<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Magyarország egyetlen nemzeti otthonteremtési közösségét működtető társaság tulajdonosa, a Poligrupo Hungária Zrt. 100 millió forintról 30 millióra szállítja le a jegyzett tőkéjét. Az ok veszteségrendezés.

A Poligrupo Holding Zrt. közgyűlése úgy döntött, hogy a társaság alaptőkéjét 100 millió forintról 30 millióra szállítja le – derül ki a friss cégközlönyben megjelent hivatalos tájékoztatásból. A tőkeleszállítás indokaként a veszteségrendezést nevezték meg.

Tény, hogy volt mit rendezni, a Poligrupo ugyanis az elmúlt három évet kivétel nélkül negatív eredménnyel zárta. A 2018-2020 közötti évek mínusza együttesen megközelítette a 67,8 millió forintot, aminek következtében a saját tőkéje 33,4 millióra esett.

Márpedig ezzel előállt az a helyzet, amely esetén a Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján egy társaság köteles az alaptőkéjét csökkenteni. Nevezetesen akkor, ha a saját tőkéje veszteség következtében az annak a kétharmadára csökkent.

A Poligrupo neve még az 1990-es évekből lehet ismerős egyeseknek. Méghozzá annak kapcsán, hogy úgynevezett fogyasztói csoportokat szervezett. Ezek meghatározott létszámmal alakultak meg, tagjaik éveken át havonta rendszeres összegeket fizettek be, amelyekből a Poligrupo lakásokat vagy autókat vásárolt, s azokból havonta kettő juthatott a fogyasztói csoport tagjainak a birtokába: az egyiket az kaphatta meg, aki egy liciten a legmagasabb önerőt (akár az egész vételárat) megajánlotta, míg a másikat kisorsolták. Ez utóbbi miatt hívták a szlengben lakás- vagy autólottónak e képződményeket.

Még üres a markuk. Fotó: depositphotosMég üres a markuk. Fotó: depositphotos

Ezt a tevékenységét a Poligrupo egészen 2006. január 1-jéig végezte, amikor is azt a hatóságok a fogyasztókat megtévesztőnek minősítettek. Egy évtized múltán azonban visszatérhettek, miután az akkor a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal javaslatára a parlament 2016 nyarán törvényt alkotott a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok). Ezek működése - néhány kivétellel - ugyanúgy megy, mint a hatóságok által elmeszelt fogyasztói csoportok. Az egyik eltérés például, hogy tagjaik csak lakáshoz juthatnak, a másik, hogy ezt negyedévente tehetik meg.  

E lehetőséggel eddig kizárólag a Poligrupo élt, elindítván a Central NOK Szervező Zrt.-t. (Amúgy a Poligrupo egyedüli tulajdonosa az öt magánszemély érdekeltségében lévő Carion Holding Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt., amely korábban szintén szervezett fogyasztói csoportokat.)

Mint arról beszámoltunk, a Poligrupo által eddig megkötött szerződések támogatott összértéke meghaladja a 6 milliárd forintot, s a cég által elindított két – több mint 120, illetve 180 főből álló – közösség tagjainak a fele már lakásvásárlási jogosultságot szerzett. Utóbbiak harmada pedig a 4,5 millió forintos állami támogatást felhasználva már meg is vette az új otthonát, a többségük 19,5 millió forintért, vagy ahhoz közeli áron.

Mint az a fentiekből kiderült, a lakáslottót szervező cég viszont nem lehet elégedett, e tevékenység számára eddig nem volt jövedelmező. Érdekes, hogy a Central NOK egyelőre még a közvetlen tulajdonosánál jobban megúszta. Bár a 2020-as évet ott is 25 millió forintos veszteséggel zárták, aminek következtében a saját tőkéje még csak 113 millióra zuhant, ám ez még mindig magasabb a 105 milliós alaptőkéjénél, ami azt jelenti, hogy egyelőre még nincs lépéskényszerben. A lakáslottó mellett egyéb, a jelek szerint annál jövedelmezőbb tevékenységekkel foglalkozó – egyebek mellett befektetésialap-kezelőt, ingatlanos, valamint kereskedelmi és szolgáltató céget is működtető – Carion Holding pedig összehasonlíthatatlanul jobban áll a lábain: tavaly 248 millió forintos adózott nyereséget ért el, saját tőkéje pedig meghaladja az 1,2 milliárdot.

Ugyanakkor már csak azért sem esnek kétségbe a Carionnál a Poligrupo és a Central NOK veszteségei miatt, mert – mint lapunk korábbi érdeklődésére közölték – számítottak arra, hogy a nok csak hosszabb idő után tud felfutni, tisztában voltak azzal, hogy a költségeket az induló években finanszírozniuk kell, különös tekintettel arra, hogy a törvényi kereteken belül igyekeznek minél kevesebb költséget az ügyfeleikre terhelni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.