<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Decemberben mindössze 8000 új pozíciót nyitott meg a piac önerejéből, aminél alacsonyabbra még nem volt példa. Ezzel szemben új közmunkás munkahely közel 19 ezer volt. Mfor.hu-háttér.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) decemberre vonatkozó friss statisztikája szerint 8043 új munkahelyet tudott a piac önerejéből megnyitni, ami közel 400 hellyel kevesebb, mint a novemberi adat volt. Ennél alacsonyabbra még soha nem volt példa, legalább is 2004 óta nem, mióta az NFSZ közli ezt az adatot. Az év végi csökkenéstől egyébként nem kell annyira megijedni, hiszen ekkor kifutnak a szezonális mezőgazdasági, építőipari munkák, és a cégek munkaerőigénye is rendre csökkenést mutat, majd tavasszal ismét fellendül a munkahelyteremtő képesség. A trend viszont már több aggodalomra adhat okot, hiszen éves gördülő számot nézve is jól látszik, hogy 2011 decembere óta csökken a piac munkahelyteremtő képessége, mely úgy tűnik, mintha most érte volna el a mélypontot, hiszen a gördülő számok éves változását tekintve immár harmadik hónapja mutatnak a számok 18 százalékos elmaradást.

Ezzel szemben decemberben az állami segítséggel megvalósuló munkahelyteremtés újabb lendületet vett, hiszen az előző havi 14 ezer után decemberben valamivel több mint 21 ezer új pozíció nyílt meg. Ennek az NFSZ jelentése szerint 88,8 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközére vonatkozott, vagyis 18 941 közmunkás állást nyitottak meg decemberben. Ez pedig azt is jelenti, hogy az összesen megnyílt új 29 374 munkahelynek a 64,5 százaléka közmunka volt a vizsgált hónapban.

Ha már a havonta létrejövő összes új munkahelyről van szó, akkor érdemes megnézni ennek az adatsornak is az évesített gördülő összegét. Ez ugyanis a tavalyinál nagyobb volumenű közmunkaprogramok ellenére is harmadik hónapja visszaesésről árulkodik. Ez pedig arra enged következtetni, hogy hiába az előző évinél nagyobb intenzitású közfoglalkoztatás, a piaci munkahelyteremtés visszaesése még ennél is nagyobb mértékű.

Szezonális trend miatt ugrott meg az álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma decemberben 33 ezer fővel 569 ezerre emelkedett, ami a már fentebb általunk említett szezonális munkahelyek hiányával magyarázható, hiszen az előző években rendre hasonló volt a trend az év végén. A szezonalitást igazolja az a tény is, hogy egy hónap alatt 34 százalékkal emelkedett a nyilvántartásba belépők száma, míg előző évhez képest mindössze 1,7 százalékkal magasabb a 2012 decemberére közölt 88,6 ezer fő. Közülük az NFSZ jelentése kitér a visszalépőkre is, akik aránya 92,3 százalékot tesz ki és a fennmaradó 7,7 százalék teljesen új álláskeresőként került a nyilvántartásba. A már korábban is regisztráltak mintegy fele (47 százalékuk) 6 hónapon belül került ismét az állástalanok táborába.

Az álláskeresőkön belül előző hónaphoz képest kiemelkedő mértékben a szakképzetlenek száma emelkedett - 6,6 százalékkal 287 ezer főre. Arányuk így 50,5 százalékra nőtt az állástalanokon belül a novemberi 50,3 százalékról. Említést érdemel még az ellátás nélkül állást keresők száma is, mely decemberre 10 ezer fővel 301,5 ezerre emelkedett, ami azt jelenti, hogy a nyilvántartottakon belüli arányuk 54,5 százalékos csúcsról 53 százalékra mérséklődött. Mindez azonban csak a matematika eredménye, hiszen ezzel együtt jelentős mértékben megugrott a nyilvántartottak száma is, mely az ellátás nélküliek változásánál nagyobb volt.

Válság óta nem építettek le annyi dolgozót, mint tavaly

A csoportos létszámleépítésben érintettek száma decemberben 1238 fő volt, akik nagy részét Budapestről bocsátották el, de ilyen intézkedésben kiemelten érintett terület volt még Pest megye, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye is.

A friss adattal együtt pedig összesen 20 291 fő volt érintett csoportos létszámleépítésben 2012-ben  a 2011-es 9970 és a 2010-es 12 734 fő után. Egy korábbi írásunkban tettünk egy kísérletet arra, hogy megbecsüljük a várható számot, és nem jártunk messze az igazságtól, amikor 19 537 főt becsültünk és azt mondtuk, hogy ez a leépítések éve lesz. Ennél több dolgozótól ugyanis csak a válságot követő évben, 2009-ben váltak meg a cégek. Akkor valamivel több mint 39 ezer fő volt érintett a leépítésekben.

Székely Sarolta
mfor.hu