4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Magyarország egyetlen nemzeti otthonteremtési közösségét működtető társaság tulajdonosa, a Poligrupo Hungária Zrt. 100 millió forintról 30 millióra szállítja le a jegyzett tőkéjét. Az ok veszteségrendezés.

A Poligrupo Holding Zrt. közgyűlése úgy döntött, hogy a társaság alaptőkéjét 100 millió forintról 30 millióra szállítja le – derül ki a friss cégközlönyben megjelent hivatalos tájékoztatásból. A tőkeleszállítás indokaként a veszteségrendezést nevezték meg.

Tény, hogy volt mit rendezni, a Poligrupo ugyanis az elmúlt három évet kivétel nélkül negatív eredménnyel zárta. A 2018-2020 közötti évek mínusza együttesen megközelítette a 67,8 millió forintot, aminek következtében a saját tőkéje 33,4 millióra esett.

Márpedig ezzel előállt az a helyzet, amely esetén a Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján egy társaság köteles az alaptőkéjét csökkenteni. Nevezetesen akkor, ha a saját tőkéje veszteség következtében az annak a kétharmadára csökkent.

A Poligrupo neve még az 1990-es évekből lehet ismerős egyeseknek. Méghozzá annak kapcsán, hogy úgynevezett fogyasztói csoportokat szervezett. Ezek meghatározott létszámmal alakultak meg, tagjaik éveken át havonta rendszeres összegeket fizettek be, amelyekből a Poligrupo lakásokat vagy autókat vásárolt, s azokból havonta kettő juthatott a fogyasztói csoport tagjainak a birtokába: az egyiket az kaphatta meg, aki egy liciten a legmagasabb önerőt (akár az egész vételárat) megajánlotta, míg a másikat kisorsolták. Ez utóbbi miatt hívták a szlengben lakás- vagy autólottónak e képződményeket.

Még üres a markuk. Fotó: depositphotos
Még üres a markuk. Fotó: depositphotos

Ezt a tevékenységét a Poligrupo egészen 2006. január 1-jéig végezte, amikor is azt a hatóságok a fogyasztókat megtévesztőnek minősítettek. Egy évtized múltán azonban visszatérhettek, miután az akkor a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal javaslatára a parlament 2016 nyarán törvényt alkotott a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok). Ezek működése - néhány kivétellel - ugyanúgy megy, mint a hatóságok által elmeszelt fogyasztói csoportok. Az egyik eltérés például, hogy tagjaik csak lakáshoz juthatnak, a másik, hogy ezt negyedévente tehetik meg.  

E lehetőséggel eddig kizárólag a Poligrupo élt, elindítván a Central NOK Szervező Zrt.-t. (Amúgy a Poligrupo egyedüli tulajdonosa az öt magánszemély érdekeltségében lévő Carion Holding Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt., amely korábban szintén szervezett fogyasztói csoportokat.)

Mint arról beszámoltunk, a Poligrupo által eddig megkötött szerződések támogatott összértéke meghaladja a 6 milliárd forintot, s a cég által elindított két – több mint 120, illetve 180 főből álló – közösség tagjainak a fele már lakásvásárlási jogosultságot szerzett. Utóbbiak harmada pedig a 4,5 millió forintos állami támogatást felhasználva már meg is vette az új otthonát, a többségük 19,5 millió forintért, vagy ahhoz közeli áron.

Mint az a fentiekből kiderült, a lakáslottót szervező cég viszont nem lehet elégedett, e tevékenység számára eddig nem volt jövedelmező. Érdekes, hogy a Central NOK egyelőre még a közvetlen tulajdonosánál jobban megúszta. Bár a 2020-as évet ott is 25 millió forintos veszteséggel zárták, aminek következtében a saját tőkéje még csak 113 millióra zuhant, ám ez még mindig magasabb a 105 milliós alaptőkéjénél, ami azt jelenti, hogy egyelőre még nincs lépéskényszerben. A lakáslottó mellett egyéb, a jelek szerint annál jövedelmezőbb tevékenységekkel foglalkozó – egyebek mellett befektetésialap-kezelőt, ingatlanos, valamint kereskedelmi és szolgáltató céget is működtető – Carion Holding pedig összehasonlíthatatlanul jobban áll a lábain: tavaly 248 millió forintos adózott nyereséget ért el, saját tőkéje pedig meghaladja az 1,2 milliárdot.

Ugyanakkor már csak azért sem esnek kétségbe a Carionnál a Poligrupo és a Central NOK veszteségei miatt, mert – mint lapunk korábbi érdeklődésére közölték – számítottak arra, hogy a nok csak hosszabb idő után tud felfutni, tisztában voltak azzal, hogy a költségeket az induló években finanszírozniuk kell, különös tekintettel arra, hogy a törvényi kereteken belül igyekeznek minél kevesebb költséget az ügyfeleikre terhelni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!