Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

A közvékleménykutatók egyértelműen Tarlós Istvánt tartották a főpolgármesteri cím várományosának. A végeredmény alapján kijelenthető, hogy alaposan mellélőttek. Azt persze nehéz megmondani, hogy a Borkai-ügy borított mindent, vagy a metodikával is gondok voltak.

Vagy a közvéleménykutatók módszereivel van probléma, vagy a válaszadók verték őket át, de szignifikáns különbségek láthatók a valós eredmények és az előzetes prognózisok között. A kormányhoz közeli Századvég például a voksok 51 százalékával várta Tarlós István győzelmét, míg Karácsony Gergely számára csak 43 százalékot jósoltak. A másik fontos kormányzati közvéleménykutató, a Nézőpont is hasonló eredményt várt Karácsonynak, igaz, ők Tarlós esetében kevesebbre, 49 százalékra jelezték előre utóbbi sikerét. Más kérdés, hogy a többi, szoros kormánykapcsolatokkal nem rendelkező nagy közvéleménykutató (Medián, Závecz, Publicus) is rendre Tarlóst hozta ki várható győztesnek, igaz, ők szoros eredményt vártak.

Hogy a kormányhoz közeli intézeteknél valamit nagyon benézhettek, azt az is jelzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt szinte egyáltalán nem használták a kampányban, pedig vélhetőleg számos helyen a személyes fellépése javíthatott volna a kormánypárti jelöltek esélyein.

A kormányközeli elemzők nem látták a lopakodó veszedelmet (MTI fotó - Kallos Bea)A kormányközeli elemzők nem látták a lopakodó veszedelmet (MTI fotó - Kallos Bea)

Azt is érdemes persze megjegyezni, hogy már a tavaszi európai parlamenti választások idején sem sikerült a közvéleménykutatóknak pontos előrejelzést adniuk, hiszen a vártnál sokkal jobban teljesített a DK és a Momentum, míg a Jobbikot és az MSZP-t alaposan felülmérték. A helyzet komikuma, hogy az önkormányzati választások előtt éppen emiatt vonta kétségbe az origo.hu azokat a felméréseket, amelyek szoros versenyt jeleztek előre a főpolgármesteri posztért. Az írás kiemeli, hogy a 2019-es EP választások esetében a Nézőpont Intézet szakértői becslése volt a legpontosabb a választások előtti szavazatarány-becslések közül. A kutatócég mögé a Századvég került, szintén hibahatáron belül, a Medián szakértői előrejelzése pedig a harmadik legpontosabb becslés lett.

Bár a kormányzati sajtó Borkai Zsolt személyében már megtalálta a vereséggel felérő eredmények fő bűnbakját, ők úgy gondolják, hogy az előzetes várakozásokat alaposan megcáfoló végeredmény mögött a győri polgármester videón is megörökített adriai orgiája állhat. Az soha nem derül ki, hogy ha ez a botrány nem bukik ki, akkor miként alakulnak a dolgok. Az viszont így utólag érdekes, hogy a kormány a győzelem biztos tudatában "reménytelen" városokra tolt komoly erőforrásokat – pl. Szeged, Gödöllő -, ahol csúfos vereség lett a vége, miközben Budapest is kicsúszott a Fidesz kezéből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.