<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A közvékleménykutatók egyértelműen Tarlós Istvánt tartották a főpolgármesteri cím várományosának. A végeredmény alapján kijelenthető, hogy alaposan mellélőttek. Azt persze nehéz megmondani, hogy a Borkai-ügy borított mindent, vagy a metodikával is gondok voltak.

Vagy a közvéleménykutatók módszereivel van probléma, vagy a válaszadók verték őket át, de szignifikáns különbségek láthatók a valós eredmények és az előzetes prognózisok között. A kormányhoz közeli Századvég például a voksok 51 százalékával várta Tarlós István győzelmét, míg Karácsony Gergely számára csak 43 százalékot jósoltak. A másik fontos kormányzati közvéleménykutató, a Nézőpont is hasonló eredményt várt Karácsonynak, igaz, ők Tarlós esetében kevesebbre, 49 százalékra jelezték előre utóbbi sikerét. Más kérdés, hogy a többi, szoros kormánykapcsolatokkal nem rendelkező nagy közvéleménykutató (Medián, Závecz, Publicus) is rendre Tarlóst hozta ki várható győztesnek, igaz, ők szoros eredményt vártak.

Hogy a kormányhoz közeli intézeteknél valamit nagyon benézhettek, azt az is jelzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt szinte egyáltalán nem használták a kampányban, pedig vélhetőleg számos helyen a személyes fellépése javíthatott volna a kormánypárti jelöltek esélyein.

A kormányközeli elemzők nem látták a lopakodó veszedelmet (MTI fotó - Kallos Bea)A kormányközeli elemzők nem látták a lopakodó veszedelmet (MTI fotó - Kallos Bea)

Azt is érdemes persze megjegyezni, hogy már a tavaszi európai parlamenti választások idején sem sikerült a közvéleménykutatóknak pontos előrejelzést adniuk, hiszen a vártnál sokkal jobban teljesített a DK és a Momentum, míg a Jobbikot és az MSZP-t alaposan felülmérték. A helyzet komikuma, hogy az önkormányzati választások előtt éppen emiatt vonta kétségbe az origo.hu azokat a felméréseket, amelyek szoros versenyt jeleztek előre a főpolgármesteri posztért. Az írás kiemeli, hogy a 2019-es EP választások esetében a Nézőpont Intézet szakértői becslése volt a legpontosabb a választások előtti szavazatarány-becslések közül. A kutatócég mögé a Századvég került, szintén hibahatáron belül, a Medián szakértői előrejelzése pedig a harmadik legpontosabb becslés lett.

Bár a kormányzati sajtó Borkai Zsolt személyében már megtalálta a vereséggel felérő eredmények fő bűnbakját, ők úgy gondolják, hogy az előzetes várakozásokat alaposan megcáfoló végeredmény mögött a győri polgármester videón is megörökített adriai orgiája állhat. Az soha nem derül ki, hogy ha ez a botrány nem bukik ki, akkor miként alakulnak a dolgok. Az viszont így utólag érdekes, hogy a kormány a győzelem biztos tudatában "reménytelen" városokra tolt komoly erőforrásokat – pl. Szeged, Gödöllő -, ahol csúfos vereség lett a vége, miközben Budapest is kicsúszott a Fidesz kezéből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.