontos kormányzati közvéleménykutató, a Nézőpont is hasonló eredményt várt Karácsonynak, igaz, ők Tarlós esetében kevesebbre, 49 százalékra jelezték előre utóbbi sikerét. Más kérdés, hogy a többi, szoros kormánykapcsolatokkal nem rendelkező nagy közvéleménykutató (Medián, Závecz, Publicus) is rendre Tarlóst hozta ki várható győztesnek, igaz, ők szoros eredményt vártak.

Hogy a kormányhoz közeli intézeteknél valamit nagyon benézhettek, azt az is jelzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt szinte egyáltalán nem használták a kampányban, pedig vélhetőleg számos helyen a személyes fellépése javíthatott volna a kormánypárti jelöltek esélyein.

A kormányközeli elemzők nem látták a lopakodó veszedelmet (MTI fotó - Kallos Bea) A kormányközeli elemzők nem látták a lopakodó veszedelmet (MTI fotó - Kallos Bea)

Azt is érdemes persze megjegyezni, hogy már a tavaszi európai parlamenti választások idején sem sikerült a közvéleménykutatóknak pontos előrejelzést adniuk, hiszen a vártnál sokkal jobban teljesített a DK és a Momentum, míg a Jobbikot és az MSZP-t alaposan felülmérték. A helyzet komikuma, hogy az önkormányzati választások előtt éppen emiatt vonta kétségbe az origo.hu azokat a felméréseket, amelyek szoros versenyt jeleztek előre a főpolgármesteri posztért. Az írás kiemeli, hogy a 2019-es EP választások esetében a Nézőpont Intézet szakértői becslése volt a legpontosabb a választások előtti szavazatarány-becslések közül. A kutatócég mögé a Századvég került, szintén hibahatáron belül, a Medián szakértői előrejelzése pedig a harmadik legpontosabb becslés lett.

Bár a kormányzati sajtó Borkai Zsolt személyében már megtalálta a vereséggel felérő eredmények fő bűnbakját, ők úgy gondolják, hogy az előzetes várakozásokat alaposan megcáfoló végeredmény mögött a győri polgármester videón is megörökített adriai orgiája állhat. Az soha nem derül ki, hogy ha ez a botrány nem bukik ki, akkor miként alakulnak a dolgok. Az viszont így utólag érdekes, hogy a kormány a győzelem biztos tudatában "reménytelen" városokra tolt komoly erőforrásokat – pl. Szeged, Gödöllő -, ahol csúfos vereség lett a vége, miközben Budapest is kicsúszott a Fidesz kezéből.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!