2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy kaliforniai bíróság arra kötelezte a Starbucks kávézóláncot, hogy térítsen meg 106 millió dollár elmaradt borravalót és kamatot a kaliforniai felszolgálóinak. A vállalat fellebbezett a döntés ellen.

A bíróság jogtalannak találta, hogy a felszolgálóknak osztozniuk kell a borravalón a műszakvezetőkkel. Kaliforniában szövetségi állami törvény tiltja, hogy a munkáltatók "lenyúlják" az alkalmazottak borravalóját.

A cégnél elterjedt gyakorlatot a kaliforniai La Jolla Starbucks-kávézójának dolgozója vitte perre még 2004-ben, azzal az érveléssel, hogy a műszakvezetők a cégvezetéshez tartoznak, tehát munkáltatónak minősülnek. A felperes azzal is érvelt, hogy a Starbucks ne a felszolgálók kárára takarékoskodjon a vezetők fizetésén.

A bíróság elfogadta a felperes érvelését, amelyet a Starbucks ügyvédei vitattak, azon az alapon, hogy a műszakvezetők, a munkaszervezési felelősségük és tevékenységük mellett és közben, ugyanúgy főzik és felszolgálják a kávét, mint a többi alkalmazott, tehát nem lehet őket "nem dolgozó" vezetőknek, munkáltatónak tekinteni.

Akárhogyan alakul is a per másodfokon, azt még senki sem tudja, hogyan lehet majd az esetleg jogerősen megítélt összeget szétosztani a kedvezményezettek között, akiknek többsége rég nem dolgozik már a cégnél. Kaliforniában 2000 óta mintegy százezer felszolgáló fordult meg a Starbucksnál.

A Starbucksnak 39 országban mintegy 15 ezer kávéháza van - 10 ezer az Egyesült Államokban és ötezer külföldön -, és az idén Magyarországon is nyitni készül egyet.

Betett a hitelválság 

A "nem elsőrendű válság" keltette borús fogyasztói hangulatban a Starbucksnak is rosszul megy: a tavalyi utolsó negyedévben és januárban is csökkent a bevétele 1 százalékkal, első ízben a cég történetében. A cégvezetés azonnal meghirdette újfajta káváfőzőgépek beszerzést, új kávéspecialitások indítását áprilistól, és új törzsvendég-jutalmazó programot is kidolgozott, de a befektetők még mindig fanyalognak.

A Starbucks száz rosszul menő amerikai üzletét hamarosan bezárja, az Egyesült Államokban 1175-re csökkentette tervét új kávézók idei megnyitására 1600-ról, ellenben az idei külföldi üzletnyitások tervét 75-tel 975-re emelte.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!