<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
		


		
		

A Magyarország egyetlen nemzeti otthonteremtési közösségét működtető társaság tulajdonosa, a Poligrupo Hungária Zrt. 100 millió forintról 30 millióra szállítja le a jegyzett tőkéjét. Az ok veszteségrendezés.

A Poligrupo Holding Zrt. közgyűlése úgy döntött, hogy a társaság alaptőkéjét 100 millió forintról 30 millióra szállítja le – derül ki a friss cégközlönyben megjelent hivatalos tájékoztatásból. A tőkeleszállítás indokaként a veszteségrendezést nevezték meg.

Tény, hogy volt mit rendezni, a Poligrupo ugyanis az elmúlt három évet kivétel nélkül negatív eredménnyel zárta. A 2018-2020 közötti évek mínusza együttesen megközelítette a 67,8 millió forintot, aminek következtében a saját tőkéje 33,4 millióra esett.

Márpedig ezzel előállt az a helyzet, amely esetén a Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján egy társaság köteles az alaptőkéjét csökkenteni. Nevezetesen akkor, ha a saját tőkéje veszteség következtében az annak a kétharmadára csökkent.

A Poligrupo neve még az 1990-es évekből lehet ismerős egyeseknek. Méghozzá annak kapcsán, hogy úgynevezett fogyasztói csoportokat szervezett. Ezek meghatározott létszámmal alakultak meg, tagjaik éveken át havonta rendszeres összegeket fizettek be, amelyekből a Poligrupo lakásokat vagy autókat vásárolt, s azokból havonta kettő juthatott a fogyasztói csoport tagjainak a birtokába: az egyiket az kaphatta meg, aki egy liciten a legmagasabb önerőt (akár az egész vételárat) megajánlotta, míg a másikat kisorsolták. Ez utóbbi miatt hívták a szlengben lakás- vagy autólottónak e képződményeket.

Még üres a markuk. Fotó: depositphotosMég üres a markuk. Fotó: depositphotos

Ezt a tevékenységét a Poligrupo egészen 2006. január 1-jéig végezte, amikor is azt a hatóságok a fogyasztókat megtévesztőnek minősítettek. Egy évtized múltán azonban visszatérhettek, miután az akkor a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal javaslatára a parlament 2016 nyarán törvényt alkotott a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok). Ezek működése - néhány kivétellel - ugyanúgy megy, mint a hatóságok által elmeszelt fogyasztói csoportok.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.